koper - 1035 przepisów (strona:55/69)

Surówka kalafiorowo-brokułowa 146

zwyczajny kiszony. Dziś zaproponuję coś innego. Surówka jest troszkę inna ale bardzo pyszna. Składniki: 200 g kalafiora 60 g brokuła 1 jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru 1/2 cebuli 1 pomidor  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 1,5 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego Kalafior,brokuł i cebulkę możemy drobniutko posiekać albo

Olikowa kuchnia
DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku! 265

ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 4. Warzywa po azjatycku przepis: cebulę, marchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 179

ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około

SMYKWKUCHNI
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 450

wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony

SMYKWKUCHNI
Ogórki konserwowe 268

octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Jajko od szczęśliwej kury - cena czy jakość? 139

kury karmione marchewką, grochem, lnem, owsem oraz pszenicą. To składa się na podstawę paszy, dodatkowo w okresie letnim zjadają pozostałości poprodukcyjne - liście rzodkiewki, sałat, nać, marchwi, pietruszki, łodygi kopru." Ile kosztuje takie jajko? 1,2zł tyle co od Pani sąsiadki na wsi (no chyba, że zawyża cenę dla Warszawiaków :)). Warto zadbać o swoje zdrowie i nie jeść byle czego

Brzuszki Łakomczuszki
Pyszny szybki obiad 284

patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i dodajemy pół pęczka posiekanego kopru oraz vegetę. Smażymy

Brzuszki Łakomczuszki
MIZERIA TROCHĘ INACZEJ 26516

zawsze tak się jadało, taki smak przeniosłam w swoje progi. Dodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki na 4 porcje:  - 3 krótkie ogórki - 1 średnia cebulka - ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) - ok.1/2 pęczka

Smaczne Zdrowe
Ogórki małosolne mamy Eli 358

robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie. SKŁADNIKI 8-10 ogórków gruntowych łodygi kopru 4 duże ząbki czosnku chrzan (korzeń albo liście) liście wiśni – opcjonalnie liście czarnej porzeczki – opcjonalnie sól – na 1 litr wody czubatą łyżkę stołową 1 litr wody WYKONANIE Obcinamy końcówki

OstryKęs
Recenzja książki "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" 134

siebie tu nie znalazłam. Oczywiście są też przepisy fajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji

Kraina Tysiąca Smaków
Ogórki małosolne 580

poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też przygotować ogórki w jednym dużym garze, ale ja nie lubię, bo jakieś to takie mało estetyczne ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Fenkuł na słodko - mój debiut:) 117

Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, którego do tej pory nie jadłam. Ale widywałam na blogach (np. w zupie u Matki Polki ) i wiedziałam, że w końcu przyjdzie czas, żeby fenkuł wylądował w mojej kuchni. I czas taki przyszedł. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 229

koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wsypać sosy sałatkowe - wymieszać z majonezem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 2759

Piec do zrumienienia. Sos tzatziki:  250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego

kolorowotorcikowo