Poniższy przepis przekazała mi moja mama. Ma on długą historię, bo robiła go również moja babcia i prababcia itd. W dawnych czasach maślankę często zastępowano kapołką
Passions hobbies lifeSałatka idealna do grilla czy na śniadanie. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała 173 kcal. Składniki: duży pęczek rzodkiewki 2 ogórki
e-PrzepisyKulinarneCiąg dalszy przycinania ziół- pogoda jest w sam raz, bo kiedy jest sucho i gorąco to zioła są najbardziej aromatyczne. Pamiętam dawno temu, kiedy byliśmy
les mirabellesKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje QulinariaBrak czasu, nie pozwolił mi na włączenie się do zabawy. Nazbierałam kilka przepisów i nie miałam ich nawet kiedy dodać. W wolnej chwili nadrobię lekturę
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj cały czas spędziliśmy na działce u rodziców, niby tylko trochę siedziałam na słońcu, to znaczy nie zupełnie siedziałam, bo robiłam zdjęcia, ale
Na słodko lub wytrawnieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną pastę z makreli, którą podałam na krakersach. Taka przystawka pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy. Całość posypałam
Marta GotujeJest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności
mojewypiekiinietylkoPrzepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1 szklanka octu 10 % 1 łyzka soli Przygotowanie ; Patisony umyć Zagotować zalewę z octem , cukrem i solą Do umytych słojów wkładać patisony , dokładać dodatki z przypraw Zalać gorącą zalewą , zakręcać słoje Gotować słoje
Proste Potrawykilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus- pasteryzowana , o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona
Proste Potrawyktórej fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej fasoli - u mnie piękny Jaś puszka pomidorów krojonych - 390 g 2 cebule
Proste Potrawyktórej fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków
Proste Potrawyproporcjach jak tu podaję, ale przecież można zmniejszyć ilość składników. Składniki : kapusta biała-10 kg sól -20 dag ewentualnie marchew- 25 dag kminek -1,5 dag- można zastąpić nasionami kopru 25 dag jabłek Przygotowanie: Przygotować czysty, wyparzony garnek kamienny o poj. 10 l Obraną ze zwiędłych liści kapustę przekroić na połówki i poszatkować, kilka zdrowych, całych liści zachować Obraną marchew
Proste Potrawyprzesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy
Proste Potrawylodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni. Niewielkie, kształtne ogórki korzeń chrzanu czosnek liście laurowe (2-3 na butelkę) zasuszony koper z nasionami liście wiśni, dębu, winogron sproszkowana, ostra papryka - po pół łyżeczki na butelkę Zalewa (przykładowa ilość) 5 litrów wody 8 łyżek soli 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kolendry kilkanaście
Praktyczna pl