mnie (którego bazą są oczywiście chłodniki WINIARY) Ponadto, WINIARY postanowiło zrobić nam, ambasadorkom, miłą niespodziankę. W paczce znalazłam też doniczkę do ziół i nasiona mięty pieprzowej (którą uwielbiam), kopru i szczypiorku. Już nie mogę się doczekać aż mój domowy ogródek wyrośnie, żebym mogła korzystać z tego, co najlepsze. Opinii o chłodnikach oczekujcie już niebawem, bo na pewno wypróbuję
W poszukiwaniu inspiracjisurówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej kapusty 1 szkl. młodej kapusty, poszatkowanej 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki 60 ml maślanki 1 łyżki soku z cytryny sól, pieprz W misce mieszamy kapustę, fenkuł, seler
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy
Mango Papajaoliwek 2 łyżki płatów migdałów Prosta sałatka: 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 awokado 1 pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 3-4 rzodkiewki sok z 1/4 limonki koper do ozdoby Kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż całkowicie ją wchłonie i odstawiamy do wystygnięcia. Filet indyka bardzo drobno kroimy i doprawiamy. Botwinkę myjemy, odrywamy 5 gałązek i drobno
Mango Papajałyżka mąki ziemniaczanej 1 duże jajko sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na dużej tarce dodać posiekaną dymkę, pietruszkę, szczypiorek i koper. Następnie dodajemy sprasowany czosnek mąkę i jajko. wszystko dobrze mieszamy. Smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron albo pieczemy w 200 C przez 15 minut
Niezły MłynekDelikatne białe mięso + wiosenny koper cóż może być smaczniejszego ?. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniręką mamy swieże warzywa -zwarte i gotowe do urozmaicenia smaków naszych potraw :) Nie mogłam się zdecydować jakie zioła z początku posadzić, tak więc pomiksowałam w doniczkach różne strony świata: koper i lubczyk wywodzące się z krajów północych wraz z oregano, pietuszką, miętą pieprzową i tymiankiem czyli roślinami z południa. Wszystkie zioła z północy mają tą zaletę, że nie muszą rosnąć
upichconabotwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać
Kulinarne Inspiracjemojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie w cieniutki plasterki - składniki przełożyć do miski, dodać majonez
Pora na pora i pomidoraprzetestowanie przyprawy do konserwowania ogórków firmy Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku. Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste
Wielki apetytSzybka, banalna i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy
Wielki apetytpapryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa – 2 łodygi * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 1 szt * cynamon – 1 laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw
Ostra na Słodkoszklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy ) farsz 1 mała główka świeżej kapusty 1 cebula garść posiekanego kopru sól, świeżo zmielony pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny do smaku 2 łyżki oleju dodatkowo 2 łyżki masła 1 mała cebula koperek
Basia w kuchniOpcja idealna na śniadanie lub przekąskę. Świetnie wpływa na odporność i przeciwdziała bezsenności. Składniki (3 porcje): 2 gałązki selera naciowego 1 pęczek zieleniny (miks pietruszki, szczypiorku, kopru) 3 liście jarmużu 3 jabłka 1/2 cytryny Przygotowanie (7 minut): - składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do skoków SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraznane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia. Choć kuchnia skandynawska nie jest jakoś specjalnie znana, to właśnie tu znajduje się najlepsza restauracja na świecie, czyli Noma . Najlepsza zdaniem brytyjskiego magazynu Restaurant . Zdaniem przewodnika Michelin
W kuchni wieczorem