gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego
Świat Domowej Kuchnigorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały
Świat Ciastaricotta – 100 g* olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki
Ostra na Słodkomirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga . Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia , że cały dom jest wypełniony zapachami , a ryba jest niezwykle sycąca , ale zarazem lekka. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorsz ( filet ) – 2 szt * chrzan – 2 łyżki * ostra musztarda
Ostra na Słodkofilety z białej rybyopakowanie paluszków surimi (ok. 120 g)mała cebulanieduża bułka + mleko do namoczenia2 ząbki czosnkujajkook. 2 łyżeczki bułki tartejprzyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb)ponadto:panierka:jajko + ok. 2 łyżki mlekamąkabułka tartaolej do smażeniaKotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku
Słodka Stronaręki kanapkę z masłem (które najczęściej było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam
Codzienna kuchnia niecodziennatymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie
Proste Potrawykurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy z patelni
Maminek kulinarnyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty
Maminek kulinarnyniewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku. Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnyszklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki. Ogórki układamy ciasno
Maminek kulinarnyZupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarnyodparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla
Smaki Edytykroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. (Można lekko podbić śmietaną z mąką). Jeżeli ktoś chce to w można dodać również ziemniaki, ale zupa już nie będzie tak "dietetyczna" ;DSmacznego
Kuchnia moimi oczamiszklarniowe pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka Waszej ulubionej oliwy sól, pieprz sposób przygotowania: Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, koper i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj wyżej wymienione składniki razem z kefirem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania
pieprzny smaczek