koper - 1035 przepisów (strona:29/69)

W kuchni Kari: przyprawy 150

posiada też właściwości uspokajające. - GARAM MASALA: przyprawa pochodząca z Indii. Jest to mieszanka zmielonych i uprażonych przypraw: kolendra, pieprz, kminek, cynamon, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kardamon, goździk, kozieradka, koper. Oczywiście jej skład, a więc i smak, może się różnić w zależności od producenta. - KUMIN: czyli kmin rzymski. Przyprawa ta ma działanie przeciwzapalne, moczopędne  i napotne. Wspomaga pracę serca

Wegańska kuchnia orientalna
Ogórki konserwowe inaczej 207

soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki.  Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki

na moim stole...
Jak Blondynka robiła ogórki na zimę :) 258

nocną zmianę do pracy, to rano jak wyjdę wrócę autobusem, a idąc na przystanek wstąpię na targ i kupię ogórki. Tak też się stało. Kupiłam 6 kg ogórków, chrzan, koper i zielony i ten z baldachimami, marchewki, a i pomidorki były takie ładne.... Z dwoma wypchanymi reklamówkami wróciłam do domu. Normalnie taka dumna z siebie byłam, że śmiałam się

Blondynka Gotuje
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 252

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję

Ogrodnik w podróży
Ogórki konserwowe, korniszony 437

łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać

na moim stole...
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 258

kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana 18%- 200 ml (lub 30%) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta tymianku * świeży koper- pół pęczka * makaron- dodatkowo Mięso doprawić i odstawić na czas oczyszczania kurek. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z grzybami mun po chińsku 208

opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję

Kuchnia co dnia
Zupa z białych warzyw 126

strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu.  ponieważ  warzywka są młode,  gotują  się krótko. Posypujemy koprem z  fenkułu  doprawiamy pieprzem

AZgotuj!
Gulasz barani w wolnowarze 233

smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz

Stare Gary
Królowa sałat 226

zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody

kgwjanczewo
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 216

liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru   Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą   Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek  soli Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia

Jadło i czytadło
Surówka z fenkułu i marchwi 202

Uwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w warzywniku. W lipcu przycinam go przy ziemi, by na jesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu. Składniki : fenkuł z młodziutką natką 3 marchewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z bobem 188

czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów  Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Płatki migdałów uprażyc na suchej patelni. Koperek drobno posiekać. Czosnek przeciśnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Wszystkie składniki połaczyć i posypać koperkiem

Atlas Smaków
Bruschetta z bobem 204

garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem

Atlas Smaków
Leniwa sałatka z mixem sałatkowym Biolevita :) 173

sałatkę w pracy :) Na stronie www.biolevita.pl możemy przeczytać: Skład: Olej rzepakowy tłoczony na zimnio 52%, słonecznik łuskany 40%, mieszanka przyprawowa 8% (sól, cukier, marchew, papryka, pietruszka, pasternak, szczypiorek, cebula, koper, natka pietruszki, ziele angielskie, kolendra, kurkuma, pieprz, ekstrakty przypraw, olej rzepakowy) Opis: Kompozycja trzech składników: oleju rzepakowego, naturalnych przypraw oraz łuskanego słonecznika. Odpowiednio dobrane proporcje nadadzą wyjątkowego smaku szybkiej sałatce

The Sweet Damsel