złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy
kulinarnyJasobie palce, pomlaskać przy jedzeniu i poobgryzać trochę kostek, może Wam zasmakować.Składniki:1 perliczka2 czubate łyżeczki przyprawy 5 smaków (lub zmielone razem: po płaskiej łyżeczce goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego, plus 2 gwiazdki anyżu)sól1l oleju roślinnego2 pomarańcze1 limonka5 łyżek sosu ostrygowego1 łyżka octu ryżowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka miodustarty świeży imbir (ok. 5cm kłącze)ryż
W kuchni wieczoremtworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichajest z strony www.streekmolen.nl. Zrzesza ona ze sobą pobliskich producentów biologicznych . W naszej skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie
cookplśniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać
Kulinarna rozmowacurry. Składniki: Mąka 450 gr,3 łyżki oliwy,3 łyżki ciepłej wody,Czosnek niedźwiedzi,1 łyżka kurkumy,1 łyżka cuminu,Troszkę chilli,Sól,Pieprz,Posiekany koper,Posiekana pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze
Kulinarna rozmowaczasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki:Ziemniaki,Marchew,Cukinia,Cebula,Por,Koper,Pietruszka,Czosnek,Oliwa,Czosnek niedźwiedzi,Sól Wykonania:Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Kulinarna rozmowałyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków
mojewypiekiinietylkoduże makrele wędzone na zimno- masło (bez soli!)- pęczek koperku- folia aluminiowa Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem- cebulka prażona- olej sezamowy- sezam Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy. Makrele
mojewypiekiinietylkopokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej. Składniki: - kapusta pekińska- czosnek- świeży koper- różowa sól himalajska- olej sezamowy (ciemny) Z kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody. Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski
mojewypiekiinietylkomoja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna!1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części)1 łyżka nasion kopru włoskiego2 łyżki sezamu2 łyżki brązowego cukru2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka na twardo5 łyżeczek żelatyny2 szklanki bulionułyżeczka chrzanupomidorki koktajloweŻelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać aż się rozpuści. 4 łyżeczki wlać do serka, dodać chrzan, posiekane jajka, i łyżeczkę koperku. Doprawić do smaku wg uznania. Wszystko mieszamy. Resztę żelatyny
Bon Appetit Małgorzatyduże cebule albo 6 średnichsól, pieprzzioła prowansalskieoliwa z oliwek albo klarowane masło do smażeniaWykonanie kotletów:Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu
Bon Appetit MałgorzatyInna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe
Kuchnia domowa AniInna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.Składniki:Na każdy słoik potrzeba nam:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanułodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku1 liść laurowy4 kulki ziela angielskiegokawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki)Zalewa:1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennejSposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi powyżej.3. Zalewę gotujemy
Kuchnia domowa Ani