koper - 1035 przepisów (strona:52/69)

La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 216

inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony The New York Times . Sama nie mogę się doczekać, aż przetestuję te przepisy i pokaże

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu 180

polania gotowego hummusu) opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za'atar ( patrz oryginalny przepis ), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout* sól, pieprz * Ras el-Hanout - curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 185

Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 652

mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 278

Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu

Chilli Czosnek i Oliwa
RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. 176

skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam,  aż częściowo wyparuje. Następnie dodaję śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (dodać mleko, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty lub mąki

W kuchni Karmel-itki
Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 115

zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki : * 3 kg równych ogórków gruntowych * pół główki czosnku * 3 łyżki soli morskiej * 3 litry ciepłej przegotowanej wody * koszyczki kopru - tyle ile słoików * liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie : Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki

Magiczne Życie Marty
ogórki po staropolsku 157

podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis

w kuchni i w ogrodzie
Ogórki krojone w słoikach na zimę 4102

roku TU ), ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Poniżej prezentuję najprostrzą sałatkę z ogórków na zimę, według przepisu stosowanego przez moją mamę od naprawdę wielu lat.  Składniki: Ogórki Przyprawy: koper, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności

Co w głowie piszczy
Zupa koperkowa 168

wiazka kopru swiezego  mieso na zupe ( najlepiej zeberka, schab z koscia) 2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  maly por  5 srednich ziemniakow  jarzynka pieprz w kulakach  ziele angielskie  lisc laurowy  smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy

Klaudynkowa kuchnia
Ogórki kiszone 167

roztworem ogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego nie gotowałam. Wyszły pyszne. Taki suchy, w proszku, zestaw do kiszenia można bez problemu zastąpić świeżym. Znajdują się w nim nasiona kopru, chrzan, czosnek. Z pewnością, jeśli uda mi się wyczarować coś dobrego z ogórków w słoiku, podzielę się z Wami moimi przepisami

Mango Papaja
Żurek z koperkiem 238

przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 193

żywca gotuje, łoo matko! No, ale co z tymi zrobić? Odpaliłam wirtualną książkę kucharską pod tytułem Google. Nasza polska kreaturka smaków poleca gotowane, z ziołami, a najlepiej z koprem, bez żadnych specjalnych ochów i achów. Okej, będą i takie, bo zapomniałam powiedzieć, że ja tych raków ze czterdzieści miałam. I co z tego?! Stwierdziłam, że pójdę po najmniejszej linii oporu

bastalena
Karkówka z kością w ziołach i miodzie 139

Składniki : 4 kotlety  karkowe z kością (jeden ok 250g) 4 duże łyżki miodu Marynata: 1 łyżeczka  nasion kopru 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka chilli 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 szklanki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane w sosie kurkowo - koperkowym 296

drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki ( w całości, nie kroimy ich na mniejsze kawałki) i smażmy ok 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietaną połączoną z wodą, koprem posiekanym na drobno i przyprawiamy gotując jeszcze ok 15 minut. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania