koper - 1035 przepisów (strona:16/69)

Pomidorowa z koprem i krewetkami 149

papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion(...)zielonego 1 łyżka cukru sól, pieprz 1. Krewetki mrożone rozmrozić, (świeże oczyścić i umyć) odsączyć na papierowym ręczniku, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny. W tym czasie pokroić koper włoski i marchew na cienkie plastry, i razem z cebulą przesmażyć 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion

Kuchnia Prezydentowej
Chleb z kiszonym ogórkiem 93

mąki pszennej chlebowej typ 850 415 g mąki żytniej typ 720 290 g wody z kiszonych ogórków 1 duży kiszony ogórek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego kopru 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży Drożdże rozpuszczamy w wodzie z ogórków, dosypujemy sól, cukier, koper, oliwę i bardzo drobno pokrojonego ogórka. Dodajemy mąki i wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 124

których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z sosem koperkowym, który przygotowujemy następująco: 1 pęczek kopru szklanka wody z parzenia kapusty 3 łyżki śmietany sól, pieprz woda, mąka Do wody dodajemy posiekany koper i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Na koniec

Marder&Marder Manufacture
Staropolski bigos 201

łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy(...)zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. 2. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty. 3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni

Wanilia i Kardamon
Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim 133

ciasta francuskiego, 2 jajka, 2 łyżki śmietany gęstej 30%, 200 g ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC, (s er solankowy typu śródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy(...)odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na ściereczkę, żeby odsączyć z nadmiaru wody. W tym czasie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, śmietanę, pieprz, koper, czosnek niedźwiedzi i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto wyciągamy z lodówki, przelewamy masę serowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy

Moniki Smakołyki
Ogórki curry 199

słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki na słoik gorczyca - pół łyżeczki na słoik liście kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć do słoików. Dodać przyprawy i koper. Wodę zagotować z solą, cukrem, octem papryką i curry. Wystudzić. Zalewą

My simple kitchen
Lekka sałatka do grilla 193

najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy w przydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę i botwinkę porwać na mniejsze kawałki. Koper pokroić na drobno. Tuż przed podaniem polać olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka kwaszona 102

Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony koper, chrzan Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, dobrze oczyścić z nasion.Przygotować garnek kamienny włożyć paprykę i przekładać koprem, pokrojonym czosnkiem i chrzanem. Następnie zalać przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 185

różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia(...)rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne 1543

Składniki na słoik ok. 1,5 L Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ogórków gruntowych ( twarde i czym mniejsze tym lepsze) 1 główka czosnku 1 pęczek kopru 5 cm chrzanu (korzeń) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka stołowa soli 1 L wody PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę czosnku kroimy na sześć części. Chrzan(...)obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli. Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami przykrywamy talerzykiem i odstawiamy

kulinarnyJa
Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami 161

uroczystościach rodzinnych! :) Miseczki ziemniaczane: *ziemniaki- 400 g * jajko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * gałka muszkatołowa, kurkuma- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę(...)krawędzi okręgu. Do środka ostrożnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryczką chili i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 18-20 minut. Gotową miseczkę posypać świeżym koprem. Dodatkowo: Masło klarowane podgrzać, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć do delikatnego zarumienienia. Polać warzywa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z kopru włoskiego z cukinią 121

wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper

Ala piecze i gotuje
Kotlety z soczewicy w pomiodorach 205

bezmięsny obiad to kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym.                        Jako  dodatek  polecam gotowany na parze koper włoski i dużo zielonego koperku. Kotleciki należy upiec w piekarniku w/g  TEGO przepisu  . Pomidory z puszki  podgrzać na patelni,  doprawić   do smaku solą i pieprzem(...)dodać  ugotowany koper włoski i kotleciki .  Przed podaniem posypać świeżym , zielonym koperkiem

Zakamarki mojej kuchni
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 192

składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól  /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach  /do dekoracji(...)zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati  Wykonanie: -Warzywa  dokładnie  umyć i obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron

Zakamarki mojej kuchni
Lasagne warzywne 114

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 cebule, 300 g pokrojonego mangolda , 200 g kopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino(...)Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie podsmażyć mangold pokrojony w kawałki długości około 2 cm, później koper włoski pokrojony w cienkie plasterki. Jarmuż zblanszować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Następnie poddusić dodając do niego posiekany czosnek i chili, lekko osolić.  Wszystkie warzywa wymieszać, doprawić

królestwo garów