koper - 1035 przepisów (strona:26/69)

Domowy Gravlax - Delikates z łososia 180

cytryn sól morska (ok. 130-140 g) brązowy cukier (ok. 100 g) pęk świeżego koperku (dużo) dodatkowo: ciężki przedmiot do obciążenia Wykonanie: Połączyć razem sól, cukier, mniejszą część posiekanego kopru i otartej skórki cytrynowej i natrzeć tą mieszanką filet łososia. Po natarciu filetu ułożyć go skórą do dołu w niskim pojemniku na papierowych ręcznikach obłożony ze wszystkich stron mieszanką solą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Fasolka konserwowa MEXICO! 251

całość) - 1 łyżeczka- czosnek w płatkach - chili suszone w nitkach (może też być świeże pokrojone w paseczki) - 1 łyżka kurkumy - 1 łyżka utartych przypraw w moździerzu: kminu rzymskiego, nasion kopru, papryki suszonej (każdej przyprawy dajemy około 3/4 łyżeczki i razem ucieramy) ZALEWA: - 1 litr przegotowanej wody - 1/2 szklanki octu spirytusowego - 3/4 szklanki cukru - 1 duża łyżka miodu - 2,5 łyżki

SMYKWKUCHNI
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 159

aromat i smak, a charakteru nadają mu ananas, pomarańcza i przyprawy. Składniki: 1 kg wołowiny 1 brokuł 250 g pieczarek ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina

PaleoLife
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 217

Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku podstawowych: bazylii, pietruszki, kopru czy mięty, ale one, hodowane w szklarniach czy na niedoświetlonych u nas w zimie parapetach, już nie smakują tak samo i nie mają takiej głębi. Jak najprościej przechować świeże zioła

Karo in the Kitchen
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 162

tych, którzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips

Kuchnia Bazylii
Pieczony boczek z fenkułem 136

wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek  (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista  1 duży fenkuł (koper włoski) lub dwa mniejsze  2 łyżki śmietanki 36% 1 główka czosnku Na sam początek myjemy nasz boczek, kładziemy skórą do góry i bardzo ostrym nożem nacinamy go w rąby

Kuba Gotuje
Tatar śledziowy 147

tatara. Tak podany jest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę

VioletoweKucharzenie
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 176

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 229

łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy na początku! Jamie przedstawia nam w nim swoją filozofię, którą zawarł

Plate of Joy
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 111

ryż dziki  Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa porowo-koperkowa 452

Wszystko razem zeszklić na oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 200

żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone

Jem więc Jestem
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 141

czarnuszka do posypania- opcjonalnie Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.Dynie umyj, obierz, wydrąż. Jeśli jest to hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw

Z Kuchni Do Kuchni
Królewska kartoflanka 149

kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego   Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
test herbatek TEEKANNE 131

przypominała mi herbatkę dla niemowląt. Na pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie.  Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu.  W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania