koper - 1035 przepisów (strona:23/69)

Pstrągi z cytrusami. 153

Trout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa  do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi  napełnić częścią farszu, związać nicią i  opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym

Kulinarny karnet Christophera
Walijskie chleby z doniczek 141

ciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać(...)włożyć do doniczek, (powinny być wypełnione do połowy). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.5. Rozgrzać piekarnik do tem. 200 C. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami kopru włoskiego. Piec 40-50 minut, aż bochenki się przyrumienią . Ostudzić je na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Kalafior kiszony na zimę 138

Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt.  Składniki: kalafior, ilość dowolna gałązki kopru ząbki czosnku chrzan pokrojony w paski Zalewa: 2 1/2 lita wody  1 łyżka cukru 2 łyżki soli gruboziarnistej 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper

Apetyczna babeczka
Ogórki konserwowe łagodne 185

ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach(...)każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików

Apetyczna babeczka
Oszukane gołąbki z jarmużem 198

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy

Kulinarny Pamiętnik
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 605

 Oszukane gołąbki, gołąbki inaczej czy też leniwe. Gdy o nich mówimy wszyscy wiemy że to będą gołąbki , ale troszeczkę inaczej. Plusem tych oszukanych gołąbków jest

Smaki Edyty
Kiszone ogórki. 249

jeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe5 ząbków czosnku3 kopiaste łyżki soli kamiennej2 liście chrzanukoperwoda Przygotowanie:  Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 177

znajdziecie poniżej w opisie przygotowania. Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe(...)danie jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur  - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 188

przygotować idealne risotto? Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa.  Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis).    Dodajemy ryż.  Używamy ryżu do risotto(...)Mój dzisiejszy przepis jest pewnego rodzaju improwizacją opartą na skojarzeniach smaków i asortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoskie bułeczki ziołowe 145

Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów(...)podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku . Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się z Włochami.  Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 186

Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego ,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak(...)użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę 661

ziela angielskiegoOgórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.Polecam

Monia miesza i gotuje
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 300

spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól - 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron(...)smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość ) ząbki czosnku korzeń chrzanu baldachy kopru z nasionami sól: 1 łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przetwory - ogóreczki konserwowe 201

konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków.składniki:ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych3 marchewkido każdego słoiczka : głązka kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy kawałek chrzanu po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy zalewa1,5 l wody1 szklanka octu 10%3 łyzki soli kamiennej3(...)litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić

Monia miesza i gotuje
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3354

początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment(...)minut Składniki: 1 mała młoda kapusta ( ok. kg) 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru sok z cytryny do smaku 1 duży pęczek kopru Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki lub ósemki. Usunąć głąb. Poszatkować na cienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10 minut

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania