szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli Sposób Przygotowania: 1. 2. 3. 4. Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy a następnie rwiemy w niewielkie kawałki Szpinak myjemy
Gotowanie PatkiWoreczki Ryżu Brązowego 1 Papryka czerwona Por Mały Jogurt Naturalny 0 % Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona pietruszka,papryka słodka Oliwa z oliwek Pęczek Szczypiorku i Kopru Sposób Przygotowania: Polędwiczkę kroimy cieknie plastry,dodaje przyprawy i szczypiorek podsmażamy na oliwie Ryż gotujemy tak jak jest na opakowaniu ok 20 minut. Pieczarki kroimy grubo
Gotowanie Patkidodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe. Wykładamy makaron do miski, na wierzch nakładamy kurkowy sos i oprószamy wszystko koprem. Można też przyprawić pieprzem, jeśli ktoś lubi
Smaki Przyprawy i Kolorypoprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami: Składniki: 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi
Kuchnia po mojemumiędzy czasie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Koperek dokładnie posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać
Krakowskie smaki Anicebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być
Pociąg Do Kuchniwody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyużytkowników Facebooka :) Do wygrania olej kokosowy Coco Farm, bardzo dobrej jakości. Król wśród olejów Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) to olej otrzymywany poprzez tłoczenie świeżego miąższu lub kopry (wysuszony miąższ). W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz, stąd nazywany jest także masłem kokosowym. Olej kokosowy jest wyśmienity jako
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbyły zbyt miękkie). Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą
Qchnia po prostuchili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu - kilka gałązek suszonego kopru Najlepiej dodać jak najwięcej dodatków z tej listy, ponieważ oprócz walorów smakowych mają one również inne właściwości np czosnek i chili chronią przed rozwojem szkodliwych bakterii i pleśni
zdrowa vege kuchniapolskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 2 ząbki
Karo in the Kitchenodstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda z ogórków tylko niepotrzebnie rozrzedziłaby sos. Zetrzyjcie na tarce umyte rzodkiewki. Usiekajcie drobno garść kopru i zielonej pietruszki. Ogórki małosolne bardzo drobno pokrójcie, lub zetrzyjcie na tarce – jak rzodkiewkę i świeże ogórki. Do miski wlejcie jogurt (o jogurtach greckich więcej przeczytacie TUTAJ ), wyciśnijcie do niego obrany
Karo in the Kitchensmaki dobrze się połączyły. Przed samym podaniem spróbujcie, czy zupy nie trzeba jeszcze raz doprawić, przy chłodzeniu smaki ulegają stłumieniu. Podajcie chłodnik z jajkiem na twardo, posypany odrobiną świeżego kopru dla koloru. Nela Rubinstein to niezwykle barwna i wszechstronna kobieta, świetna kucharka i prawdziwie perfekcyjna pani domu. Zmarła 14 lat temu, w 2001 roku, w wieku 93 lat. Możecie
Karo in the Kitchenwrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie
Karo in the Kitchenilością wody, żeby kapusta była prawie przykryta (pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Wrzucamy posiekany koper i garść żurawiny, mieszamy, gotujemy jeszcze około 10 minut. Kapusta ma być miękka, ale z wyczuwalną fakturą. Na patelni rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego wsypujemy mąkę i mieszając, łączymy je razem
Karo in the Kitchen