koper - 1035 przepisów (strona:5/69)

Ogórki małosolne - niezawodny przepis 172

kiszenie ogórków. Jeżeli macie w kranie mocno chlorowaną wodę, lepiej zastąpić ją wodą źródlaną. Naczynie może być dowolne. Do wyboru kamionka, szkło lub zwykły garnek. Świeżego zestawu do kiszenia (koper, chrzan) używam dopiero, gdy koper ma nasiona. Wcześniej używam suszu z nasionami w takim samym składzie (jedynie czosnek zostawiam świeży) Ogórki zawsze zalewam gorącą wodą z solą. Ogórki małosolne - niezawodny(...)przepis Składniki: 1,5 - 2 kg ogórków kawałek (6 cm) korzenia chrzanu 2-3 liście chrzanu 6-8 baldachimów kwiatu kopru + kilka gałązek 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli z czubkiem 2 litry wody 1 łyżka ziaren gorczycy Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na kilka godzin (może być na noc, ale nie dłużej). Wodę wylać, ogórki przepłukać. Niektórym można

Pełny talerz
Ogórki kiszone, chyba najłatwiejszy sposób 153

kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana i z Kłodawy) gałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu (ok. 5 cm) duży ząbek czosnku wrzątek ewentualnie: gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać(...)godzin. To ważny zabieg, by ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki słoika . Nie mogą wychodzić ponad słoik, bo po zamknięciu będą dotykać nakrętki, która zacznie

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne małosolne 144

Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około(...)gorącej, przegotowanej wody.Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i koper. Ciasno układamy ogórki.Przesypujemy chrzanem i czosnkiem. Na wierzch kładziemy resztę liści i kopru. Zalewamy przestudzona woda z przyprawami.Obciążamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce

Anioły w kuchni
Sałatka z cukinii do słoików 168

Przepis na tą sałatkę pochodzi z zeszytu mojej mamy- cennego źródła różnych przepisów ;) Swój bardzo fajny smak zawdzięcza dużej ilości kopru- w przepisie dosłownie tak było napisane "dużo"- no i skąd tu wiedzieć ile to jest "dużo" ? :D Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;) Polecam! :) Składniki: 2,5 kg cukinii 250ml octu(...)250g cukru 250g cebuli 0,5kg marchewki dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów sól- do smaku- dodałam garść soli Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając na uwadze to, że z cukinii wycieknie trochę wody. Do miski dodajemy koper, cukier, ocet i mieszamy. Odstawiamy wszystko na całą noc. Sałatkę warto przemieszać

Czerwona Porzeczka
Zielona sałatka do grilla 410

propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:)  Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej 1 solidny pęczek kopru(...)ogórek sok z cytryny sól olej  Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Ogórki małosolne / Salzgurken 203

ładnych, niewielkich ogórków kawałek  (ok. 10 cm) korzenia chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego(...)Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, całkowicie studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, garnek kamionkowy, słoik lub naczynie w którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności powtarzamy, nie żałując kopru, czosnku i chrzanu. 3. Na koniec zalewamy wszystko zimną wodą

Kuchnia Prezydentowej
Kiszone pomidory! 163

najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach 1 litr wrzątku 2 łyżki gruboziarnistej soli 1 łyżka cukru(...)przełukujemy pod bieżącą wodą. Litr wody zagotowujemy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Na dnie słoika układamy równomiernie połowę małego liścia chrzanu. Na niego kładziemy połowę baldachu kopru i jeden kawałek łodygi. Dajemy także 1 ząbek czosnku, 1 pasek korzenia chrzanu i ziarenka pieprzu. Wszystkie pomidorki nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, by nie popękały. Wkładamy je do przygotowanego słoika

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 143

Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;) Składnik i: 9 dużych liści kapusty pół szklanki komosy ryżowej szklanka ugotowanej fasoli borlotti 4 młode marchewki kawałek selera korzeniowego pół pęczka kopru jajko sól pieprz Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody. Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć główkę do wrzątku. Dodać zdjęte(...)liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne. Ostudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku.  Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kiszone "małosolne" z beczułki 638

Ogórki małosolne - chrupiące, pachnące koprem, czosnkiem i chrzanem. Nie zwlekaj i zakiś je sam! Chociaż sezon ogórkowy dopiero przed nami, na małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko(...)Choć nada się również duży szklany słój. Można je nastawiać na "okrągło", póki się nie znudzą. Składniki: 2 kg ogórków 2 l wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej pęczek kopru do kiszenia liście chrzanu kawałek korzenia chrzanu 3-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki gorczycy Wykonanie: zakupione ogórki zalać w misce zimną wodą i najlepiej zostawić na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gravlax 113

dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu(...)buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki)  koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól

Mango Papaja
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 134

łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka  1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka.  Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki

Niezły Młynek
Makrela pieczona 60

Makrela, 1/2 kopru włoskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Koper pokroić w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą. Wstawić

królestwo garów
Zupa kalafiorowa 104

Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu około(...)doprawić solą i pieprzem i smacznego!  Gotujemy nasz bulion. Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki. Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, wielkość wedle uznania, ja większe kroiłem na pół. Ziemniaki, kalafior dodajmy do bulionu i gotujemy do miękkości. Koper siekamy, a marchew kroimy w kostkę. Dodajemy nasz koper i marchew, gdy ziemniaki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 163

angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki(...)kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 165

ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki. W garnku gotuje wodę i na każdy litr(...)wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Kiedy woda się zagotowuje powstałą zalewę studzę. Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna zalewą, zakręcam pokrywki. Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie

Kuchnia z widokiem na ogród
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 145

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego jagody goi Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę

ClauditteMissCooking
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 150

sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest to sałatka Jamiego Oliviera,  trochę inna wersja. Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam. Składniki: papryka czerwona koper włoski oliwa z oliwek sok z cytryny sól cukier(...)Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki. Papryke myjemy i tniemy na paseczki. Z kopru odcinamy

w mojej kuchni
Fenkuł pieczony z łososiem 129

smaku ani sladu.Sama nie wiem,czemu tak rzadko pojawia sie na naszych stolach.A ,ze warto go jesc zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkul (Foeniculum vulgare) inaczej zwany koprem wloskim jest blisko spokrewniony z pietruszka,koprem i marchwia.Ma pekata bulwe i sliczne pierzaste,ozdobne liscie o orzezwiajacym zapachu anyzku.Jest niezwykle bogaty w witamine C.Powinien byc waznym skladnikiem diety,poniewaz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pachnący chlebek 109

ochotę na nieco nietypowe pieczywo. Takie inne, z jakimś ciekawym dodatkiem. Padło na pory. Uwielbiam je - za wyrazisty smak, ale też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji.  Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku(...)łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórki kiszone ( i małosolne ) 140

którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski. składniki: ogórki gruntowe do każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami, 1 duży liść chrzanu, 1 spory kawałek korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli mamy kilka listków wiśni lub czarnej porzeczki zalewa 2 litry zimnej przefiltrowanej wody(...)własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory: kiszone ogórki 165

kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia(...)ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół i kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki

Kuchenne Wariacje
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 116

ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki.  Przepis nie zawodzi od wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną(...)też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki

Jemy Pijemy
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 160

tarty była ta, którą robiliśmy na owsiankowych warsztatach. Moja tarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi zapukał pan kurier. Otworzyłam i pierwsze co usłyszałam to było mmmm...jak pachnie! :) A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już(...)wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.  Farsz: 2-3 większe pory, 2-3 większe fenkuły (kopry włoskie), 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Pory i fenkuły oczyścić, opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki w sosie koperkowym 129

osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg  mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy(...)jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą.  Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody.  Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową.  Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę.  Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy

Kolejny blog o gotowaniu
Sycylijska ostra kiełbasa 133

Ostra odmiana sycylijskiej kiełbasy. Ostrość zależy od naszych upodobań - papryki możemy dodać tyle ile lubimy. Dodatek kopru włoskiego powoduje, że kiełbasa ma charakterystyczny aromat. Bardzo polecam!Przepis z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis.składniki (na 2,5 kg surowej kiełbasy)2250 g chudej wieprzowej karkówki, - Ø 9250 g tłuszczu wieprzowego (użyłam(...)podgardla), - Ø 92 łyżki stołowe soli1 łyżka ziaren kopru włoskiego1 łyżka świeżo mielonego pieprzu2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej)ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzoweprzygotowaniePrzygotować jelita* Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed mieleniem. Zmielić mięso i tłuszcz w maszynce

Stare Gary
Kotlety z brokułów 166

najeść samym patrzeniem na nie :)  SKŁADNIKI (na 15 szt) 2 brokuły 1 jajko 1 cebula 10 dag sera feta 2 łyżki kaszki kukurydzianej + do obtoczenia 1 pęczek kopru sól, pieprz, gałka muszkatołowa Brokuły umyć i gotować 8 minut w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko i pokruszony(...)feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem. Smacznego

Złote przepisy