koper - 1035 przepisów (strona:20/69)

Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 161

wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół!  Na stoły smakoszy, do wielkich sieci handlowych, restauratorów i za granicę wędrują stąd: bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, soliród, stewia, szczypiorek, trawa cytrynowa, trybula i tymianek.  Po obu halach oprowadzał nas sam właściciel z radością i widoczną pasją(...)czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu

KUCHARNIA
Sałatka z koprem włoskim 145

czerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE(...)Umyte osuszone papryki potnij na małe kawałeczki -kostkę..Cebule w piórka ,ogórek i koper wloski  w plasterki.Wszystko razem wymieszaj ,posól,popieprz ,dodaj pół łyżeczki cukru i 1 łyzeczkę soku z cytryny.Wymieszaj ponownie i odstaw ,aby warzywa zmiękły.Po tym czasie odlej nadmiar soku i spryskaj oliwa -u mnie truflowa

w mojej kuchni
Plywający makaron--rosół inaczej 121

lodyżki kopru(...)kurkumy,kminek i gotujemy okolo półtorej godziny.Następnie dodajemy marchewkę ,pietruszkę,seler ,por.Do gotującego rosolu wrzucamy czosnek,imbir,pieprz cayenne,wegete.Dodajemy szczyptę bazylii.Pęczek zielonej pietruszki ,liście selera i kopru związujemy w pęczek i dodajemy do  rosołu.Gotujemy około 1 godziny.Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa .W razie potrzeby uzupelniamy rosół wrzątkiem.Doprawiamy szczyptą kminku ,pieprzem i sola

w mojej kuchni
Potrawka z kurczaka 195

Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól  -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie -garść kopru -200 ml śmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy(...)patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy

KasiekGotuje
Stek z indyjskimi ziemniakami Nigelli 184

kawałek obranego świeżego imbiru ziemniaki 1kg ziemniaków obranych i pokrojonych w większą kostkę 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju słonecznikowe (lub innego) 1 główka czosnku 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1 limonka sól pietruszka lub kolendra do dekoracji Sposób przygotowania Rozgrzać piekarnik(...)stopni. W tym czasie, do dużego foliowego woreczka wsypać przyprawy (chilli, gorczyca, kmin, koper włoski, kurkuma) i olej. Wymieszać. Wsypać ziemniaki, zamknąć woreczek i dokładnie je obtoczyć w przyprawach. Wysypać ziemniaki na blachę, dodać porozdzielane, ale nieobrane z łupin ząbki czosnku z 1 główki i piec 45 minut go godziny. W czasie pieczenia, piórka cebuli zalać sokiem z limonki. Zmacerowana

W kuchni wieczorem
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 160

smakuje pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia ze skórą 60 ml likieru pomarańczowego cointreau 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 liście laurowe 150 g cukru trzcinowego 150 g gruboziarnistej soli morskiej skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty(...)winnego 8 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól biały pieprz Przygotowanie: Łososia dokładnie osuszamy, nacieramy likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Nasiona kopru prażymy na suchej patelni i rozcieramy w moździerzu z liśćmi laurowymi. Mieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek

Smakowity Blog Kulinarny
OGÓRKI MAŁOSOLNE 115

godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru 5-6 ząbków czosnku korzeń chrzanu (ok. 10 cm) sól woda A jak to zrobić: Ogórki umyć, czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na pół, chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki(...)dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku i chrzanu, a następnie układać ogórki (najlepiej w pionie, częścią od ogonka da dołu. Na wierzchu ułożyć pozostałą część przypraw i przygotować zalewę. Proporcje są proste na litr wody, używamy 1 łyżkę soli. Przygotowanym roztworem zalać ogórki. Wyciągamy ze słoika w zależności od upodobań :) mniej lub bardziej ukiszone. Smacznego

Kuchnia w opałach
CUKINIA Z KABACZKIEM W MARYNACIE Z CURRY 110

odrobinę jej w tym roku pomóc i obdarzyły mnie dwiema wielkimi cukiniami i kabaczkiem. Cóż było robić :) SKŁADNIKI: 2,5 kg cukinii i kabaczka pokrojonych w kostkę (bez nasion) koper suszony liście laurowe czosnek gorczyca cebula 7 szklanek wody 1,5 szkl octu 10 % 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 1 czubata łyżka curry A jak to zrobić(...)Przygotować słoiczki, które należy wyparzyć. Do każdego z nich włożyć plaster cebuli, liść laurowy, 1/2 ząbka czosnku, odrobinę kopru i kilka ziarenek gorczycy. Następnie nałożyć cukinię i kabaczki. Z wody, octu, cukru, soli i curry, zagotować zalewę. Jeszcze ciepłą, wlać do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować

Kuchnia w opałach
Polędwiczki w sosie kurkowym 218

lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-) Składniki: 350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść posiekanego kopru, 200g śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka wody, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: 1. Polędwicę wieprzową kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej, a następnie(...)Cebulę z kurkami podlewamy szklanką wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 min. 4. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut. 5. Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Wykładamy na talerze polędwiczki i polewamy sosem. Bon a petit

Kuchnia Pełna Pasji
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 243

szumowin. Wrzucamy jedną kostkę rosołową i ziemniaki (pokrojone w kostkę) wraz z burakami (pokrojone w półksiężyce). Gdy te będą średnio miękkie dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy (w tym pół kopru i jeszcze jedną kostkę rosołową). Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę oraz resztę kopru i czekamy około 15 minut :) Smacznego!   P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Ogórki małosolne 169

słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;)Ogórki małosolne Składniki:ogórkicebulaczosnekkoperPrzygotowanie:Do czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;)Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą.Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy i uzbrajamy się w cierpliwość

Lawendowe Niebo
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 291

czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette 252

łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski avocado, polewamy cytrynowym vinaigrette i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

kulinarnyJa
Duszona kapusta z marchewką 156

kilka gałązek* nać selera i pora* 2 średnie pomidory* vegeta* pieprz ziołowy* sól* oliwaSposób wykonaniaKapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać.Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować i odcedzić.Do innego garnka z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić marchewkę i zeszklić.Do marchewki dodać kapustę, wlać(...)szklanki wody, 1 łyżeczkę vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Nać selera, pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę.Wyjąć powiązaną zieleninę, dodać do garnka posiekany koperek, obrane ze skóry, oczyszczone z gniazd nasiennych i zmiksowane pomidory (dodawać stopniowo

Mix smaku
Bigos ze słodkiej kapusty 160

cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso  (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy ok.  ¾  l wody, wrzucamy pokrojoną kapustę, na tarce ścieramy marchew(...)wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty  jest lekki, bez  zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym   będzie

mojewypiekiinietylko