koper - 1035 przepisów (strona:21/69)

Buraczki w zalewie octowej 186

buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki

Kuchnia domowa Ani
Kiszony kalafior 146

zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.Składniki:kalafiorZalewa (proporcje na 1 litr wody):1 litr wody1 łyżka soli kamiennej+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowySposób przygotowania:1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki.2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 490

grubsze plastry.2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kulajda koprowa 240

Przepis na tę zupę znalazłam tutaj. Trochę został przeze mnie zmieniony. Bardzo pożywna, smaczna zupa, w sezonie trzeba jedynie pamiętać o zamrożeniu kopru. Niestety w tym roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra.składniki:duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych1 cebula1,5 l bulionuolej4-5 ziemniakówłyżka kminku3 łyżki kopru

Stare Gary
Zupa rybna - prosta i szybka 312

rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki,  przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry -  pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować

Stare Gary
Młoda kiszona kapusta 152

jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!składnikigłówka młodej kapustyczosnek 1 główka, podzielona na ząbkikorzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paskiliść chrzanowykminek - u mnie solidna garśćkilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperkusól kamienna do smakuprzygotowanieZdjąć wierzchnie liście kapusty.Kapustę poszatkować, ja pokroiłam cienko nożem.  Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować(...)wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku  i odstawić na co najmniej  30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę  przełożyć do naczynia, lekko ugniatając, tak aby kapusta przykryta była

Stare Gary
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 229

mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania foliiSos porowy:* por- 2 szt.* śmietana- 200 ml* masło klarowane- 40 g* sól, pieprzRyba:Piekarnik nastawić na 200 stopni.Pstrągi dokładnie opłukać(...)osuszyć ręcznikiem papierowym.Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki malosolne 139

lubisz bardziej slone daj kopiasta lyzke soli.Obrac czosnek.Wieksze kawalki przekroic na pol i do kazdego sloja wlozyc po 2 kawalki czosnkuW slojach ukladac ogorki pionowo i dosc ciasno,dolozyc koper,czosnek i kawaleczek korzenia chrzanu.Zalac przygotowana zalewa.Na dnie pozostanie gorczyca.Rozlozyc ja lyzeczka do wszystkich sloikow  w jednakowej ilosciSloiki zakrecic.Ulozyc na papierowyh recznikach,gdyz burzliwa fermentacja w pierwszym dniu spowoduje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa mieszanka przyprawowa do sosu pomidorowego 170

blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi i przyspieszy przygotowanie wszystkich innych dan z uzyciem sosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych.Skladniki:1 lyzka nasion kopru wloskiego20 g czarnego pieprzu6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano1 lyzka suszoneho tymianku1/2 lyzka suszonego rozmarynu1/2 lyzeczka suszonych platkow chili2 lyzki brazowego cukru1 1/2 lyzki slodkiej papryki2 lyzki soli gruboziarnistejSporzadzenie(...)mieszanki:Nasiona kopru wloskiego i czarnego pieprzu uprazyc na patelni bez dodatku tluszczu.Nastepnie rozdrobnic w mozdzierzu.Suszone pomidory pokroi w drobniutka kostke.Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i zamknac w sloiczku lub puszce na przyprawy.1 lyzke przyprawy uzyc na 1 puszke krojonych pomidorow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 162

pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki:4-5 marchewek1 mała bulwa kopru włoskiego1 średni ziemniak1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru2 łyżki masła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka(...)Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas z buraków na barszcz 590

buraków na barszcz:1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki)1 liść laurowy2 duże ząbki czosnku3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu½ łyżeczki nasion kminku½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (do kupienia w aptece)½ łyżeczki cukru1 płaska łyżka solikawałek piętki żytniego chleba, koniecznie na zakwasie! (można pominąć) Buraki obieramy (najlepiej zrobić to w jednorazowych rękawiczkach) i kroimy na mniejsze(...)talarki. Wkładamy do bardzo dużego słoja lub najlepiej kamionki. Dodajemy liść laurowy i dwa ząbki czosnku w łupinach (zmiażdżone ręką). Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, kminek i nasiona kopru włoskiego. Do 1,5 – 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy całym płynem buraki – muszą być przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki

Poezja smaku
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 305

porcje królika po sycylijsku:500 ml wywaru z królika lub kurczaka500 g mięsa z królika, pociętego na 6 w miarę równych części30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę30 g cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 szalotka, pokrojona w piórka2 suszone pomidorki, pocięte w paski40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki10 g przecieru(...)Wrzucamy naszego królika i smażymy z każdej strony na brązowy kolor, dosłownie kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy seler, koper, szalotkę i cebulę. Smażymy, cały czas potrząsając, aż do zarumienienia. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i redukujemy (około 10 minut), aż sos stanie się bardzo gęsty

My Culinary Art
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 130

tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej

Food Square
Cebulka marynowana 177

się do sałatek i do dekoracji dań.Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.Składniki:-1/2 kg cebulki dymki-jedna marchewka-3 ząbki czosnku-koper-listki laurowe-pieprz ziarnisty-gorczyca-ziele angielskieNa zalewę:-3 szklanki wody-1/2 szklanki octu 10%-5 łyżek cukru-1 łyżka soli   Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.Marchewk(...)kroimy w plasterki.Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.Do każdego wkładamy:-ząbek czosnku-gałązkę kopru-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy   W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut.   Dodajemy cebulkę i gotujemy

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 121

wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.Gotujemy razem ok. 15 minut.   Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.   Kapuśniaczek - marzenie.....Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania