strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu. ponieważ warzywka są młode, gotują się krótko. Posypujemy koprem z fenkułu doprawiamy pieprzem
AZgotuj!smaczne :) inspiracja tutaj składniki ok 700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz
Stare Garyzdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody
kgwjanczewoliście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek soli Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia
Jadło i czytadłoUwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w warzywniku. W lipcu przycinam go przy ziemi, by na jesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu. Składniki : fenkuł z młodziutką natką 3 marchewki
Weekendy w domu i ogrodzieczosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Płatki migdałów uprażyc na suchej patelni. Koperek drobno posiekać. Czosnek przeciśnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Wszystkie składniki połaczyć i posypać koperkiem
Atlas Smakówgarść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem
Atlas Smakówsałatkę w pracy :) Na stronie www.biolevita.pl możemy przeczytać: Skład: Olej rzepakowy tłoczony na zimnio 52%, słonecznik łuskany 40%, mieszanka przyprawowa 8% (sól, cukier, marchew, papryka, pietruszka, pasternak, szczypiorek, cebula, koper, natka pietruszki, ziele angielskie, kolendra, kurkuma, pieprz, ekstrakty przypraw, olej rzepakowy) Opis: Kompozycja trzech składników: oleju rzepakowego, naturalnych przypraw oraz łuskanego słonecznika. Odpowiednio dobrane proporcje nadadzą wyjątkowego smaku szybkiej sałatce
The Sweet Damselcytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty czosnek, rzodkiewkę, szczypior, koper. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem . Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Podawać z jajkiem i ziemniakami. SMACZNEGO
pieprzny smaczekpaprykę dusić aż odparuje woda Dodać do kapusty 3. - Posiekać koper, pietruszkę, lubczyk i liście seleru Wymieszać z kapustą. Na koniec kapustę posypać cienką warstwą mąki zaraz zamieszać
W królestwie smaków BeatyWspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku zostawić
W królestwie smaków Beatykurczaka - 0,5 papryki - 1 torebka ryżu - 1 cebula - 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak - sól pieprz - 2 łyżki masła - kilka gałązek kopru i pietruszki - 10 dag sera żółtego Sposób przygotowania 1. - Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak
W królestwie smaków BeatyPyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać
W królestwie smaków BeatyPyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem
W królestwie smaków BeatyJesienna smaczna surówka do obiadu Składniki - 400 g dyni - 4 ogórki kiszone - 1/2 papryki - 1 cebula - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka siekanego kopru - 1 sos sałatkowy zioła ogrodowe Sposób przygotowania 1. - Dynię obrać wyjąć pestki zetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić cebulę
W królestwie smaków Beaty