koper - 1035 przepisów (strona:58/69)

Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 153

gęstego jogurtu naturalnego duża cebula pęczek posiekanego koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ziołowy Ser pokruszyłam. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Dodałam do sera, wlałam jogurt i dodałam posiekany koper oraz szczypiorek. Wymieszałam dokładnie widelcem, doprawiłam dużą ilością pieprzu ziołowego i odrobiną soli. Dobra rada: Zostało mi trochę gziki po obiedzie. Przełożyłam go do miseczki. Jeśli jest przygotowany na gęsto

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 165

Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 139

dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej - 1 łyżka stołowa soli kamiennej Wszystkie komponenty, prócz liści

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 159

każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy  kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego  Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody  łyżka soli 2 łyżki cukru  W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy

W kuchni Karmel-itki
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 164

Chadzam sobie w delikatnie świecącym słońcu. Liście rozkwitniętych kwiatów muskają moje łydki, a baldachy kopru sięgają aż do uda. Szelest... Kot sąsiadów, co zaszył się w w marchewce, wyskoczył niczym Filip z Konopi na mój widok.  A właśnie, wiecie jak to z tym Filipem było? Nie? No, to Wam opowiem. Co to się stało, że Filip kojarzony jest właśni

W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 208

kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 221

kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może. Tak samo z podawaniem z makaronem, ale uważam, że zupa sama w sobie jest dość obfita i gęsta. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 151

MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI  (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą,  z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ

W kuchni Karmel-itki
C - Biały dym - biała zupa:) 260

minut, po tym czasie doprawić  do smaku solą i gotować jeszcze około 5-10 minut (do miękkości) w  ostatnich minutach dodając drobno posiekany koper. Zupę zdjąć z ognia. Mięso i marchewkę wyjąć, poporcjować, dodać z powrotem do zupy. Całość zaprawić jogurtem i doprawić pieprzem do smaku. Do zupy przed podaniem można dodać łyżkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Jarzynowa zupa na winie;) 138

cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz doprawiając przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Placki po węgiersku 117

duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 185

rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.   Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę gotować. Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla. Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą

Fabryka pomysłów
Ogórki konserwowe 2082

Przepis na pyszne, słodkie ogórki konserwowe wg tradycyjnej receptury mojej babci. Post Ogórki konserwowe pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje