porcje: 6-7 sztuk moreli 5 łyżek dowolnych orzechów (u mnie nerkowca oraz pistacje) 1 łyżka masła/oleju kokosowego 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub miodu/syropu z agawy Opcjonalnie: kilka borówek do dekoracji :) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Morele kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Orzechy mielimy i przekładamy do miski. Wrzucamy do niej również masło/olej kokosowy oraz ksylitom/erytrol (używając syropu z agawy/miodu – syropem polewamy gotowe już danie). Wszystkie składniki przecieramy między palcami. Morele posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 min. Posypujemy borówkami i ewentualnie polewamy miodem/syropem z agawy. Wersja mniej zdrowa – na gotowe danie nakładamy gałkę dowolnych lodów :) Wpis powstał we współpracy z Zojo
CzarnawisienkaDomowy dżem z borówek jest nie tylko super pyszny, ale i bardzo prosty do zrobienia. Sprawdzi się jako dodatek do budyniu, kaszy manny, czy owsianki. Będzie idealny do placków i naleśników. - bez poddawania pasteryzacji - szybki dżem z borówki amerykańskiej - można też użyć jagód leśnych lub jagody kamczackiej
AniaGotuje.plnaturalnego 3 szt galaretki truskawkowe na 500 ml wody 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania cukru wanilinowego Na wierzch : 500 g truskawek 2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym trochę borówek (opcjonalnie) opakowanie śmietanki 30% plus cukier puder (ubić na sztywno) lub bita śmietanka w sprayu Przepis na biszkopt z serem, truskawkami i galaretką 3 galaretki truskawkowe rozpuścić wcześniej(...)pokroić w plastry. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masą serową z galaretką, wyrównać i ułożyć na masie plastry truskawek, można je lekko wbić w masę serową, w puste miejsca położyć borówki, truskawki powinny lekko zachodzić jedna na drugą, galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurtu naturalnego 3% ok. 100 g owoców np.: – 35 g pokrojonego w drobną kostkę mango, 35 g jabłka i 30 g zielonej gruszki – 50 g borówek amerykańskich i 50 g gruszki – 60 g pokrojonych truskawek i 40 g zielonych winogron bezpestkowych 1 łyżeczka soku z cytryny 6 migałów posiekane zioła – np. mięta czy melisa (opcjonalnie) Sprawa(...)kosteczkę, wymieszać w misce z sokiem z cytryny (można też użyć soku z pomarańczy czy mandarynki). Ja do wersji z mango dodałam miętę, bardzo ożywiła deser, więc polecam. Do borówek i gruszki mogłaby pasować bazylia (lubię ją dodawać do deserów), ale jeśli macie opory, może być bez zieleniny. Do szklanki nałożyć łyżkę jogutru naturalnego, następnie warstwę owoców
Dietologmrożonych porzeczek, które nadały bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 4 bułeczki : 200 g chudego twarogu(...)robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić, ale ciepłe też smakują wybornie. 1 bułeczka owsiana
Dietologporcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki ( u mnie 30% bez karagenu) – świeże lub mrożone maliny, borówki i porzeczki – mięta do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (góra – dół). Ubijamy białka na pianę ale nie idealnie sztywną żeby uniknąć „ przebicia piany”. Następnie dodajemy stopniowo(...)pianką. Bezy można upiec np. 1-2 dni wcześniej przed podaniem- będą nadal świeże. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy- następnie dodajemy cukier i mascarpone. Bezy przełożyć kremem następnie dekorujemy owocami ( borówki, maliny, porzeczki czerwone) Na koniec dekorujemy miętą .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Mini bezy z owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEtemat właściwości odżywczych płatków), 1 łyżka siemienia lnianego, łyżeczka kakao 100%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego, mała garść borówek. Sposób przygotowania Najpierw wrzuć do garnuszka płatki owsiane, kakao, siemię lniane i wiórki kokosowe (odrobinę zostaw do dekoracji). Następnie zalej wszystko mlekiem, dodaj miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu(...)czasu, aż płatki będą miękkie. Na koniec gotową owsiankę posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i borówkami. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 453kcal Białko: 16,1g Tłuszcz: 19,7g Węglowodany: 58,6g Błonnik pokarmowy: 9g Spróbuj także: owsianka z gruszką i masłem orzechowym, owsianka z czeko-jabłkiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka PietruszkiPropozycja na już, na teraz. Na brudzenie dłoni sokiem przebieranych kulek agrestowych, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek. To własnie ten moment, by wykorzystać wszystkie. A to przepis by wykorzystać je wszystkie naraz. Zatopić w kremowej, kokosowej masie, zapieczonej na kruchym, maślanym cieście. Przepis wykorzystany, by osłodzić czas spędzany z tymi, przy których ani okazja, ani okoliczności nie są istotne. Choć(...)cytryny Masa: 2 opakowania budyniu waniliowego 2 i 2/3 szklanki tłustego mleka 3 łyżki cukru 1 pełna szklanka wiórków kokosowych 2 szklanki drobnych owoców, zgodnie z upodobaniami: porzeczek, borówek, czereśni, agrestu. Wykonanie: Oczyszczone owoce mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu i odstawiamy na czas przygotowania ciasta i kremu. Proponuję przed zagnieceniem ciasta ugotować krem, wymaga bowiem dłuższego
Kronika Piekarnikaroku mi odwaliło i prześladuje mnie wizja końca świata, który objawi się tym, że braknie ogórków kiszonych, dżemu z borówek i brusznicy oraz nie będzie chałki z masłem i powidłami śliwkowymi. Szlag wszystko trafi, zaś ja umrę nie dość, że głodna, to jeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny(...)Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików wszystkich znajomych i dwie hurtownie internetowe. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę, która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden garnek, przekonałam się, że pasteryzacja w zmywarce ssie, postawiłam nalewki, nażarłam się owoców i poczułam się zmęczona
ladykitchenkiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady(...)całą zawartość wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości. Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami
Kuchnia MagdaLenysię z poniższym przepisem na mini tartę serową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli jesteście miłośnikami tart, zachęcamy do wypróbowania naszych wcześniejszych przepisów: Mini Tarta z Budyniem i Wiśniami Tarta z Borówkami i Kruszonką Tarta z Borówkami Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone MINI TARTA SEROWA – PRZEPIS Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/3 szklanki cukru
Przepiski.plSernik kokosowy z borówkami był pyszny, natomiast sernik kokosowy z malinami jest wprost genialny. Obłędny, przepyszny... To najlepsze ciasto na upalne, letnie dni... Totalnie zauroczył nas swym smakiem. Do tego stopnia, że gdy skończył się jeden, od razu przygotowywałam kolejny... To super propozycja dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Bazowałam na przepisie na sernik kokosowy z borówkami , lekko
Smaczne Zdrowewychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów . Przepis na proste ciasto maślankowe z truskawkami i cukrem pudrem Składniki na ciasto truskawkowe na maślance, na formę(...)tyle gęste, aby owoce trzymały się na powierzchni, a nie zapadły się w głąb ciasta. Ciasto przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy pokrojone w plastry truskawki, pomiędzy nimi rozrzucamy borówki i porzeczki. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, ( do tzw. suchego patyczka) ciasto ma ładnie urosnąć, a powierzchnia ciasta lekko się zarumienić. Wyjmujemy blaszkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Rogaliki
Kulinarne przygody Gatity