mogę im nadal dogadzać :) Składniki na biszkopt: jaja 6 szt cukier 2 łyżki mąka pszenna 6 łyżek Dodatkowo: śmietana 30% 600 g serek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy. Masa: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą
Różowa kuchniaSKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche(...)wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę, m ieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny . Miksujemy ricottę z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, borówki, czerwone porzeczki oraz brzoskwinie pokrojone na kawałeczki. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę. **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda
La grande e la piccola cuocaubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze(...)jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi borówkami lub jeżynami. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Konfiturę jeżynową zastąpiłam powidłami śliwkowymi Jamar
Zasmakuj KuchniZróbcie a Wasze dzieci je pokochają! 125 g półtłustego twarogu 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) ¼ szklanki mleka 1 jajko ¼ łyżeczki cynamonu Garść borówek 2 łyżki rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta(...)naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzeniełyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona(...)włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Lekko tężejącą polewę wylać na schłodzony tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wierzch tortu udekorować dodatkowymi jagodami lub borówkami amerykańskimi. Smacznego
Opowieści z piekarnikagórki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw zrobiłam zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyłam drożdże. Dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ¼ szklanki ciepłego(...)nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy przełożyłam na półmisek. Upudrowałam cukrem pudrem... ... i jeszcze ciepłe podałam na stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą skórkę, są mięciutkie i puszyste w środku
Kuchnia u Krysipyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku(...)SALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy
Kulinarne Fantazje Mariolitonicu. A Wy do czego byście je dodali? Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących proste przepisy dla przygotowujących garden party Składniki: owoce (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki) woda (np. mineralna lub źródlana) Wykonanie: Do pojemnika na lód (polecam silikonowe) nałożyć całe owoce lub kawałki owoców. Maliny, jeżyny czy borówki mogą być w całości, ale brzoskwinie czy truskawki już
Mania Wypiekanianieco innej formie:). Serniczek z granolą, jogurtem i owocami podbije każde serce. Przepis na 3 porcje. 250g zmielonego twarogu 250g jogurtu naturalnego 150g granoli 200g borówek 200g malin 3 łyżki miodu 1. Twaróg łączymy z miodem i 100g jogurtu naturalnego. Dorzucamy maliny i borówki zostawiając po kilka sztuk do dekoracji. Rozgniatamy owoce w twarogu
Szefowa kuchnijuż ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni(...)ciasto przestanie się kleić. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszerokości 13 cm 150 g herbatników typu petit beurre 70 g rozpuszczonego masła 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać(...)Możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru - to zależy jak słodkie desery lubicie. Na masę krówkową/kajmakową wyłóżcie ubitą śmietanę, powkładajcie do środka borówki i posypcie z wierzchu. Włóżcie do zamrażarki na około 2 godziny.Podawać na zimno ;) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukhitów! Luby jest nim zachwycony, deser jest prosty w wykonaniu, nadaje się również jako drugie śniadanie. To co potrzebujemy to zaledwie kilka składników: mrożone banany, porzeczka czerwona, biała, maliny, borówka, trochę kremu czekoladowego, bądź gorzkiej czekolady i gotowe! SKŁADNIKI na jedną porcję: - 1 mrożony banan - 2 łyżki mrożonych porzeczek - 10 mrożonych malin - garść mrożonych borówek - mleko roślinne (ja używam kokosowego
SMYKWKUCHNISkładniki : 2 kg borówek leśnych 60 dkg cukru 6 gwiazdek anyżu Sposób wykonania : O woce przebież, opłucz na sitku, rozgnieć, wsyp do rondla. Dodaj gwiazdki anyżu w całości, postaw na małym ogniu, zagotuj. Co pewien czas zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, nie zapominając o zamieszaniu od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, mieszaj drewnianą łyżką(...)gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami, pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. T o ciekawe połączenie borówek z anyżem sprawia, że nasza konfitura ma piękny aromat i subtelny smak
Przepisy i porady kulinarneprzygotowywać domowe wody smakowe i napoje ze świeżymi owocami. Dlaczego? Bo to samo zdrowie Kto się skusi? Składniki: sok z 1/2 limonki 2-3 plastry soczystej nektarynki mała garść borówek około 5 listków świeżej mięty dobrej jakości miód do smaku – u mnie lipowy od Matecznik (ilość zależy od upodobań) kostki lodu woda mineralna Przygotowanie: Do pucharka lub wysokiej szklanki(...)wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy miód (u mnie niespełna łyżeczka), dolewamy odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy plastry soczystej nektarynki (najlepiej bez skórki), małą garść borówek, listki świeżej mięty i kostki lodu. Dolewamy brakującą ilość wody i podajemy z grubą rurką. S macznego
Słodkie okruszkiowocowego deseru pod kruszonką, kto jemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie(...)składniki zagniatamy do powstania "grudek". WYKONANIE: owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi migdałami, następnie pokrywamy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut do zrumienienia kruszonki
Kuchnia Beaty