koper - 1035 przepisów (strona:9/69)

Bezmięsny bigos z młodej kapusty 174

przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić trochę drobniej, w słupki. Szczypior kroimy grubo, koper siekamy. Cebulki od szczypioru kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory zalewamy w miseczce na minutę wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy.   Do gotującej się kapusty(...)minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez 5-8 minut. Całość wrzucamy do kapusty, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy razem pod przykryciem. Ja lubię, kiedy kapusta nie jest rozgotowana, bardziej al dente – stawia opór zębom i jest jeszcze troszkę chrupiąca i skrzypiąca. Kiedy

Karo in the Kitchen
No i klops! Prosto z Kalifornii 247

zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów(...)prażyć na średnim ogniu do czasu aż zaczną „podskakiwać” i lekko złocić; zdjąć z patelni i potłuc na mniejsze kawłaki. Na tę samą, ciągle rozgrzaną patelnię dodać koper włoski i kmin, prażyć do czasu kiedy zaczną się lekko złocić i wydzielać aromaty; przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać

Jem więc Jestem
Ogórki kiszone 122

kiszonymi ogórkami,ale co tam ; Na słoik litrowy - 7-8 małych ogórków gruntowych - 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej - 4-5 baldachimy z kopru - 3 ząbki czosnku - 2 cm chrzanu - kawałek liścia chrzanu Zagotuj wodę z solą kamienną. Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku i koper. Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu(...)drugi kawałek korzenia,czosnek i jak masz miejsce koper. Zalej wszystko gorącą wodą z solą. Porządnie zakręć, odwróć słoiki do góry nogami, nakryj grubym ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Tak samo robię ogórki małosolne, tyle że nie zakręcam słoika,no i nie odwracam do góry nogami. Nakrywam małym talerzykiem i już po kilku dniach wcinam. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Ogórki kiszone w słoikach 144

nawozami sztucznymi. Proponujemy sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać. Składniki ogórki gruntowe czosnek sól kamienna cukier liść laurowy ziele angielskie koper chrzan Przygotowanie   Czynności wstępne : - dokładnie umyłem ogórki - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków ) Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże(...)jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem ciasno

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe z chili i cebulką 137

Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ).  Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe ziele angielskie zalewa 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka zwykłego cukru(...)łyżki soli Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie kopru. Następnie ułożyć ogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki

Ugotować
Najlepsze na świecie ogórki korniszone 127

Niby sezon na ogórki już się skończył, ale może ten przepis przyda się komuś w przyszłym roku. W końcu są to ogórki najlepsze na świecie ;) OGÓRKI KORNISZONE Składniki: - ogórki - koper z baldachami (taki jak do kiszenia) - cebula - czosnek - chrzan (świeży korzeń) - gorczyca biała - ziele angielskie - liść laurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli(...)Przygotowanie: Koper myjemy i kroimy na kawałki (albo tniemy nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy.  Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości. Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy

Życie zamknięte w smaku
Zupa z kaczki z maślanymi warzywami: skorzonerą, topinamburem, koprem włoskim i czarną rzepą 108

Eksperymentalne działania w zakresie zup. Powiem, że to naprawdę niezwykłe doznanie. Mniam! ZUPA Z KACZKI Z MAŚLANYMI WARZYWAMI: SKORZONERĄ, TOPINAMBUREM, KOPREM WŁOSKIM I CZARNĄ RZEPĄ Składniki: - porcja rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów  - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji rosołowej(...)marchwi, selera, pietruszki oraz cebuli. Solimy i doprawiamy pieprzem. Skorzonerę i rzepę obieramy, topinambur dokładnie myjemy, przekrawamy bulwę kopru. Gotujemy warzywa w rosole do miękkości i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy warzywa przestygną, podsmażamy je na maśle. Podajemy rosół z maślanymi warzywami właśnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ogórki kiszone "najlepsze na świecie" 94

chrupiące a co najważniejsze dla mnie, mój mąż uważa, że są najlepsze na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki. Składniki: Ogórki ( dowolna ilość ) Koper Chrzan Czosnek Liście wiśni Liście czarnej porzeczki Sól ( najlepiej niejodowana ) Woda Wykonanie: O myciu nie ma co pisać, co trzeba umyć to każdy wie. Koper kroimy na kawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami(...)pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki – słupki ( grubości ok. ½ - 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki

Smaki Ewy
Ogórki małosolne 218

płaskie łyżki soli 7 ząbków czosnku 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu Pęczek świeżego koperku Wykonanie: Czosnek obieramy i przekrawamy na połowę. Chrzan również obieramy, kroimy w słupki. Koper tylko myjemy jak i ogórki. Do dużego słoja wkładamy warstwami, ogórki, trochę czosnku, kopru, chrzanu. I ponownie ogórki, koper, czosnek, chrzan. Na koniec zalewamy solanką. Odstawiamy i czekamy na swój najsmaczniejszy

Smaki Ewy
Ogórki kiszone na zupę (tarte) 280

przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy.  Składniki: 3 kg dużych ogórków  kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki soli kamiennej 2 l wody Ogórki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kwiaty kopru i liście(...)chrzanu umyć. Chrzan obrać i umyć. Ząbki czosnku obrać. Do wyparzonych słoików nakładać kwiat kopru, część liścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej wodzie rozpuścić sól) i wlać ją do słoików. Przygotowane słoiki od razu zakręcić. Po kilku dniach, ogórki powinny

Ugotować
placki z cukinii 145

cukinii. Spróbujcie, a będziecie nie raz za nimi tęsknić. Składniki : 4 większe cukinie 1 średnia cebula 4 jajka 10-12 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku garść świeżego kopru 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz olej roślinny Sposób przyrządzenia : cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne trzemy je na tarce z dużymi oczkami i przekładamy(...)sitko posypując solą, na koniec całość mieszamy po 10-15 minutach kiedy cukinia puści wodę, odciskamy mocno cały nadmiar płynu i przekładamy do misy cebulę kroimy na drobną kostkę, koper szatkujemy do cukinii dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, cebulę, koper oraz czosnek przeciśnięty przez praskę całość dokładnie mieszamy uformowane placuszki - nieco grubsze niż te ziemniaczane - smażymy z każdej strony

zobacz ich smak
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 108

uniknąć przywarcia do papieru, ułożyłam ryby na ruszcie z dużej ilości różnych ziół z ogródka. Składniki (na 4 porcje dla dorosłych): 4 wypatroszone pstrągi tęczowe bez głów 4 gałązki kopru ogrodowego 4 gałązki kopru rzymskiego (fenkułu) 4 łodygi selera naciowego (jedna z liśćmi) 10 liści pietruszki naciowej 2 spore gałązki świeżego majeranku cytryna sól pieprz olej Dużą blachę (tę dołączoną(...)Ryby kilka razy ponacinać w poprzek na głębokość ok. 2 mm, by przyprawy lepiej wniknęły w mięso. Do środka każdego pstrąga włożyć po liściu pietruszki i trochę naci z kopru rzymskiego. Ułożyć rusztowanie z ziół, zostawiając seler naciowy z liśćmi, 2 liście pietruszki i majeranek na potem. Na ziołowym rusztowaniu ułożyć ryby. Polać je olejem, posolić i popieprzyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne/kiszone 120

wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki. Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach. składniki: ogórki, najlepiej małe świeże gałęzie kopru kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni woda sól Wykonanie: Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny. Przygotować zalewę: Zagotować wodę(...)solą. Na 1 litr wody wsypać 1,5 łyżki soli. Zalewę ostudzić. W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw. Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej

Mama Gotuje
Ogórki konserwowe 128

szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika małe zgrabne ogórki zielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić(...)garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 188

ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami Dodatkowo: - oliwa czosnkowa (1 łyżka) - suszony majeranek otarty - szałwia suszona - świeżo mielony pieprz czarny   Kaczkę dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól – mieszamy do rozpuszczenia(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone na kawałki ząbki czosnku (do marynaty czosnku wędzonego nie obieram tylko dokładnie myję), pokrojony na wiórki korzeń chrzanu i liść chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne 1140

kamień, słoik z wodą...). Składniki: 1-2 kg twardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście wiśni 2-3 liście czerwonej porzeczki NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI  Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków(...)podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią, ogórki tracą cały swój urok. Wszystkie liście, koper myję, chrzan obieram. Na dnie słoja układam wszystkie przyprawy. Układam ściśle ogórki, jeśli układacie je pionowo, to białą końcówką do góry (moja mama i babcia zawsze tak robiły, podobno cała gorycz w ogórku ucieka na dół). Jeśli powstanie Wam kilka warstw, przełóżcie je koniecznie

na moim stole...
Ogórki kiszone, małosolne na zimę 135

Korniszonki w dobrej cenie, więc Kochani pora zakisić ogóra!. Sprawdzona, najlepsza metoda w solance na zimno :). Składniki: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli nie jodowanej 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić.  2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki(...)czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3.  Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. A tu zapasy z poprzedniego sezonu i piękne nakładki na słoiczki od Karoliny

Apetyczna babeczka
Sałatka z kalafiora 360

Sałatka z kalafiora Jedna z moich ulubionych sałatek robionych na szybko. Surowy kalafior, rzodkiewka, pestki słonecznika, więc jest co pochrupać, koper, czosnek, więc jest intensywnie. Sałatka jest lekka, chrupiąca, o zdecydowanym smaku, i szybka w wykonaniu.  Składniki: średni kalafior pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy pęczek kopru 2-3 ząbki czosnku garść uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki majonezu sól biały pieprz(...)Sposób przygotowania Kalafior umyć, odciąć grubą łodygę, połamać na mniejsze części, przełożyć do robota i poszatkować. Jeśli nie macie robota, zetrzeć na tarce.  Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dosmaczyć solą i białym pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego

na moim stole...
Ogórki małosolne 169

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku 1 duży pęczek kopru sól (na litr 1 łyżka) Wykonanie: Ogórki i koper dokładnie myjemy. Z około 2 litra wody gorącej i 2 łyżek wody przygotowujemy zalewę, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku lub słoiku układamy ogórki dodajemy czosnek i koper.  Całość zalewamy naszą wodą z solą. Obciąrzamy talerzem i kamieniem

magiczna kuchnia Kasi
Chiński makaron z krewetkami 140

Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g makaronu chow mein 400 g mrożonych krewetek 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżeczka nasion kopru włoskiego 100 ml sosu słodko pikantnego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy(...)Makaron przygotowujemy według przepisu ,płuczemy i odsączamy. Szalotkę kroimy w plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Małosolne ogórki 142

małosolne to rzecz ,której nie możemy sobie nigdy odmówić. W sezonie robimy po kilka razy. Składniki 2 kg ogórków gruntowych główka polskiego młodego czosnku korzeń chrzanu 3 łyżki soli koper łyżeczka żółtej gorczycy liście chrzanu 2 l gorącej wody kilka listków wiśni Przygotowanie Ogórki umyłem, obciąłem końcówki. Ułożyłem warstwami...zaczynając od kopru, następnie ogórki ,chrzan ,czosnek ,gorczyca ,liść chrzanu(...)wiśni ,łyżka soli... na końcu koper...zalałem wrzątkiem , kisiłem około

R'n'G Kitchen
Ogórki małosolne 141

Początek lata pachnie koprem, czosnkiem i ogórkami małosolnymi. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru korzeń chrzanu sól Wykonanie: Do słoika wkładamy ogórki, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: na litr wody 1 czubata łyżka soli. Smacznego

Smak mojego domu
Grillowana pierś kurczaka z duszonym na winie szpinakiem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczami z koprem 143

Chyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki: 1/2 kg ziemniaków garść zielonej fasolki szparagowej(...)szpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty

Mango Papaja
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 156

natka pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji(...)pociętej na mniejsze kawałki) 2 nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych 150ml bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki pietruszki Marynata 150ml wzmacnianego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 ząbki czosnku

Kulinarna Pokusa
Ogórki małosolne 117

małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe 1 liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję(...)wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem. Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte wodą. Nakryć słój i czekać cierpliwie aż będą gotowe do chrupania

O kuchni z uczuciem
Pasta z wędzonym łososiem 165

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 100 gram wędzonego łososia 500 gram serka naturalnego (np delikatny z biedronki) 3 łyżki świeżego kopru sól i pieprz Przygotowanie:        Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE           Serek(...)naturalny przekładamy do miski, następnie rozdrabniamy łososia. Płuczmy i siekamy drobno świeży koper, następnie dodajemy go do miski. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Łosoś i serek naturalny Dodajemy łososia i serek całość belndujemy Dodajemy koper, sól i pieprz do smaku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zapiekanka kartoflana z koprem włoskim 68

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5-2 kg kartofli do pieczenia, 3 cebule, 250 g kopru włoskiego, 3 ząbki czosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny(...)być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli.   Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości

królestwo garów
Łosoś cytrynowy, czyli piątkowy obiad Maksia 134

zawsze uwielbiał łososia. Najpierw pochłaniał "słoiczkowego", potem sama gotowałam rybkę w pomidorach z warzywami. Kiedy skończył rok postanowiłam przyrządzić mu tę rybkę tak jak ja lubię - pieczoną z koprem i cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie. Składniki (na jeden dziecięcy posiłek): kawałek fileta łososia(...)skóry (nigdy go nie ważyłam) 2 plasterki cytryny łyżka posiekanego kopru szczypta soli i pieprzu łyżka masła  Przygotowanie: Umytą rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku cytryny. Posypujemy łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem cytryny. Na koniec obkładamy masłem: Pieczemy pod przykryciem (ja używam

Kuchnia po mojemu
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 112

Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych 2-3 główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych ok. 10 l wody(...)łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu

Kuchnia po mojemu
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 185

przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób):  2 pstrągi patroszone 1/2 pęczka kopru  4 plastry cytryny 1 łyżka masła(...)pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy po plastrze cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki. Podajemy na szpinaku

Kuchnia po mojemu
Kiszone Pomidory 124

pojemności 1l. liście porzeczki - 2 liście na słoik o pojemności 1l. ziele angielskie - 2 ziarna na słoik o pojemności 1l. liść laurowy - 1 liść na słoik o pojemności 1l. koper - około 2 łodygi z liśćmi i baldachami na słoik o pojemności 1l. chrzan - kawałek o długości około 2 cm na słoik o pojemności 1l. sól  - 2 łyżki(...)wody Wykonanie: Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i osuszyć. Pomidory umyć i przełożyć do słoików. Chrzan obrać, koper i liście porzeczki opłukać. Do pomidorów dodać liście porzeczki, ziele angielskie, liść laurowy, koper, czosnek  i chrzan wcześniej pokrojony na mniejsze kawałki. Wodę z solą zagotować. Zalewać pomidory gorącą wodą z solą, słoiki od razu zakręcać. Jeśli chcemy słoiki przechowywać długo

Mama Gotuje
Szybkie szpecle z warzywami. 159

Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy. Fajne wiosenne danie, które być może posmakuje Wam.   Szpecle z warzywami posypane serem bałkańskim. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 koper włoski (fenkuł) 1 opakowanie kiełków stir fried 1 słoiczek serc karczochów 1/2 opakowania rukoli oliwa z oliwek pieprz, tymianek, sos sojowy Przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy opłukać koper włoski(...)pokroić go w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na początek wrzucamy kiełki stir fried. Przesmażamy je delikatnie i następnie wrzucamy koper włoski. Kiedy warzywa duszą się, kroimy w kawałki serca karczochów i przepłukujemy rukolę. Jeśli rukola jest dość duża to warto pozbyć się twardszych części łodyżek. Na koniec wrzucamy karczochy i rukolę. Doprawiamy przyprawami

vegetanie
Ogórki kwaszone. 60

dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie(...)umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce

Kuchnia Beaty
Botwinka 119

mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania:  1. Zagotować(...)seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper

A Ty Smakuj Mnie
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 226

duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* Sos barbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego(...)duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu

Poezja smaku
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki 151

SKŁADNIKI: (na duży słój 2l) 1kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście gałązka młodych liści wiśni gałązka czerwonej porzeczki 2 duże kopry z baldachami 1,5 łyżki soli 1l wody   WYKONANIE: Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy(...)liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe

Pyry na Gaz
Kiszony kalafior 161

przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez(...)minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach

Pyry na Gaz
Gotujemy wywar warzywny w szybkowarze 314

obierz i rozgnieć  5 łodyg świeżej zielonej pietruszki lub więcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki 50 g selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina(...)pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę dodaj pozostałe zioła i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj

Szybko Szybkowar
Zupa z selera naciowego i fenkuła 147

lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutajskładniki8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek(...)bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru,  do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek.  Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając

Stare Gary
Dorada pieczona w soli 167

wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się(...)plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli

Stare Gary
Kiszona mieszanka warzyw 133

wodyprzygotowaniegar nr 1Warzywa umyć.Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kamionkę lub słój wyparzyć. Na dno każdego włożyć część kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć warzywa, na to ponownie czosnek, chrzan i koper. I tak do wyczerpania warzyw.gar nr 2kapustę kroimy na ćwiartki, następnie dzielimy na mniejsze kawałki ( nie szatkowałam, chciałam

Stare Gary
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 613

roku kisiło się mnóstwo ogórków. Kto nie kocha ogórkowej :))SKŁADNIKI :(nie podaję ilości wszystko zależy od ilości ile mamy ogórków )ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy)liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu )sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody )woda(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru- do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy- nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki- do bardzo ciepłej wody na każdy 1 litr dodaję

Basia w kuchni
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 265

Dzień dobry,Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią(...)pieczenie kalafiora)Składniki:400 g pełnoziarnistego penne1 mały kalafior (ok. 1 kg., waga z liśćmi i głąbem)300 g pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płatków chilli1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżka kaparów100 g migdałów w słupkach lub płatkachpęczek natki pietruszkiząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegooliwasól do smakuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z kalafiora usuń zewnętrzne liście i głąba. Podziel na różyczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 162

Składniki: 120-150 gram makaronu, u mnie razowy, tagliatelle 12 krewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy(...)długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo

Mango Papaja
Ogórki małosolne-polska klasyka 174

jest stosunke soli do ilości wody. przegotowana i ostudzona woda sól – dwie łyżki na 1,5 l wody główka czosnku na jeden większy słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki(...)lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan. Tak przygotowane ogórki odstaw w nienasłonecznione miejsce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już

Z Kuchni Do Kuchni
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 291

poniżej:) Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji. Składniki: - jędrne, świeże ogórki ogrodowe -koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki) -suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta) -czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca woda(...)słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą, by nam ogórki nie wypływały do góry) włożyć umyty koper, szczyptę ziaren kopru suchego, kilka kawałków chrzanu i czosnku. Ułożyć dwie warstwy ogórków i następnie położyć na to gałązkę kopru, czosnek, chrzan i znów dwie warstwy ogórków

Smaczne Zdrowe
Ogórki konserwowe 115

smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku zimną wodą. Zabieg ten ułatwi nam później czyszczenie ogórków z ziemi. Na 3,5kg ogórków zalewę(...)około 5 szklanek cukru. Cukier dodajemy stopniowo próbując zalewę, żeby jej nie przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie

Sezonowy Garnek
Ogórki tarte kiszone 167

ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
12 godzin -ogórki wczasowe --- 12 ore- cetrioli vacanze 168

Składniki 500g ogórków, 1/2 łyżki soli, kawałek chrzanu 1mala główka czosnku nie obranego ,przeciętego na pół worek strunowy gałązka kopru z nasionami ew. liść chrzanu Wykonanie Umyte ogórki włożyć do woreczka .Dodac sól,koper,chrzan i czosnek.Wszystko razem wymieszać .Zamknąć woreczek strunowy i jeszcze potrząsnąc nim kilka razy.Tak przyrządzony woreczek wstawic do lodówki na noc.Wody nie dajemy ,bo ogórki same

w mojej kuchni
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 126

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy

DefinicjaSmaku
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 165

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam     Post Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Kapusta pekińska na ciepło 120

tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło.       Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz       Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek(...)liście kapusty, dodajemy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Kapusta pekińska nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc po chwili dodajemy przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość

mojewypiekiinietylko
Ogórki kiszone 114

domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper  ziele angielskie  liść laurowy woda  sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika(...)wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych. W dużym garnku zagotować  wodę, dodać sól(woda ma być dobrze słona, o wiele bardziej słona niż woda np. na makaron, tak gdzieś około 1,5 łyżki soli na litr wody). Po zagotowaniu spróbować

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 250

śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę

Złote przepisy
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 186

pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami ) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny(...)marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie.  Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą.  Rybę możecie usmażyć, ugrillować

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki kiszone na zimę 212

wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie(...)ogórki tracą wtedy swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane wg naszego domowego przepisu są twarde i jędrne, pamiętajmy że im damy więcej chrzanu, tym ogórki będą twardsze, a ja takie najbardziej lubię. Wodę do kiszenia przygotowuję zawsze na jeden słój, wlewam do pojemnika z miarką ½ litra zimnej wody, wsypuję 1/2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania