koper - 1035 przepisów (strona:3/69)

Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 135

ocet aromatyzowany i oczywiście zachęcić, abyście podarowali go Waszym bliskim w czasie Świąt Bożego Narodzenia. We wpisie ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem, ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru, oraz ekspresowy ocet balsamiczny miodowo-figowy! Słyszeliście wcześniej o możliwości aromatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko(...)macerował wyrzucamy. Tą metodą przygotowałam dwa przepyszne octy. Pierwszy, dla miłośników smaków klasycznych, ze świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 735

kupnych (no chyba, że macie swojego dostawcę  prawdziwych, beczkowych ogórków kiszonych, takiego jakim jest mój Tata) a zrobienie ich to nic trudnego.  Wystarczy kupić: ogórki  koper chrzan czosnek i sól taką niejodowaną, specjalną do przetworów  Później ogórki trzeba dokładnie umyć, koper pociąć na małe kawałki, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić chociaż na pół, a chrzan(...)oskrobać i pokroić w cienkie patyczki (oczywiście również myjemy). Na dno słoika wkładamy koper, następnie układamy ogórki. Jak poczytacie w internecie, to jedni zachowują zasadę, że ogórek musi być ogonkiem do góry, inni jeszcze inną ... ja nie zwracam w ogóle uwagi na to, którą stroną do góry jest ułożony. Wkładam tak, żeby jeden ogórek do drugiego pasował, często na zmianę

Co w głowie piszczy
Risotto z grzybami i koprem włoskim 140

się za kozą... Składniki (na 3 małe porcje lub 2 duże): 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 duża posiekana cebula 200 g ryżu arborio 1/3 posiekanej bulwy kopru włoskiego lub 1/2, jeśli jest nieduża  2 łyżki naci kopru włoskiego (lub zwykłego) garść suszonych grzybów leśnych -namoczonych przez noc, obgotowanych przez min. 15 minut i pokrojonych w grubą(...)mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy mieszać potrawy! Smażymy na średnim ogniu od początku do końca. 1. Z naci kopru odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, resztę grubo posiekać i odstawić. Na dużej patelni o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, cebulę i koper włoski i zeszklić, dodać ryż, podsmażać

Kuchnia Prezydentowej
Kiszone ogórki gruntowe 120

słoików chcemy zrobić, tyle przygotowujemy niewielkich ogórków gruntowych . Potrzebować będziemy również korzenia chrzanu (najlepiej świeżo wykopanego) oraz kilku ząbków czosnku (przypada jeden na litrowy słoik),  paru gałązek kopru lub same jego baldachy, przegotowaną wodę, kilka łyżek stołowych grubej (choć niekoniecznie)  soli kuchennej. Warzywa dokładnie myjemy i segregujemy. Przygotowujemy kilka litrowych słoików z dobrze pasującymi pokrywkami (to ważne(...)każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy zjeść na bieżąco, korzeń warto zastąpić liśćmi chrzanu, są wtedy jeszcze lepsze. :) Na zimę jednak konieczny jest korzeń, który w przeciwieństwie do liści nie zepsuje się. Ogórki wkładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Jak zrobić ogórki małosolne 91

zrobić ogórki małosolne. Ceny ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry(...)wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka na 1 litr wody) 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić ogórki małosolne 133

zrobić ogórki małosolne. Ceny ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry(...)wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka na 1 litr wody) 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego

Kulinarne przygody Gatity
Sałata lodowa z koprem włoskim i gruszką 104

sałata lodowa, 2 gruszki, 1/2 kopru włoskiego, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 1/2 cytryny, oliwa do smaku, Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny, wymieszać. Koper włoski opłukać, pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski z cukrem, zalać gorąca wodą ( tylko aby woda przykryła koper) zamieszać. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyjąć koper, odcedzić. Włożyć gruszki(...)wody z cukrem i cytryną. Z sałaty zdjąć uszkodzone liście, pokroić wyrzucając głąb. Gruszki odsączyć, dodać do sałaty razem z koprem włoskim, delikatnie wymieszać. Dodać 2-3 łyżki oliwy. zastawa

królestwo garów
Perliczka pieczona 73

perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper(...)skórką cytrynową, czosnkiem i solą. Podważyć delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam masło ziołowe (zostawić łyżkę masła). Resztą masła wysmarować perliczkę z wierzchu. Ułożyć ją na koprze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec

królestwo garów
Ogórki do zupy ogórkowej (w słoikach) 167

dość chłodne lato w mojej okolicy pozwoliło im rosnąć do połowy września. Nigdy wcześniej nie rwaliśmy ogórków przez 3 miesiące! To jednak sprawiło, że zabrakło mi do nich kopru, który we wrześniu jest już suchymi gałęźmi lub młodziutkimi roślinami bez nasion, które dają odpowiedni aromat ogórkom. I powstało coś oryginalnego ;) Klasyczny przepis na słoikowe ogórki do zupy pewnie pojawi się(...)latem, gdy przyjdzie sezon. Składniki : ok. 2 kg świeżych ogórków (najlepiej późne z ziarnami) 2 łyżki nasion kopru mały pęczek młodego kopru sól Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem, nasionami kopru i solą (powinny być słone). Przełożyć do słoików, upychając łyżką, by nie robiły się pęcherze powietrza. Ogórki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 143

starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie(...)prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli ) Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone ogórki szoruję szczoteczką i dokładnie płukam pod bieżącą zimną wodą. Do wymytych i wysuszonych słoików na dno nakładam

Kuchnia z widokiem na ogród
sałatka z kopru włoskiego 113

ostatńich zakupach w moim koszyku zupełnie przypadkiem znalazł się koper włoski. Dopiero po przyjściu do domu zaczęłam się zastanawiać co z niego przygotować. Ostateczny wybór padł na sałatkę, bo pacniał tak pięknie, że aż szkoda było go gotować. Tak powstała improwizowana sałatka z koprem włoskim i gruszką. <h3>Sałatka z koprem włoskim i gruszką</h3> Potrzebujemy(...)porcje) 1 bulwę kopru włoskiego 2 garści rukoli 1 dojrzała gruszka garść pestek dyni garść suszonej żurawiny  Łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy łyżka emulsji balsaicznej sól, pieprz, świeży tymianek przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut. Zacznijcie od oczyszczenia kopru włoskiego

Okolice Palnika
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 196

Bardzo ważnym składnikiem tego dania są nasiona kopru włoskiego. Najbardziej znanym zastosowaniem kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj chce polecić przepyszne danie obiadowe z zastosowaniem jako przyprawy  kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada  właściwości wiatropędne, łagodzi ból(...)wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Polecany jest  szczególnie u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych, pomoże nam w trawieniu i zapobiegnie niepożądanym wzdęciom. SKŁADNIKI1,5 kg białej surowej kiełbasy ząbek czosnku5 łyżek oleju z oliwyłyżeczka nasion kopru włoskiegopapryczka chili ( niekoniecznie )1 kg ziemniaków

zielonacukinka
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 173

ogórków. Potem w dużym pokoju wykładaliśmy całą podłogę gazetami, na nich ustawialiśmy masę zbieranych przez cały rok słoików i zaczynała się zabawa, przesiąknięta zapachem kopru, czosnku i świeżego chrzanu. Wspaniałe czasy :)Proporcji Wam nie podam, bo ich zwyczajnie nie ma, w kiszeniu ogórków wszystko zawsze jest "na oko" i dobrze, bo dzięki temu zawartość każdego słoika ma odrobinę inny smak(...)używamy litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :)Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne.Składniki:- ogórki gruntowe- koper włoski (cały)- korzeń chrzanu- czosnek- woda- sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki. Do jednego litrowego słoika mnie wchodziło pięć ogórków, ale też nie były

Kulinarne zapędy Kokosa
Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem 159

Jeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim to miałam pewne obawy czy aby innym ten aromat przypadnie do gustu. Na szczęście koper smaku nie zdominował i byłam bardzo mile zaskoczona, że wszystkim potrawka tak bardzo zasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje(...)udać się do ogródka po warzywa, do sklepu po dorsza i powtórzyć to danie :) Składniki na 4 porcje: 2 papryki czerwone 1 papryka pomarańczowa 2 bulwy kopru włoskiego 600 g mrożonych kostek z dorsza 250 ml śmietany 30 lub 36 % 100 ml piwa (rodzaju witbier) 250 g ryżu brązowego masło klarowane do smażenia pieprz kolorowy, sól morska do smaku świeża

Ze smakiem i z pasją
Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem 160

Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem Niesłychanie prosta i bardzo smaczna lekka zupa. Zawiera tylko kilka składników ale właśnie w tej prostocie tkwi cała istota smaku. Najpierw w garnku ląduje włoszczyzna. Niech sobie trochę popyrkocze. Później ziemniaki i on. Groszek. Jeszcze tylko duuża porcja kopru i zupa gotowa. Zapraszam! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 młody seler z nacią(...)mały por ½ dużego pęczka kopru 1 świezy listek laurowy lub 2 suszone 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 4-5 średnich młodych ziemniaków 2 szklanki świeżego groszku (ok. 0,8 kg w strączkach) sól i pieprz Do garnka włożyć umytą włoszczyznę i rozgniecione łodygi kopru (listki posiekać i odłożyć na bok). Zalać ok. 2 litrami wody, dodać liść

Pełny talerz
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 107

działania. A jak coś nie wyjdzie - nie martwcie się. Płaskie tuiles, choć nie wyglądają tak spektakularnie, nadal smakują wyśmienicie. Muszę przyznać, że skusiło mnie niecodzienne połączenie pomarańczy z koprem włoskim. Zaintrygowało mnie, i bardzo chciałam je wypróbować. Okazało się strzałem w dziesiątkę - zachwyci każdego, a w dodatku wywoła falę pytań o składniki. Marian napisała we wstępie, że ciasteczka należy podawać(...)świeży, rześki smak tylko potwierdza wrażenie lekkości. Polecam Wam je ogromnie - choć są nieco bardziej wymagające, efekt jest wart każdej minuty spędzonej przy piekarniku (i butelkach). Pomarańczowe tuiles z koprem włoskim Składniki: (na 35 sztuk) 100 g masła 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 4 białka 220 g cukru pudru 100 g mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy Koper utrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 157

Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka  lub samodzielne danie na co dzień i od  święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w  kilka minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,   a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski(...)mielonego kardamonu i kolendry szczypta soli Wykonanie: -Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/     cząstki miąższu   spomiędzy białych skórek. -Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej  i cieniutko pokroić. -Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka. -Składniki  sosu połączyć i  wymieszać ,do momentu ,  aż  się połączą

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 165

Prosta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na  lekką , zdrową  przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny szczypta  cynamonu szczypta soli   Wykonanie: -Przygotować winegret mieszając  razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić  w cieniutkie  plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 168

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno.  Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)natka pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, sok i skórka otarta z cytryny, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 118

użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500) 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego + do posypania wierzchu 100 g sera typu feta  100 g zielonych oliwek (waga po usunięciu pestek) olej lub oliwa do posmarowania wierzchu Przygotowanie chlebowego wieńca: Zacznij(...)pokrój na niedużą kostkę. Dyni piżmowej nie musisz obierać ze skórki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż na niej dynię przez ok. 5-7 minut, następnie dodaj nasiona kopru włoskiego i smaż jeszcze przez minutę. Zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia. Fetę pokrój w małą kostkę. Z oliwek usuń pestki i z grubsza posiekaj.  Ciasto do pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w sosie koperkowym 168

zeszkli. Dodać pokrojonego na kawałki wielkości kęsa kurczaka i smażyć aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie do garnka wlać wodę (250ml), dodać cukier i ocet oraz oskubane łodygi kopru. Listki kopru poodrywać, drobno posiekać i odstawić. Wodę z koprem gotować przez 5-10 minut. Dolać do niego bulion, wymieszać i odstawić.  W rondlu lub na głębokiej patelni przygotować(...)zasmażkę - na niewielkim gazie roztopić masło i dodać mąkę, szybko wymieszać, do powstałej masy stopniowo wlewać wywar z kopru z bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało.  W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem.  Do sosu dodać koperek wymieszać

Codzienne Gotowanie
KISZONE RZODKIEWKI 135

samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu, 2-3 cm - 1-2 łodygi zielonego kopru z kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2 główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 łyżeczki soli- 20g na każde 0,5 litra wody) - woda filtrowana lub źródlana(...)słoik (u mnie ok.1,5l) Od rzodkiewek odcinamy listki i korzonki. Dokładnie myjemy. Na dno słoja wykładamy liść chrzanu (gdy dajemy), łodygę kopru, wrzucamy 2-3 ząbki czosnku (można przekroić na mniejsze kawałki), małe kawałki chrzanu, wrzucamy rzodkiewki (do połowy słoika), następnie znów dodajemy czosnek (1-2 ząbki), mały kawałek chrzanu (pokrojony na jeszcze mniejsze kawałki), gałązkę kopru i dokładamy

Smaczne Zdrowe
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 142

Najprostsza śródziemnomorska przekąska, jaką możesz zrobić w domu. Oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, nasionami kopru włoskiego i natką pietruszki.  Jesteście w Hiszpanii, Włoszech lub Portugalii. Idziecie do restauracji i zamawiacie kieliszek wina. Co dostaniecie na przekąskę? Zapewne będzie to miseczka marynowanych oliwek. Chyba nie ma nic lepszego i prostszego, co tak dobrze komponuje się z tym trunkiem(...)menu na imprezę w stylu śródziemnomorskim! Koniecznie zaglądajcie więc na bloga. Mam nadzieję, że zdążę z nim w weekend lub zaraz po :) Oliwki zamarynowałam z oliwą, czosnkiem, chilli, nasionami kopru włoskiego i świeżą pietruszką, choć oczywiście to tylko mój patent, bo wariantów może być tysiące :) Zamiast pietruszki sprawdzą się inne świeże zioła, np. oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Dość udane

Chilli Czosnek i Oliwa
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 125

solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty. Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi bliscy używamy najczęściej i przygotować sobie właśnie takie mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie(...)czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 224

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega(...)pomidorowego - passata  1  cebula 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego - opcjonalnie do podania  ryż lub kasza przygotowanie Wszystkie składniki  na pulpety,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik

Stare Gary
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 164

witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż: Fenkuł (koper włoski): - posiada właściwości przeciwskurczowe - łagodzi(...)odchudzanie - zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku

Be Fit Be Strong
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 161

prawdziwie domowe ogórki mocno pachną koprem i czosnkiem, mają wyraźną chrzanową nutkę, są jędrne i chrupiące. Pyszne są i same, i na kanapce, w sałatce czy w chłodniku z botwinki. Nie ma wiosny bez małosolnych!   Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty(...)ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie.   Przyprawy Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Do małosolnych możemy użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 284

Główkę kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy drobno, ale bez przesady – grubszy kawałek takiej kapusty to sam smak, naprawdę nie trzeba jej szatkować tak drobno, jak zimowej kapusty do kiszenia. Koper siekamy, razem z łodyżkami (jeśli ładne). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy kapusty, koperku(...)marchewki, a każdą warstwę solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą z solą? Tutaj woda nie jest potrzebna – sama kapusta ma jej w sobie dużo, a gdy już jest pokrojona

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 105

się kupić ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Możecie użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki i kroimy(...)ciężko je kupić. Młody czosnek będzie świetny do tych ogórków. Możemy ząbki zostawić w skórce, która również ma wiele aromatu i tylko naciąć je lub przeciąć wzdłuż na pół. Koper z baldachami tniemy nożyczkami na krótsze słomki. Dodatek liści dębu, wiśni czy porzeczki ma sprawić, że ogórki zostaną twarde i jędrne. Nie mam dostępu do liści drzewek owocowych, liści dębu

Karo in the Kitchen
Kisimy ogórki! 169

Czas robienia różnych przetworów jeszcze nie minął, ja zatem proponuję pozamykać w słoikach zielone ogórki ;-) A jak wygląda moje wykonanie? SKŁADNIKI: - ogórki zielone - koper - czosnek - listki chrzanu - sól kamienna niejodowana - woda źródlana niegazowana Do słoika wkładam 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku, 1 listek chrzanu i na tym układam pionowo ogórki średniej wielkości. Na ogórkach znowu układam 1 koszyczek kopru(...)ząbek czosnku i 1 listek chrzanu i uzupełniam mniejszymi ogórkami, układając je poziomo. Na koniec znów dodaję 1 koszyczek kopru, 1 ząbek czosnku i 1 listek chrzanu. Całość zalewam woda źródlaną niegazowaną, solę do smaku (ok. 1 łyżka na 1 litr wody), zakręcam szczelnie. Już po 2-3 dniach można cieszyć się smakiem wspaniałych ogóreczków! :-) I tak na prawdę

Wielopokoleniowo
Ogórki kiszone 158

Lato kojarzy mi się z robieniem przetworów z owoców i warzyw z własnego ogródka.  Dzisiaj w mojej kuchni gościły ogórki i pięknie pachniało świeżym koprem. Zachęcam do zrobienia ogórków kiszonych.  Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki myjemy. Na dno litrowych(...)słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu. Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki. Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne 2 przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego

Smak mojego domu
Ogórki małosolne - niezawodny przepis 172

kiszenie ogórków. Jeżeli macie w kranie mocno chlorowaną wodę, lepiej zastąpić ją wodą źródlaną. Naczynie może być dowolne. Do wyboru kamionka, szkło lub zwykły garnek. Świeżego zestawu do kiszenia (koper, chrzan) używam dopiero, gdy koper ma nasiona. Wcześniej używam suszu z nasionami w takim samym składzie (jedynie czosnek zostawiam świeży) Ogórki zawsze zalewam gorącą wodą z solą. Ogórki małosolne - niezawodny(...)przepis Składniki: 1,5 - 2 kg ogórków kawałek (6 cm) korzenia chrzanu 2-3 liście chrzanu 6-8 baldachimów kwiatu kopru + kilka gałązek 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli z czubkiem 2 litry wody 1 łyżka ziaren gorczycy Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na kilka godzin (może być na noc, ale nie dłużej). Wodę wylać, ogórki przepłukać. Niektórym można

Pełny talerz
Ogórki kiszone, chyba najłatwiejszy sposób 153

kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana i z Kłodawy) gałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu (ok. 5 cm) duży ząbek czosnku wrzątek ewentualnie: gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać(...)godzin. To ważny zabieg, by ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki słoika . Nie mogą wychodzić ponad słoik, bo po zamknięciu będą dotykać nakrętki, która zacznie

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne małosolne 144

Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około(...)gorącej, przegotowanej wody.Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i koper. Ciasno układamy ogórki.Przesypujemy chrzanem i czosnkiem. Na wierzch kładziemy resztę liści i kopru. Zalewamy przestudzona woda z przyprawami.Obciążamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce

Anioły w kuchni
Sałatka z cukinii do słoików 169

Przepis na tą sałatkę pochodzi z zeszytu mojej mamy- cennego źródła różnych przepisów ;) Swój bardzo fajny smak zawdzięcza dużej ilości kopru- w przepisie dosłownie tak było napisane "dużo"- no i skąd tu wiedzieć ile to jest "dużo" ? :D Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;) Polecam! :) Składniki: 2,5 kg cukinii 250ml octu(...)250g cukru 250g cebuli 0,5kg marchewki dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów sól- do smaku- dodałam garść soli Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając na uwadze to, że z cukinii wycieknie trochę wody. Do miski dodajemy koper, cukier, ocet i mieszamy. Odstawiamy wszystko na całą noc. Sałatkę warto przemieszać

Czerwona Porzeczka
Zielona sałatka do grilla 411

propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:)  Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej 1 solidny pęczek kopru(...)ogórek sok z cytryny sól olej  Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Ogórki małosolne / Salzgurken 203

ładnych, niewielkich ogórków kawałek  (ok. 10 cm) korzenia chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego(...)Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, całkowicie studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, garnek kamionkowy, słoik lub naczynie w którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności powtarzamy, nie żałując kopru, czosnku i chrzanu. 3. Na koniec zalewamy wszystko zimną wodą

Kuchnia Prezydentowej
Kiszone pomidory! 163

najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach 1 litr wrzątku 2 łyżki gruboziarnistej soli 1 łyżka cukru(...)przełukujemy pod bieżącą wodą. Litr wody zagotowujemy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Na dnie słoika układamy równomiernie połowę małego liścia chrzanu. Na niego kładziemy połowę baldachu kopru i jeden kawałek łodygi. Dajemy także 1 ząbek czosnku, 1 pasek korzenia chrzanu i ziarenka pieprzu. Wszystkie pomidorki nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, by nie popękały. Wkładamy je do przygotowanego słoika

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 143

Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;) Składnik i: 9 dużych liści kapusty pół szklanki komosy ryżowej szklanka ugotowanej fasoli borlotti 4 młode marchewki kawałek selera korzeniowego pół pęczka kopru jajko sól pieprz Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody. Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć główkę do wrzątku. Dodać zdjęte(...)liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne. Ostudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku.  Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kiszone "małosolne" z beczułki 638

Ogórki małosolne - chrupiące, pachnące koprem, czosnkiem i chrzanem. Nie zwlekaj i zakiś je sam! Chociaż sezon ogórkowy dopiero przed nami, na małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko(...)Choć nada się również duży szklany słój. Można je nastawiać na "okrągło", póki się nie znudzą. Składniki: 2 kg ogórków 2 l wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej pęczek kopru do kiszenia liście chrzanu kawałek korzenia chrzanu 3-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki gorczycy Wykonanie: zakupione ogórki zalać w misce zimną wodą i najlepiej zostawić na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gravlax 113

dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu(...)buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki)  koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól

Mango Papaja
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 134

łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka  1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka.  Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki

Niezły Młynek
Makrela pieczona 60

Makrela, 1/2 kopru włoskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Koper pokroić w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą. Wstawić

królestwo garów
Zupa kalafiorowa 104

Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu około(...)doprawić solą i pieprzem i smacznego!  Gotujemy nasz bulion. Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki. Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, wielkość wedle uznania, ja większe kroiłem na pół. Ziemniaki, kalafior dodajmy do bulionu i gotujemy do miękkości. Koper siekamy, a marchew kroimy w kostkę. Dodajemy nasz koper i marchew, gdy ziemniaki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 163

angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki(...)kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 166

ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki. W garnku gotuje wodę i na każdy litr(...)wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Kiedy woda się zagotowuje powstałą zalewę studzę. Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna zalewą, zakręcam pokrywki. Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie

Kuchnia z widokiem na ogród
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 146

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego jagody goi Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę

ClauditteMissCooking
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 150

sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest to sałatka Jamiego Oliviera,  trochę inna wersja. Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam. Składniki: papryka czerwona koper włoski oliwa z oliwek sok z cytryny sól cukier(...)Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki. Papryke myjemy i tniemy na paseczki. Z kopru odcinamy

w mojej kuchni
Fenkuł pieczony z łososiem 129

smaku ani sladu.Sama nie wiem,czemu tak rzadko pojawia sie na naszych stolach.A ,ze warto go jesc zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkul (Foeniculum vulgare) inaczej zwany koprem wloskim jest blisko spokrewniony z pietruszka,koprem i marchwia.Ma pekata bulwe i sliczne pierzaste,ozdobne liscie o orzezwiajacym zapachu anyzku.Jest niezwykle bogaty w witamine C.Powinien byc waznym skladnikiem diety,poniewaz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pachnący chlebek 110

ochotę na nieco nietypowe pieczywo. Takie inne, z jakimś ciekawym dodatkiem. Padło na pory. Uwielbiam je - za wyrazisty smak, ale też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji.  Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku(...)łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania