termoobiegiem) piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie na kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki agrestowej 300 gr borówki amerykańskiej (można dodać więcej max 500 gr, nie polecam owoców mrożonych) Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, zostawić na blacie do całkowitego ostudzenia. Galaretka ma pozostać płynna (nie warto przygotowywać(...)zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 opakowania galaretki agrestowej 300 gr borówki amerykańskiej 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 1 duuuże jabłko) 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 jajko rozmiar S lub pominąć, a zamiast tego dać o jedną
moj przepis nateż polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek 15 dag malin op. okrągłych biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki amaretto 1/3 tabliczki czekolady mlecznej melisa do dekoracji Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić(...)ubitej śmietanki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Smakołyki AsiProsta w wykonaniu, bardzo smaczna babka, nieco urozmaicona dodatkiem żurawiny i borówek. SKŁADNIKI: - 500 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę
Wielopokoleniowoszczyptę soli i "wyrośnięte" drożdże. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie formujemy kluski, pozostawiamy chwilę do podrośnięcia i gotujemy na parze. Składniki na sos: 400g borówek 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml śmietanki 36% garść orzechów włoskich Sposób wykonania: Borówki zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy cukier i odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy śmietanę i posiekane orzechy
Kuchnia Pani Wiosnycukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka malinowa albo garść malin garść borówek amerykańskich 300 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru świeża mięta Sposób wykonania: Maliny układamy na wierzchu sernika. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, pozostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy ścinającą się(...)przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przenosimy ją na wierzch sernika. Do bitej śmietany możemy dodać Śmietan-Fix Dr.Oetkera, aby utrzymać jej konsystencję. Ciasto dekorujemy malinami i borówkami oraz świeżą miętą. "Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka nam je przekreśla
Kuchnia Pani WiosnyBananowe placki z chia (wegańskie) , z borówkami, mleczkiem kokosowym i płatkami kokosa Trochę takie chia zakalce, ale bananowe z kokosem i borówkami to dobre, wybaczę im nawet to, bo przecież nie zawsze wszystko wychodzi i w takich momentach dostrzegam zmiany u siebie, dostrzegam i tak bardzo je doceniam, bo łatwiej się jakoś żyje :) swoją drogą to poniedziałek ostatnio
More food, love and dreamskasztanki, wtedy będę już całkowicie spełniona. Dzisiaj chciałabym zaproponować wyśmienity deser. Konieczne do tego będą nie tylko jeżynki, ale każde inne fioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita(...)niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników
Be Fit Be StrongDziś się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem smakowym tych 3 owoców!. Polecam ciasto do aromatycznej kawy ! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1 godzina Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka(...)żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą lub smarujemy białkiem. 3/ Rozkładamy równomiernie owoce
Kuchnia PROzdrowotnacukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 0,5 l kremówki 36 % 250 g mascarpone 100 g masy krówkowej 300 g borówek cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną(...)rozpuści wylewamy masę. Podczas smażenia delikatnie poruszamy patelnią, kiedy spód się zarumieni obracamy omlet na drugą stronę. Na usmażony omlet lekko przestudzony nakładamy masę tak do połowy i posypujemy borówkami. Omlet składamy na pół. SMACZNEGO
Lili w kuchnipodam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru(...)stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem
Garniec MagalieZwany inaczej tortem Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki(...)dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz borówkami. Wstawiacie do lodówki na kilka godzin, aby wszystko zastygło, żeby nie powiedzieć – zesztywniało… Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKjajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół(...)wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek
SzczyptaSmaQszkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam ręczną trzepaczką). Dodać składniki suche, połączyć wszystko dokładnie. Dodać(...)borówki/jagody, wymieszać łyżką. 2. Do silikonowych foremek nałożyć porcje ciasta (prawie do pełna), wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Inspiracja: The sweet tooth life (z moimi modyfikacjami
Kto ugości moich gości?porcje: 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 jogurt naturalny 1/2 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na wierzch: kilka sztuk truskawek garść borówki garść płatków kukurydzianych garść płatków migdałowych 1 łyżeczka chia Truskawki odszypułkować. Przełożyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami do blendera i zmiksować. Na wierzch ułożyć truskawki i borówki. Posypać płatkami kukurydzianymi, migdałowymi oraz ziarenkami
Moja Galeria SmakuJednak wszystko co dobre szybko się kończy... Letnie owoce też już powoli się konczą, na straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas temu robiłam podobne, z truskawkami - KLIK , dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Jeśli nie macie karobu możecie użyć kakao, lub zakupić karob(...)szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g borówek i malin (łącznie) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny
chili & sugar