borówki - 4037 przepisów (strona:74/270)

Borówkowe ombre na zimno 273

www.domowe-wypieki.pl jednak przepis na masę serową pochodzi z domowych zapisków.  Składniki 500 ml kremówki 9 łyżeczek żelatyny  1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki borówkowe 200 g borówek cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru.  Wykonanie:  Borówki zmiksować na gładkie puree

Krakowskie smaki Ani
Bezy z lodami jagodowymi 135

Ośmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe z jagodami na mące kokosowej 154

jego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży 2/3 szklanki mleka + 1/2 szklanki borówek Wykonanie: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić(...)chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce. Ja specjalnie użyłam mrożonych (jak mrozić borówki--> przeczytaj ), bo łatwiej było mi je "wcisnąć" w ciasto, które jest dosyć twarde. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Jak mrozić borówki, jagody? 109

Zamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów.  Jagody, borówki są bardzo wdzięcznymi owocami do mrożenia :) Łatwiej chyba to już się nie da . Uwaga: Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania": - zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów(...)miejsca w zamrażarce. - pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza) - opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty! - przestrzegaj określonego czasu przechowywania. Borówki : Owoce płuczemy, a następnie suszymy. Suche owoce wsypujemy do opakowania (folia lub pojemniczki). Zamrażamy i gotowe ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Pancakes z borówkami 106

szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki masła szczypta soli masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki borówek Wykonanie: Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem i roztopionym masłem. Wszystko razem  połączyć i odstawić na godzinę, następnie zmieszać z borówkami. Rozgrzać patelnię i smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki 149

masła 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki mleka 5 ugotowanych żółtek jaja 1 jajko 3 dag drożdży 2 łyżki rumu 5 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka borówek 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółtka i rum. Drożdże rozrobić w ciepły mleku(...)miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej zrobić dołek. Wypełnić borówkami , posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut na złoto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Kasza bulgur z owocami 200

kilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami.   Składniki :  50g kaszy bulgur  kilka truskawek kilka pestek granatu  kiwi  kilka borówek amerykańskich  sok z 1/4 grejpfruta  Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę w urządzeniu do gotowania na parze(...)włączamy na 13 minut. W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy. Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Pozdrawiam

Parowar Faceta
Bananowe placuszki z borówkami 228

które nie miałam ochoty specjalnie biec do sklepu i dorzucając nieco owoców :) Wszystko wskazuje na to, że takie kulinarne eksperymenty popłacają – przynajmniej w przypadku dzisiejszych bananowych placuszków z borówkami. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 3-4 łyżki oleju kokosowego 1 dojrzały(...)mokre składniki: banana, jajko, jogurt, rozpuszczony olej kokosowy. Łączymy mokre i suche składniki i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną

Ciastkozercy
Tarta z malinami i borówkami 120

barwy Norwegii. Zdaję sobie sprawę, iż sezon na maliny się skończył, ale wrzucam go dla tych, którzy smaki lata chcą odczuć na języku. Mhmmm..... Pychota! Tarta z malinami i borówkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Spód 350 gram herbatników połączyć z 160 gram masła. Całość zagnieść, wyłożyć na okrągłą formę do tart.  Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze(...)stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić.  Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami.  Można całość polać białą czekoladą.  Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki.  www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Deser jogurtowy z nutellą i truskawkami 145

chwil. Sam jogurt z sezonowymi owocami jagodowymi to doskonały deser, a z dodatkiem domowej  nutelli to już prawdziwy, aksamitny krem - i poezja smaku. Orzechowa słodycz z truskawkami i borówką amerykańską, to musisz koniecznie wypróbować! Polecam! Składniki na 3 porcje: 500 g jogurtu greckiego 2 łyżki nutelli z przepisu tutaj 3 łyżki ksylitolu/cukru wanilia (u mnie z młynka) ciasteczka sezonowe(...)owoce: truskawki i borówka Wykonanie: jogurt rozłóż do 2 miseczek. Zawartość pierwszej miseczki wymieszaj z cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem i wanilią. Do drugiej miseczki dodaj nutellę i resztę cukru. Przygotuj owoce na dno pucharków (słoiczków) nałóż połamane ciasteczka (wykorzystałam resztki pozostałe z przygotowania "kopca kreta" ) i ułóż naprzemiennie lub w 2 warstwach przygotowany jogurt i owoce. Podawać schłodzony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta na pełnoziarnistym spodzie z borówkami 180

Składniki ciasto: 150 g mąki graham 100 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 3 żółtka owoce: 20 dkg borówek amerykańskich + 2 łyżki mąki ziemniaczanej beza: 3 białka 3/4 szklanki … Czytaj dalej Tarta na pełnoziarnistym spodzie z borówkami

czarrna od kuchni
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 146

cukru 3 jajka 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj(...)następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami

Food Square
Śniadaniowa owsianka z sokiem pomarańczowym 148

najlepiej dodać nieco miodu lub syropu klonowego. Pycha! składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml świeżego soku z pomarańczy 120 g owoców - truskawek i borówek amerykańskich przygotowanie Płatki wsypać do słoika, zalać sokiem, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu dodać pokrojone truskawki i borówki. Wymieszać i gotowe. Smacznego

Stare Gary
Ciasto z owocami na maślance 358

Lubicie ciasta z owocami? Jeśli tak, musicie koniecznie wypróbować ciasto z owocami na maślance. Do tego wypieku można użyć dowolnych owoców leśnych. Ja najbardziej lubię je z truskawkami i borówkami. Tym razem chciałam zobaczyć czy wyjdzie z owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ(...)ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka

Poezja smaku
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 154

zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany(...)poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania