Kiedy tylko pojawiają się świeże ogórki gruntowe nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia małosolnych. Wystarczą trzy dni i mamy domowe rarytasy. Kiedy bardzo zależy nam na szybkim efekcie to odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tyl... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...