Kakaowe tosty francuskie z domowej chałki, z dom. dżemem borówkowym i borówkami Za poczęłam w końcu ten zapomniany dżem :D tak przy okazji robienia chałki z dżemem(nawet 3 :D), zwykłą też zrobiłam z myślą o tostach, bo dawno już ich nie było u mnie ^^ Ostatnie borówki, teraz czekam na te świeże
More food, love and dreamsJuż bardzo długo nie podawałam żadnego przepisu na sernik. Ten dzisiejszy to delicja, kawowy środek a wokół pełno borówek, znakomite połączenie. Dodałam do sera agar - agar zamiast żelatyny, a jeśli chcecie to możecie użyć żelatyny. Sernik kawowy z borówkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienaturalnym. Składniki na 2 porcje: 500 g kefiru lub jogurtu naturalnego (ja użyłam całe opakowanie kefiru 400 g i 100 g jogurtu) owoce ilość według uznania (maliny, jagody, borówki) słupki migdałowe do posypania ewentualnie miód lub cukier Owoce umyć. Zimny kefir lub jogurt zmiksować z jagodami i cukrem (lub miodem). Gdy masa będzie gładka przelać ją do 2 miseczek(...)Następnie dodać borówki i maliny, a sam wierzch posypać słupkami migdałowymi. Od razu podawać. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Ugotowaćurządzenia. Dodatkowo czas parowania jest bardzo krótki i już po chwili można się zajadać :D Składniki : 125g sera Brie kilka winogron zielonych bezpestkowych 3 łyżeczki borówek amerykańskich garść roszponki Ser Brie odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie w parowarze. Winogrona i borówkę amerykańską myjemy, przekładamy oddzielnie do małych pojemników
Parowar Facetabędzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser. DODATKOWO 1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek 50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerza pokruszone bezy truskawki borówki cukier puder - do obsypania borówek Smacznego
na gaziebazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi. Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się(...)gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 1 - 1,5 szklanki cukru pudru DO DEKORACJI 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki garść borówek i malin (mogą być mrożone) lub innych owoców cukier puder do posypania WYKONANIE: Śmietana kremówka, mascarpone i serek naturalny muszą być dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce). Dno tortownicy
Słodko-Słony Świat Ilonykoniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić. Sos borówkowy: 250 gram borówek 30 gram cukru kryształu 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Borówki wymyć, oderwać ogonki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu
Krakowskie smaki AniSerek wymieszać z cukrem na gładką masę. Poncz: 400 ml mocnej kawy 100 ml likieru Amaretto oraz: 300 g wiśni z kompotu, konfitury lub z syropu 150 g borówek amerykańskich 120 g czereśni koktajlowych 250 g czekoladek typu Merci 200 g czekoladek wyższych niż Merci 100 g płatków z białej czekolady do dekoracji: 170 cm szerokiej ozdobnej wstążki(...)Posmarować kremem czekoladowym. Następnie nałożyć ostatni blat, lekko nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Boki tortu obłożyć na przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M i wycisnąć kwiatuszki wokół tortu. Udekorować czereśniami i płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny. Smacznego
maniapieczeniaBorówki amerykańskie czy jagody zawierają mnóstwo witamin, a przede wszystkim przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Dlatego teraz w okresie letnim, kiedy tak łatwo są dostępne, warto je spożywać przede wszystkim na surowo na przykład w postaci koktajli :) zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html SKŁADNIKI Borówki amerykańskie / jagody Maślanka lub jogurt Ananasy
ZofianaCoś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać
Lawendowe NieboDziś znów z serii śniadania. Twarożek tym razem na słodko, dodatkowo z leśnymi owocami. Proste letnie śniadanie. Po wczorajszym szale pieczenia zostało mi jeszcze odrobinę owoców, a mianowicie borówek amerykańskich i malin. Te ostatnie to chyba moje ulubione owoce w ogóle. Poniżej banalny przepis.Składniki:200g sera białego półtłustego150-170g śmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki (niezbyt kopiaste) cukru(...)białego1 garść malin1 garść borówek amerykańskichSposób przygotowania:Ser ubijamy widelcem ze śmietaną i cukrem. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Gotowe.Najlepiej smakuje z ulubionym świeżym pieczywem. Przepis dodaję do akcji
W kuchni wieczoremBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniamskładnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)zimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie125 g malin125 g borówek lub jagód300 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejmielony kardamonparę listków posiekanej mięty3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie)drobno posiekane migdały do posypaniaprzygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki
Stare GaryWygodny pomysł na zagospodarowanie żółtek. Piekłam ostatnio bezy i zostały mi 3 żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej(...)pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale miłośnikom dużych słodkości - polecam!składniki ( 2 porcje )3 żółtka3 łyżki cukru pudru1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencja waniliowa100 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)przygotowanieŻółtka ukręcać z cukrem tak długo aż masa będzie puszysta i prawie biała. Na dnie kokilek rozprowadzić po łyżce masy, ułożyć owoce, w jednej
Stare Garyciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.Wprost rozpływa się w ustach!Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!Zrobi furorę na każdym przyjęciu. SKŁADNIKI:BISZKOPT:* jajka – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek * cukier(...)łyżek * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA :* kisiel truskawkowy – 2 szt * galaretka truskawkowa – 3 szt * śmietana 36% – 500 ml* borówki ( mrożone ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkoniebem!Polecam!SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 1 szkl* mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego )* cukier trzcinowy – 3 łyżki* sól – 1 szczypta* borówki – ok. 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej do smażenia* cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W misce mieszamy suche składniki , a następnie dodajemy mleko ( ciasto ma mieć(...)konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest dolewamy mleka lub dosypujemy mąki ).Na patelni rozgrzewamy olej , kładziemy porcję ciasta , posypujemy obficie borówkami i smażymy z jednej i drugiej strony na złoto.Podajemy posypane cukrem pudrem!Smacznego
Ostra na Słodko