borówki - 4037 przepisów (strona:83/270)

Omlet białkowy z owocami i syropem klonowym 64

całych jajek, czy z samych białek, możemy przygotować także na słodko - to z pewnością ciekawsza propozycja dla łasuchów 😉 Dlatego dziś przygotowałam omlet białkowy z dodatkiem pomarańczy, borówek i syropu klonowego. Owoce możecie dobrać dowolnie - zależnie od tego, co lubicie czy po prostu co akurat macie w domu. Omlet białkowy z owocami i syropem klonowym - przepis na 1 porcję Do przygotowania(...)omletu będą Ci potrzebne: 2 białka, szczypta soli, łyżeczka ksylitolu, 4 cząstki pomarańczy, garść borówek amerykańskich, łyżeczka syropu klonowego, olej rzepakowy do posmarowania patelni. 1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę dodając łyżeczkę ksylitolu. 2. Patelnię posmaruj olejem (np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym), żeby omlet nie przywarł. 3. Gdy patelnia się rozgrzeje wyłóż łyżką pianę

Z notatnika dietetyka
Aksamitnie bananowa manna z sezamem 33

prostego przepisu na przepyszną kaszkę. Składniki (1 porcja): 3 płaskie łyżki kaszy manny, około 3/4 szklanki mleka 2% (lub napoju roślinnego), 1/2 dojrzałego banana, łyżka nasion sezamu, kilka borówek do dekoracji. Sposób przygotowania Najpierw umieść w garnuszku banana, mleko oraz nasiona sezamu. Całość zblenduj na gładki mus. Gotowy mus podgrzej w garnuszku. Gdy zacznie się gotować, to stopniowo dodawaj kaszę(...)Całość gotuj na wolnym ogniu i mieszaj aż kasza wchłonie płyn i powstanie gęsty budyń. Podawaj np. z borówkami. Smacznego! Zosi smakuje Antosiowi również smakuje PORCJA KASZY TO: około 322kcal Białko: 11,2g Węglowodany: 51,9g Tłuszcz: 9,0g Błonnik pokarmowy: 3,6g Ładunek glikemiczny: 28,4 Spróbuj także: bananowe placuszki z rodzynkami , owsianka wzmacniająca odporność . Jeśli chcesz być

Natka Pietruszki
Morele pod orzechową kruszonką 63

porcje: 6-7 sztuk moreli 5 łyżek dowolnych orzechów (u mnie nerkowca oraz pistacje) 1 łyżka masła/oleju kokosowego 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub miodu/syropu z agawy Opcjonalnie: kilka borówek do dekoracji :) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Morele kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Orzechy mielimy i przekładamy do miski. Wrzucamy do niej również masło/olej kokosowy oraz ksylitom/erytrol (używając syropu z agawy/miodu – syropem polewamy gotowe już danie). Wszystkie składniki przecieramy między palcami. Morele posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 min. Posypujemy borówkami i ewentualnie polewamy miodem/syropem z agawy.  Wersja mniej zdrowa – na gotowe danie nakładamy gałkę dowolnych lodów :) Wpis powstał we współpracy z Zojo

Czarnawisienka
Dżem z borówek 143

Domowy dżem z borówek jest nie tylko super pyszny, ale i bardzo prosty do zrobienia. Sprawdzi się jako dodatek do budyniu, kaszy manny, czy owsianki. Będzie idealny do placków i naleśników.  - bez poddawania pasteryzacji - szybki dżem z borówki amerykańskiej - można też użyć jagód leśnych lub jagody kamczackiej

AniaGotuje.pl
Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką 65

naturalnego 3 szt galaretki truskawkowe na 500 ml wody 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania cukru wanilinowego Na wierzch : 500 g truskawek 2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym trochę borówek (opcjonalnie) opakowanie śmietanki 30% plus cukier puder (ubić na sztywno) lub bita śmietanka w sprayu Przepis na biszkopt z serem, truskawkami i galaretką 3 galaretki truskawkowe rozpuścić wcześniej(...)pokroić w plastry. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masą serową z galaretką, wyrównać i ułożyć na masie plastry truskawek, można je lekko wbić w masę serową, w puste miejsca położyć borówki, truskawki powinny lekko zachodzić jedna na drugą, galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurt z owocami – zdrowe parfait dla diabetyka 68

jogurtu naturalnego 3% ok. 100 g owoców np.: – 35 g pokrojonego w drobną kostkę mango, 35 g jabłka i 30 g zielonej gruszki – 50 g borówek amerykańskich i 50 g gruszki – 60 g pokrojonych truskawek i 40 g zielonych winogron bezpestkowych 1 łyżeczka soku z cytryny 6 migałów posiekane zioła – np. mięta czy melisa (opcjonalnie) Sprawa(...)kosteczkę, wymieszać w misce z sokiem z cytryny (można też użyć soku z pomarańczy czy mandarynki). Ja do wersji z mango dodałam miętę, bardzo ożywiła deser, więc polecam. Do borówek i gruszki mogłaby pasować bazylia (lubię ją dodawać do deserów), ale jeśli macie opory, może być bez zieleniny. Do szklanki nałożyć łyżkę jogutru naturalnego, następnie warstwę owoców

Dietolog
Śniadaniowe bułeczki owsiane z owocami 50

mrożonych porzeczek, które nadały bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 4 bułeczki : 200 g chudego twarogu(...)robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić, ale ciepłe też smakują wybornie. 1 bułeczka owsiana

Dietolog
Mini bezy z owocami 66

porcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki ( u mnie 30% bez karagenu) – świeże lub mrożone maliny, borówki i porzeczki – mięta do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (góra – dół). Ubijamy białka na pianę ale nie idealnie sztywną żeby uniknąć „ przebicia piany”. Następnie dodajemy stopniowo(...)pianką. Bezy można upiec np. 1-2 dni wcześniej przed podaniem- będą nadal świeże. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy- następnie dodajemy cukier i mascarpone. Bezy przełożyć kremem następnie dekorujemy owocami ( borówki, maliny, porzeczki czerwone) Na koniec dekorujemy miętą .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Mini bezy z owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Owsianka raffaello 67

temat właściwości odżywczych płatków), 1 łyżka siemienia lnianego, łyżeczka kakao 100%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego, mała garść borówek. Sposób przygotowania Najpierw wrzuć do garnuszka płatki owsiane, kakao, siemię lniane i wiórki kokosowe (odrobinę zostaw do dekoracji). Następnie zalej wszystko mlekiem, dodaj miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu(...)czasu, aż płatki będą miękkie. Na koniec gotową owsiankę posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i borówkami. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 453kcal Białko: 16,1g Tłuszcz: 19,7g Węglowodany: 58,6g Błonnik pokarmowy: 9g Spróbuj także: owsianka z gruszką i masłem orzechowym, owsianka z czeko-jabłkiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku

Natka Pietruszki
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 59

Propozycja na już, na teraz. Na brudzenie dłoni sokiem przebieranych kulek agrestowych, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek. To własnie ten moment, by wykorzystać wszystkie. A to przepis by wykorzystać je wszystkie naraz. Zatopić w kremowej, kokosowej masie, zapieczonej na kruchym, maślanym cieście. Przepis wykorzystany, by osłodzić czas spędzany z tymi, przy których ani okazja, ani okoliczności nie są istotne. Choć(...)cytryny Masa: 2 opakowania budyniu waniliowego 2 i 2/3 szklanki tłustego mleka 3 łyżki cukru 1 pełna szklanka wiórków kokosowych 2 szklanki drobnych owoców, zgodnie z upodobaniami: porzeczek, borówek, czereśni, agrestu. Wykonanie: Oczyszczone owoce mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu i odstawiamy na czas przygotowania ciasta i kremu. Proponuję przed zagnieceniem ciasta ugotować krem, wymaga bowiem dłuższego

Kronika Piekarnika
Powidła śliwkowe pieczone 92

roku mi odwaliło i prześladuje mnie wizja końca świata, który objawi się tym, że braknie ogórków kiszonych, dżemu z borówek i brusznicy oraz nie będzie chałki z masłem i powidłami śliwkowymi. Szlag wszystko trafi, zaś ja umrę nie dość, że głodna, to jeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny(...)Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików wszystkich znajomych i dwie hurtownie internetowe. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę, która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden garnek, przekonałam się, że pasteryzacja w zmywarce ssie, postawiłam nalewki, nażarłam się owoców i poczułam się zmęczona

ladykitchen
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 122

kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce   do rozpuszczania czekolady(...)całą zawartość wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości.  Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami.  Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami

Kuchnia MagdaLeny