domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika(...)wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól(woda ma być dobrze słona, o wiele bardziej słona niż woda np. na makaron, tak gdzieś około 1,5 łyżki soli na litr wody). Po zagotowaniu spróbować
Krakowskie smaki Aniśmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę
Złote przepisypita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami ) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny(...)marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą. Rybę możecie usmażyć, ugrillować
Chilli Czosnek i Oliwawielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie(...)ogórki tracą wtedy swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane wg naszego domowego przepisu są twarde i jędrne, pamiętajmy że im damy więcej chrzanu, tym ogórki będą twardsze, a ja takie najbardziej lubię. Wodę do kiszenia przygotowuję zawsze na jeden słój, wlewam do pojemnika z miarką ½ litra zimnej wody, wsypuję 1/2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałosolnych m.in.ilością soli i tym , że należy je spasteryzować (by zakonczyc proces kiszenia). Składniki: - ogórki gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg) - gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone - korzeń chrzanu - czosnek - sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana + słoiki ok.0,6-0,8l Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej(...)słoiczek ok 0,7l daję: - 2-3 ząbki czosnku - kawałek chrzanu pokrojony na małe kawałki( im więcej chrzanu tym ogóry bardziej twarde, ale też i bardziej ostre) - gałązkę kopru ( baldachim, trochę zielonego kopru i kawałek twardej , grubej łodygi) W każdym słoiku ułożyć na dnie koper, na to wrzucić 2-3 ząbki czosnku i kilka małych kawałków chrzanu. Następnie układać pionowo
Smaczne Zdrowewyciskany pomarańcza, jabłko, ananas 1 pomarańcza 1 kg jabłek gat. Ligol 2 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 1 kiwi 2 cm korzenia imbiru kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł) 1 marchewka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem(...)sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć pożółknięte końcówki. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać
Pij soki wyciskanecebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części(...)laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony oraz kolendrę i kminek – mieszamy. Gdy uwolni się aromat przypraw, a sos na patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad
mojewypiekiinietylkokoperkową zwykle jadłam z ryżem lub ziemniakami nigdy nie żałowałam sobie koperku :) Dzisiaj wersja z grzankami według Przepisów Tradycyjnych . Zupa jest delikatna, bardzo aromatyczna- idealna dla wielbicieli kopru Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego 2 pęczki kopru 1 łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie
Kukuleczkinależy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek(...)oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego – doniczka mięty – kilka łyżek orzeszków piniowych – 1 cytryna – pieprz czarny i sól morska Wykonanie: Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę
karmelowytradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu
słodki bratekczarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej(...)pastę. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli. Podanie Fenkuł pokrój na plastry, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta
Food Squareryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy(...)wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru 4 gałązki pietruszki listki oskubane z dużej gałązki rozmarynu 10-12 pomidorków koktajlowych sól pieprz
Karo in the Kitchenzupy wykwintne i bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy(...)węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone buraki wraz z liśćmi
Moja smaczna kuchniapropos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki(...)roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla
Chilli Czosnek i Oliwatake you too much time – enjoy cooking! SKŁADNIKI: 250 g tortellini (1 opakowanie) 340 g ananasa (1 puszka) 1 średni por 1 pęczek kopru 200 g jogurtu greckiego 1 lyżka majonezu sól, pieprz INGREDIENTS: 250 g tortellini (1 pack) 340 g pineapple (1 can) 1 medium leek 1 bunch of dill 200 g Greek yogurt 1 tablespoon mayonnaise salt(...)pepper Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. Ananasa pokrój w kawałki, koper posiekaj, od pora odetnij zieloną część, pozostałą przekrój wzdłuż na pół i potem na plastry. Żeby por nie był za ostry warto go sparzyć wrzątkiem – wrzuć pokrojonego pora do durszlaka i przelej gorącą wodą. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj soli
Martyna Cooks