koper - 1035 przepisów (strona:51/69)

Żołądki w sosie koperkowym 122

Brak czasu, nie pozwolił mi na włączenie się do zabawy. Nazbierałam kilka przepisów i nie miałam ich nawet kiedy dodać.  W wolnej chwili nadrobię lekturę

Na słodko lub wytrawnie
Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami 115

Dzisiaj cały czas spędziliśmy na działce u rodziców,  niby tylko trochę siedziałam na słońcu, to znaczy nie zupełnie siedziałam, bo  robiłam zdjęcia, ale 

Na słodko lub wytrawnie
Krakersy z pastą z makreli 297

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną pastę z makreli, którą podałam na krakersach. Taka przystawka pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy. Całość posypałam

Marta Gotuje
Surówka z białej kapusty 183

Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie.  Tylko ona  ma zdolności

mojewypiekiinietylko
Patisony marynowane 138

Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1 szklanka octu 10 % 1 łyzka soli Przygotowanie ; Patisony umyć Zagotować zalewę z octem , cukrem i solą Do umytych słojów wkładać patisony , dokładać dodatki z przypraw Zalać gorącą zalewą , zakręcać słoje Gotować słoje

Proste Potrawy
Testowanie produktów producenta Agros Nova 188

kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus- pasteryzowana ,  o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona

Proste Potrawy
Fasola w sosie pomidorowym 184

której fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego,  kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości  (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej fasoli - u mnie piękny Jaś puszka pomidorów krojonych - 390 g 2 cebule

Proste Potrawy
Czerwona fasola w sosie na ostro 216

której fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości  (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej czerwonej fasoli  4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków

Proste Potrawy
Kiszenie kapusty 262

proporcjach jak tu podaję, ale przecież można zmniejszyć ilość składników. Składniki : kapusta biała-10 kg sól -20 dag ewentualnie marchew- 25 dag kminek -1,5 dag- można zastąpić nasionami kopru 25 dag jabłek Przygotowanie: Przygotować czysty, wyparzony garnek kamienny o poj. 10 l Obraną ze zwiędłych liści kapustę przekroić na połówki i poszatkować, kilka zdrowych, całych liści zachować Obraną marchew

Proste Potrawy
Makaron z sosem koperkowym 181

przesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy

Proste Potrawy
Ogórki kiszone w słojach i w butelkach 166

lodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni. Niewielkie, kształtne ogórki korzeń chrzanu czosnek liście laurowe (2-3 na butelkę) zasuszony koper z nasionami liście wiśni, dębu, winogron sproszkowana, ostra papryka - po pół łyżeczki na butelkę Zalewa (przykładowa ilość) 5 litrów wody 8 łyżek soli 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kolendry kilkanaście

Praktyczna pl
Chłodnik z botwinki 123

pieprz. Przygotowanie Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym

Z miłości do słodkości
Ogórki konserwowe 287

ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Korniszonki 182

ogórków 1 szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki w słoikach i pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 236

czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania