koper - 1035 przepisów (strona:36/69)

Mizeria z octem w Swornegaciach 117

ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych. 4 ogórki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 łyżki natki pietruszki lub zielonego kopru, Ogórki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Posolić, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, by puściły sok. Do wody wsypać cukier, wlać ocet i dokładnie wymieszać – cukier musi się rozpuści

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 138

zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców

królestwo garów
Szprotki w tempurze 161

chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Smażyć około 2 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Podałam z krążkami cebuli i koprem włoskim w tempurze.   zastawa

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 132

poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu:   Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką

królestwo garów
Proste i szybkie przyprawy do steków które przygotujemy sami w domu 149

łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki papryki 1 łyżka soli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka granulowanej cebuli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka nasion kopru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tą mieszankę można wykorzystać jako przyprawę oraz jako marynatę. Jako przyprawa może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 6 miesięcy. Proste i szybkie przyprawy

naRuszcie
chłodnik z ogórka 181

pół cytryny 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami , kroimy na mniejsze kawałki , następnie dodajemy pokrojone awokado , jogurt , przyprawy , koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny. PIANA Z JARMUŻU 5 średnich liści jarmużu bez łodygi 2 łyżki jogurtu naturalnego Jarmuż blenujemy

na gazie
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 162

niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli  1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka posiekanego kopru bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz 1 bułka ususzona bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodałam jajko oraz drobno posiekane: cebulę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Cebulę i czosnek można

Kuchnia po mojemu
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 154

nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 122

marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy

Kuchnia po mojemu
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 170

kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką zaprawiłam kupnym koncentratem by smak był bardziej wyrazisty i dodałam garść siekanego kopru do smaku. Mama gar kapusty ryżowej zaprawiła domowej produkcji przecierem bo lubi bardziej delikatne smaki. Tydzień obiadów z głowy i to dla dwóch rodzin ;) Oczywiście produkcja gołąbków na dwa garnki

Kuchnia po mojemu
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 144

laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 147

Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił

Kuchnia po mojemu
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 208

pyszną kolację. Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram) 2 jajka gotowane na twardo 3 łyżki tartego sera żółtego 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli garść siekanego kopru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym) szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego) Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę

Kuchnia po mojemu
Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza 93

powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto.  Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 152

zwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają!  Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną

Chilli Czosnek i Oliwa