Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie(...)ziemnych i dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy
Mango PapajaRolls of yufka with sheep cheese. Składniki. 6 trójkątów ciasta yufka 1 białko lub woda Olej do smażenia. Nadzienie. 200gsera owczego 1 pęczek kopru 1 pęczek pietruszki ½ łyżeczki papryki mielonej Pieprz świeżo zmielony. Wykonanie. Pietruszkę i koper posiekać. Ser pokruszyć i wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć trochę
Kulinarny karnet ChristopheraTrout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym
Kulinarny karnet Christopheraciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać(...)włożyć do doniczek, (powinny być wypełnione do połowy). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.5. Rozgrzać piekarnik do tem. 200 C. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami kopru włoskiego. Piec 40-50 minut, aż bochenki się przyrumienią . Ostudzić je na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaKalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt. Składniki: kalafior, ilość dowolna gałązki kopru ząbki czosnku chrzan pokrojony w paski Zalewa: 2 1/2 lita wody 1 łyżka cukru 2 łyżki soli gruboziarnistej 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper
Apetyczna babeczkaogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach(...)każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików
Apetyczna babeczkamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy
Kulinarny PamiętnikOszukane gołąbki, gołąbki inaczej czy też leniwe. Gdy o nich mówimy wszyscy wiemy że to będą gołąbki , ale troszeczkę inaczej. Plusem tych oszukanych gołąbków jest
Smaki Edytyjeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe5 ząbków czosnku3 kopiaste łyżki soli kamiennej2 liście chrzanukoperwoda Przygotowanie: Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego
Kuchnia Łukaszaznajdziecie poniżej w opisie przygotowania. Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe(...)danie jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotować idealne risotto? Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa. Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis). Dodajemy ryż. Używamy ryżu do risotto(...)Mój dzisiejszy przepis jest pewnego rodzaju improwizacją opartą na skojarzeniach smaków i asortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku
Chilli Czosnek i OliwaDziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów(...)podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku . Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się z Włochami. Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej
Chilli Czosnek i OliwaKażdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego , podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak(...)użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie
Chilli Czosnek i Oliwaziela angielskiegoOgórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.Polecam
Monia miesza i gotujespinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól - 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron(...)smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość ) ząbki czosnku korzeń chrzanu baldachy kopru z nasionami sól: 1 łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię