koper - 1035 przepisów (strona:41/69)

Streekmolen - zestaw produktów spożywczych 208

jest z strony www.streekmolen.nl.  Zrzesza ona ze sobą pobliskich producentów biologicznych . W naszej  skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por  oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie

cookpl
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 198

śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać

Kulinarna rozmowa
Indyjskie placki 152

curry. Składniki: Mąka 450 gr,3 łyżki oliwy,3 łyżki ciepłej wody,Czosnek niedźwiedzi,1 łyżka kurkumy,1 łyżka cuminu,Troszkę chilli,Sól,Pieprz,Posiekany koper,Posiekana pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze

Kulinarna rozmowa
Pieczone warzywa 143

czasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki:Ziemniaki,Marchew,Cukinia,Cebula,Por,Koper,Pietruszka,Czosnek,Oliwa,Czosnek niedźwiedzi,Sól Wykonania:Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Kulinarna rozmowa
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 146

łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami   Składniki na paluszki:                                                - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków

mojewypiekiinietylko
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 415

duże makrele wędzone na zimno- masło (bez soli!)- pęczek koperku- folia aluminiowa          Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem- cebulka prażona- olej sezamowy- sezam Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy. Makrele

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty pekińskiej 269

pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej.   Składniki: - kapusta pekińska- czosnek- świeży koper- różowa sól himalajska- olej sezamowy (ciemny)        Z kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody.  Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski

mojewypiekiinietylko
Grillowany łosoś i cytryny czyli Środowe Rybki odc.13 175

moja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna!1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części)1 łyżka nasion kopru włoskiego2 łyżki sezamu2 łyżki brązowego cukru2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z szynki w galarecie 277

jajka na twardo5  łyżeczek żelatyny2 szklanki bulionułyżeczka chrzanupomidorki koktajloweŻelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać aż się rozpuści. 4 łyżeczki wlać do serka, dodać chrzan, posiekane jajka, i łyżeczkę koperku. Doprawić do smaku wg uznania. Wszystko mieszamy. Resztę żelatyny

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 149

duże cebule albo 6 średnichsól, pieprzzioła prowansalskieoliwa z oliwek albo klarowane masło do smażeniaWykonanie kotletów:Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki konserwowe (korniszony) II 186

Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kiszone z chilli 190

Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.Składniki:Na każdy słoik potrzeba nam:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanułodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku1 liść laurowy4 kulki ziela angielskiegokawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki)Zalewa:1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennejSposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi powyżej.3. Zalewę gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pekińskiej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą 739

świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody.Sos- do majonezu dodajemy koper, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy i w razie wyrazistszego smaku doprawiamy sokiem z cytryny lub pieprzem.Sos dodajemy do sałatki , mieszamy i gotowe

Smaki Edyty
Kalafior kiszony 137

Pyza w przepisie dodaje do zalewy 1 łyżkę cukru - ja cukier pominęłamskładniki ( na 4 słoiki 0,5l)1 średni kalafior8 dużych ząbków czosnku w łupinkach2 duże pęczki koperku lub koper, podzielone na 8 2 marchewkilaska chrzanusól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, włożyć do garnka z gotującą

Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 211

świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku   (posiekany) , a najlepiej kopru  1 cytryna sos musztardowo - koperkowy 200 ml kwaśnej śmietany 1-2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli morskiej świeżo zmielony pieprz skórka otarta z 1/2 cytryny mały pęczek

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania