składniki 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 250 ml kwaśnego mleka lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki sody borówki, jagody dodatkowo: masło, miód, syrop klonowy do podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oraz cukrem. Dodajemy kwaśne mleko oraz jajko i wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, przecieramy ją delikatnie papierowym ręcznikiem namoczonym w tłuszczu. Nakładamy porcjami ciasto, na wierzchu(...)układamy borówki i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z masłem, miodem, syropem klonowym i owocami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaopak. Niestety rzadko się zdarza, że w niedzielę mam czas na upieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego. Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka. W sam raz do kawy czy po prostu(...)mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne duża miska, mikser Blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą Masło z cukrem i solą utrzeć na jasną, puszystą masę. Kolejno
Niebieski kubek z kawawww.domowe-wypieki.pl jednak przepis na masę serową pochodzi z domowych zapisków. Składniki 500 ml kremówki 9 łyżeczek żelatyny 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki borówkowe 200 g borówek cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru. Wykonanie: Borówki zmiksować na gładkie puree
Krakowskie smaki AniOśmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy
Ciastkozercyjego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży 2/3 szklanki mleka + 1/2 szklanki borówek Wykonanie: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić(...)chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce. Ja specjalnie użyłam mrożonych (jak mrozić borówki--> przeczytaj ), bo łatwiej było mi je "wcisnąć" w ciasto, które jest dosyć twarde. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaZamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów. Jagody, borówki są bardzo wdzięcznymi owocami do mrożenia :) Łatwiej chyba to już się nie da . Uwaga: Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania": - zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów(...)miejsca w zamrażarce. - pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza) - opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty! - przestrzegaj określonego czasu przechowywania. Borówki : Owoce płuczemy, a następnie suszymy. Suche owoce wsypujemy do opakowania (folia lub pojemniczki). Zamrażamy i gotowe ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniaszklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki masła szczypta soli masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki borówek Wykonanie: Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem i roztopionym masłem. Wszystko razem połączyć i odstawić na godzinę, następnie zmieszać z borówkami. Rozgrzać patelnię i smażyć
Tradycyjna Kuchniamasła 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki mleka 5 ugotowanych żółtek jaja 1 jajko 3 dag drożdży 2 łyżki rumu 5 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka borówek 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółtka i rum. Drożdże rozrobić w ciepły mleku(...)miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej zrobić dołek. Wypełnić borówkami , posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut na złoto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniakilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami. Składniki : 50g kaszy bulgur kilka truskawek kilka pestek granatu kiwi kilka borówek amerykańskich sok z 1/4 grejpfruta Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę w urządzeniu do gotowania na parze(...)włączamy na 13 minut. W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy. Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Pozdrawiam
Parowar Facetaktóre nie miałam ochoty specjalnie biec do sklepu i dorzucając nieco owoców :) Wszystko wskazuje na to, że takie kulinarne eksperymenty popłacają – przynajmniej w przypadku dzisiejszych bananowych placuszków z borówkami. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 3-4 łyżki oleju kokosowego 1 dojrzały(...)mokre składniki: banana, jajko, jogurt, rozpuszczony olej kokosowy. Łączymy mokre i suche składniki i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną
Ciastkozercybarwy Norwegii. Zdaję sobie sprawę, iż sezon na maliny się skończył, ale wrzucam go dla tych, którzy smaki lata chcą odczuć na języku. Mhmmm..... Pychota! Tarta z malinami i borówkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Spód 350 gram herbatników połączyć z 160 gram masła. Całość zagnieść, wyłożyć na okrągłą formę do tart. Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze(...)stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić. Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami. Można całość polać białą czekoladą. Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówchwil. Sam jogurt z sezonowymi owocami jagodowymi to doskonały deser, a z dodatkiem domowej nutelli to już prawdziwy, aksamitny krem - i poezja smaku. Orzechowa słodycz z truskawkami i borówką amerykańską, to musisz koniecznie wypróbować! Polecam! Składniki na 3 porcje: 500 g jogurtu greckiego 2 łyżki nutelli z przepisu tutaj 3 łyżki ksylitolu/cukru wanilia (u mnie z młynka) ciasteczka sezonowe(...)owoce: truskawki i borówka Wykonanie: jogurt rozłóż do 2 miseczek. Zawartość pierwszej miseczki wymieszaj z cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem i wanilią. Do drugiej miseczki dodaj nutellę i resztę cukru. Przygotuj owoce na dno pucharków (słoiczków) nałóż połamane ciasteczka (wykorzystałam resztki pozostałe z przygotowania "kopca kreta" ) i ułóż naprzemiennie lub w 2 warstwach przygotowany jogurt i owoce. Podawać schłodzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki ciasto: 150 g mąki graham 100 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 3 żółtka owoce: 20 dkg borówek amerykańskich + 2 łyżki mąki ziemniaczanej beza: 3 białka 3/4 szklanki … Czytaj dalej Tarta na pełnoziarnistym spodzie z borówkami
czarrna od kuchnicukru 3 jajka 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj(...)następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami
Food Squarenajlepiej dodać nieco miodu lub syropu klonowego. Pycha! składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml świeżego soku z pomarańczy 120 g owoców - truskawek i borówek amerykańskich przygotowanie Płatki wsypać do słoika, zalać sokiem, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu dodać pokrojone truskawki i borówki. Wymieszać i gotowe. Smacznego
Stare Gary