koper - 1035 przepisów (strona:6/69)

Pulpeciki w sosie koperkowym 147

osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg  mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy(...)jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą.  Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody.  Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową.  Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę.  Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy

Kolejny blog o gotowaniu
Sycylijska ostra kiełbasa 153

Ostra odmiana sycylijskiej kiełbasy. Ostrość zależy od naszych upodobań - papryki możemy dodać tyle ile lubimy. Dodatek kopru włoskiego powoduje, że kiełbasa ma charakterystyczny aromat. Bardzo polecam!Przepis z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis.składniki (na 2,5 kg surowej kiełbasy)2250 g chudej wieprzowej karkówki, - Ø 9250 g tłuszczu wieprzowego (użyłam(...)podgardla), - Ø 92 łyżki stołowe soli1 łyżka ziaren kopru włoskiego1 łyżka świeżo mielonego pieprzu2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej)ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzoweprzygotowaniePrzygotować jelita* Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed mieleniem. Zmielić mięso i tłuszcz w maszynce

Stare Gary
Kotlety z brokułów 191

najeść samym patrzeniem na nie :)  SKŁADNIKI (na 15 szt) 2 brokuły 1 jajko 1 cebula 10 dag sera feta 2 łyżki kaszki kukurydzianej + do obtoczenia 1 pęczek kopru sól, pieprz, gałka muszkatołowa Brokuły umyć i gotować 8 minut w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko i pokruszony(...)feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem. Smacznego

Złote przepisy
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 169

śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany(...)łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku  Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego

SMYKWKUCHNI
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 113

miejsce, w jakim odbywał się event. Chyba nie skłamię, jeżeli powiem, że był to prawie hektar pól pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj(...)według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny

Kuchnia Bazylii
Mało solne z czerwoną porzeczką 205

Składniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy(...)bieżącą wodą. Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 203

fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia, że za parę godzin musiałam dorobić kolejne porcje (w tym momencie doceniłam to, że patelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł(...)zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca, smażymy kawałki łososia i kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie

Poezja smaku
Ogórki kiszone 176

macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam do przygotowania choćby kilku słoików na zimę.  Składniki: Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy Po 2 małe ząbki czosnku na słoik litrowy Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy Po 1 małej łyżeczce gorczycy(...)cukru Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu. Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem

Kuchnia w czekoladzie
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 201

przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić trochę drobniej, w słupki. Szczypior kroimy grubo, koper siekamy. Cebulki od szczypioru kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory zalewamy w miseczce na minutę wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy.   Do gotującej się kapusty(...)minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię, kiedy kapusta nie jest rozgotowana, bardziej al dente – stawia opór zębom i jest jeszcze troszkę chrupiąca i skrzypiąca. Kiedy

Karo in the Kitchen
No i klops! Prosto z Kalifornii 282

zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów(...)prażyć na średnim ogniu do czasu aż zaczną „podskakiwać” i lekko złocić; zdjąć z patelni i potłuc na mniejsze kawłaki. Na tę samą, ciągle rozgrzaną patelnię dodać koper włoski i kmin, prażyć do czasu kiedy zaczną się lekko złocić i wydzielać aromaty; przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać

Jem więc Jestem
Ogórki kiszone 144

kiszonymi ogórkami,ale co tam ; Na słoik litrowy - 7-8 małych ogórków gruntowych - 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej - 4-5 baldachimy z kopru - 3 ząbki czosnku - 2 cm chrzanu - kawałek liścia chrzanu Zagotuj wodę z solą kamienną. Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku i koper. Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu(...)drugi kawałek korzenia,czosnek i jak masz miejsce koper. Zalej wszystko gorącą wodą z solą. Porządnie zakręć, odwróć słoiki do góry nogami, nakryj grubym ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Tak samo robię ogórki małosolne, tyle że nie zakręcam słoika,no i nie odwracam do góry nogami. Nakrywam małym talerzykiem i już po kilku dniach wcinam. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Ogórki kiszone w słoikach 162

nawozami sztucznymi. Proponujemy sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać. Składniki ogórki gruntowe czosnek sól kamienna cukier liść laurowy ziele angielskie koper chrzan Przygotowanie   Czynności wstępne : - dokładnie umyłem ogórki - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków ) Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże(...)jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem ciasno

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe z chili i cebulką 157

Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ).  Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe ziele angielskie zalewa 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka zwykłego cukru(...)łyżki soli Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie kopru. Następnie ułożyć ogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki

Ugotować
Najlepsze na świecie ogórki korniszone 145

Niby sezon na ogórki już się skończył, ale może ten przepis przyda się komuś w przyszłym roku. W końcu są to ogórki najlepsze na świecie ;) OGÓRKI KORNISZONE Składniki: - ogórki - koper z baldachami (taki jak do kiszenia) - cebula - czosnek - chrzan (świeży korzeń) - gorczyca biała - ziele angielskie - liść laurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli(...)Przygotowanie: Koper myjemy i kroimy na kawałki (albo tniemy nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy.  Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości. Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy

Życie zamknięte w smaku
Zupa z kaczki z maślanymi warzywami: skorzonerą, topinamburem, koprem włoskim i czarną rzepą 125

Eksperymentalne działania w zakresie zup. Powiem, że to naprawdę niezwykłe doznanie. Mniam! ZUPA Z KACZKI Z MAŚLANYMI WARZYWAMI: SKORZONERĄ, TOPINAMBUREM, KOPREM WŁOSKIM I CZARNĄ RZEPĄ Składniki: - porcja rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów  - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji rosołowej(...)marchwi, selera, pietruszki oraz cebuli. Solimy i doprawiamy pieprzem. Skorzonerę i rzepę obieramy, topinambur dokładnie myjemy, przekrawamy bulwę kopru. Gotujemy warzywa w rosole do miękkości i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy warzywa przestygną, podsmażamy je na maśle. Podajemy rosół z maślanymi warzywami właśnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku