butelka octu • 12 szklanek wody do każdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą
W królestwie smaków Beatyokoło 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Jagody jałowca rozbić w moździerzu, następnie zmieszać z posiekanym koprem, oliwą i skórką pomarańczową. Każdy kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich ułożyć mieszankę z moździerza. Mięso marynować przez około 2 godziny
Życie zamknięte w smakuWyrabiamy ciasto z podanych składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Do chleba można też dodać zioła prowansalskie, tymianek, koper - wedle uznania. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakunich trzeba podpiec, połowę zostawić surowych kilka ogórków kiszeniaków w całości, które przed obraniem ze skórki warto namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności garść świeżego kopru pół pęczka natki pietruszki garść świeżej mięty 1 czerwona cebula 1 cebula cukrowa 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz
WojnaNaSmaki.plcebulką okraszam pierogi. Do przygotowania farszu wykorzystałam przyprawę do pierogów, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . W skład przyprawy wchodzą: pieprz, czosnek, cząber, majeranek, kolendra, sól, cebula, kozieradka, koper, pietruszka, marchew, pasternak, cukier, papryka oraz grys. Dzięki przyprawie pierogi były bardzo aromatyczne i wspaniale smakowały. Serdecznie zapraszam do sklepu RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej
Tradycyjna kuchnia Kasiczerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g sól, pieprz koper Sposób przyrządzenia : boczek, oliwki, kapary, cebulę i czosnek kroimy w dosyć drobną kostkę boczek smażymy aż się zarumieni i wylewamy nadmiar tłuszczu dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli dodajemy
zobacz ich smakosób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg Owoce morza (kalmary, k rewetki, małże) Filety ryb morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę
Miód i pieprzwarzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem
Miód i pieprzposiada też właściwości uspokajające. - GARAM MASALA: przyprawa pochodząca z Indii. Jest to mieszanka zmielonych i uprażonych przypraw: kolendra, pieprz, kminek, cynamon, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kardamon, goździk, kozieradka, koper. Oczywiście jej skład, a więc i smak, może się różnić w zależności od producenta. - KUMIN: czyli kmin rzymski. Przyprawa ta ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Wspomaga pracę serca
Wegańska kuchnia orientalnasoli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki
na moim stole...nocną zmianę do pracy, to rano jak wyjdę wrócę autobusem, a idąc na przystanek wstąpię na targ i kupię ogórki. Tak też się stało. Kupiłam 6 kg ogórków, chrzan, koper i zielony i ten z baldachimami, marchewki, a i pomidorki były takie ładne.... Z dwoma wypchanymi reklamówkami wróciłam do domu. Normalnie taka dumna z siebie byłam, że śmiałam się
Blondynka GotujeCukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję
Ogrodnik w podróżyłyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać
na moim stole...kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana 18%- 200 ml (lub 30%) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta tymianku * świeży koper- pół pęczka * makaron- dodatkowo Mięso doprawić i odstawić na czas oczyszczania kurek. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia
Kraina Miodem Płynącaopakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję
Kuchnia co dnia