mleko w puszce, które musimy zużyć w całości. Zapraszam :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 banan 1/3 szklanki mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) borówki orzechy włoskie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno. Podawać z orzechami i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjutrzejsze śniadanie proponuję pyszny pudding z dodatkiem muesli, jogurtu i owoców. Składniki: 150 ml mleka kokosowego 4 łyżki mieszanki płatków owsianych lub mieszanki płatków zbożowych jogurt naturalny borówki maliny Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 8 minut. Podawać z jogurtem naturalnym, borówkami i malinami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogMocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk antyoksydantów oraz dodatkowe działanie regulujące metabolizm to kolejne zalety koktajlu. Dzięki zawartości kwercetyny w miodokrzewie nasz napój wspomoże dodatkowo alergików. Nasz miodowy krzew to prawdziwy przysmak który z odrobiną miodu genialnie skomponuje się(...)naszymi owocami. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2 garście jagód 1,5 garści borówki amerykańskiej 1 garść czarnej porzeczki ostudzony napar 250ml z miodokrzewu (1 łyżka) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję. Przelewamy do szklanek. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie , którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca(...)kilka form o różnej szerokości, wystarczy nam jedna regulowana na której możemy upiec ciasto od średnicy 16 cm do 30 cm. Post Letnia karpatka z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebłyskawiczny Torcik na zimno - błyskawiczny Składniki: (na małą tortownicę) pól opakowania biszkoptów 3 opakowania serka typu Danio 200ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny galaretka cytrynowa borówki filiżanka zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej Torcik na zimno - błyskawiczny Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietanki dodajemy serki i rozpuszczona(...)wkładamy do lodówki na pół godziny do stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki zagotowanej wody. Studzimy do lekkiego stężenia. Wyciągamy tortownicę z lodówki i układamy borówki, a następnie zalewamy je galaretką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Torcik na zimno - błyskawiczny Torcik jest lekki, pyszny i nie za słodki. Torcik na zimno - błyskawiczny
Pyza i SurówkaPrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można(...)puszka mleka kokosowego* (tylko biała część, najlepiej schłodzone w lodówce) 1/2 szkl likieru kokosowego 100 g białej czekolady 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 350 g borówek/jagód 2 galaretki jagodowe 3 szkl wrzątku *jeśli chcemy, żeby smak kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować
Kto ugości moich gości?szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu(...)linku TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo lubią słodkości. Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijamy śmietankę do momentu, aż mikser zacznie w niej zostawiać wyraźne ślady. To bardzo
Taste Of My DayZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto
Mała Cukierenkaprzepisu. Zatem, do dzieła! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki wody - 1 żółtko - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich miarek mleka modyfikowanego (u mnie- Nestle NAN PRO 2 z L.reuteri) - kilka borówek Odlewam ok. 1/3 wody i mieszam w niej dokładnie żółtko z mąką ziemniaczaną. Pozostałą wodę zagotowuję, dodaję do niej wymieszane żółtko z mąką, gotuję przez ok. 5 minut, mieszając energicznie(...)Odstawiam na parę minut, a następnie dodaję mleko modyfikowane. Mieszam - i gotowe. Można dodać ulubione owoce lub takie, które akurat są pod ręką. Ja zdecydowałam się dzisiaj na kilka borówek. Kremowa konsystencja, grudek brak, mój kilkumiesięczny szkrab zajada się nim :-) Jest to wersja bez cukru, z racji tego, że dla najmłodszych, ale jeśli ktoś woli więcej słodyczy, to można dodać
WielopokoleniowoZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto
Mała Cukierenkasposób na to by czuć się nasyconym a jednocześnie poczuć zastrzyk energetyczny. Orzechy nerkowca to wartościowe białko, tłuszcze i spora ilość magnezu. Świetnie pobudzają pracę mózgu oraz podnoszą nastrój. Borówki to spora ilość antyoksydantów, bogactwo minerałów i witamin a także świetne wsparcie dla oczu. Zapraszam do zmiany nawyków śniadaniowych choćby na lato i wypróbowania koktajlu :) Dla 1 osoby(...)450ml Składniki 200 ml śmietanki 30 %tł 100 ml mleka Garść orzechów nerkowca 3 garście borówek amerykańskich 1,5 łyżeczki ksylitolu lub cukru brązowego Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku od blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Przelewamy do dużej szklanki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaCukiniowe (wegańskie) brownie*; z ufo i borówkami * z mleczkiem kokosowym Bo i tak się da ^^ dla takiego śniadania warto nawet piekarnik uruchomić w taką pogodę ^^ Połączenie brzoskwini ufo i borówek w tym roku zawładnęło moimi kubkami smakowymi *.* Patrzcie co wczoraj upolowałam *.* Przepis: 60g mąki 15-20g mocnego kakaa 1/2 startej cukinii na drobnych oczkach (ok.100g) ok.60-80ml mleczka
More food, love and dreamsprzegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę(...)zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego
Wanilia i KardamonDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ: Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy
Ostra na Słodkowersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny(...)pyszny! Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji. Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. W pucharkach układamy
Smakowity Blog Kulinarny