nieco innej formie:). Serniczek z granolą, jogurtem i owocami podbije każde serce. Przepis na 3 porcje. 250g zmielonego twarogu 250g jogurtu naturalnego 150g granoli 200g borówek 200g malin 3 łyżki miodu 1. Twaróg łączymy z miodem i 100g jogurtu naturalnego. Dorzucamy maliny i borówki zostawiając po kilka sztuk do dekoracji. Rozgniatamy owoce w twarogu
Szefowa kuchnijuż ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni(...)ciasto przestanie się kleić. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszerokości 13 cm 150 g herbatników typu petit beurre 70 g rozpuszczonego masła 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać(...)Możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru - to zależy jak słodkie desery lubicie. Na masę krówkową/kajmakową wyłóżcie ubitą śmietanę, powkładajcie do środka borówki i posypcie z wierzchu. Włóżcie do zamrażarki na około 2 godziny.Podawać na zimno ;) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukhitów! Luby jest nim zachwycony, deser jest prosty w wykonaniu, nadaje się również jako drugie śniadanie. To co potrzebujemy to zaledwie kilka składników: mrożone banany, porzeczka czerwona, biała, maliny, borówka, trochę kremu czekoladowego, bądź gorzkiej czekolady i gotowe! SKŁADNIKI na jedną porcję: - 1 mrożony banan - 2 łyżki mrożonych porzeczek - 10 mrożonych malin - garść mrożonych borówek - mleko roślinne (ja używam kokosowego
SMYKWKUCHNISkładniki : 2 kg borówek leśnych 60 dkg cukru 6 gwiazdek anyżu Sposób wykonania : O woce przebież, opłucz na sitku, rozgnieć, wsyp do rondla. Dodaj gwiazdki anyżu w całości, postaw na małym ogniu, zagotuj. Co pewien czas zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, nie zapominając o zamieszaniu od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, mieszaj drewnianą łyżką(...)gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami, pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. T o ciekawe połączenie borówek z anyżem sprawia, że nasza konfitura ma piękny aromat i subtelny smak
Przepisy i porady kulinarneprzygotowywać domowe wody smakowe i napoje ze świeżymi owocami. Dlaczego? Bo to samo zdrowie Kto się skusi? Składniki: sok z 1/2 limonki 2-3 plastry soczystej nektarynki mała garść borówek około 5 listków świeżej mięty dobrej jakości miód do smaku – u mnie lipowy od Matecznik (ilość zależy od upodobań) kostki lodu woda mineralna Przygotowanie: Do pucharka lub wysokiej szklanki(...)wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy miód (u mnie niespełna łyżeczka), dolewamy odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy plastry soczystej nektarynki (najlepiej bez skórki), małą garść borówek, listki świeżej mięty i kostki lodu. Dolewamy brakującą ilość wody i podajemy z grubą rurką. S macznego
Słodkie okruszkiowocowego deseru pod kruszonką, kto jemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie(...)składniki zagniatamy do powstania "grudek". WYKONANIE: owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi migdałami, następnie pokrywamy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut do zrumienienia kruszonki
Kuchnia Beatyzechciałby zjeść sernika na śniadanie. Na pewno ktoś taki istnieje, ale.. to nie ja :) 1-2 porcje 1 kostka twarogu 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu borówki opcjonalnie jogurt do podania Twaróg miksujemy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy o średnicy(...)Wykładamy na wierzch borówki. Pieczemy ok. 30 minut
Kucharzycawersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami. Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 220 ml mleka 2 jajka 2 łyżki kakao 40 g roztopionego masła szczypta soli Sposób przygotowania(...)ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi owocami np. borówkami. Smacznego
Różne smaki w kuchnizacznie rosnąć, z każdą myślą stając się co raz większa, aż zawładnie całym umysłem. A wtedy nie ma zmiłuj i żadne zamienniki nie pomogą. Rano pochłonęłam miseczkę owsianki z borówkami i bananem, wmawiając sobie, że to jest o wiele lepsze i zdrowsze, niż bułeczki z papie.... Stop, mam przecież zlekceważyć ten pierwszy sygnał. Tyle dziś jeszcze przede mną. Zakupy(...)swoje, arbuz kupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny
Obiad gotowydnia. Zajrzałam do lodówki; wodziłam oczami po jej zawartości, a synapsy pracowały na najwyższych obrotach; co z czym, jak, i czy aby na pewno...? W końcu wyjęłam ricottę i borówki amerykańskie (w Danii czarne leśne jagody to towar luksusowy niedostępny zwykłym śmiertelnikom nawet za cenę porzeczek) i stwierdziłam, że będą placuszki. Muszę przyznać, że to najdelikatniejsze pancakes, jakie przyszło(...)przy obracaniu ich na patelni trzeba wykazać się niezwykłym wyczuciem i delikatnością. Jednak kiedy już się uda, nagrodzą nas nie tylko uroczym wyglądem, ale też bajecznym smakiem. Dzięki dodatkowi borówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: jogurt naturalny 400 ml, maślanka truskawkowa 250 ml, stewia 1 łyżeczka, banan 1 sztuka, nektarynka 1 sztuka, kiwi 2 sztuki, borówka amerykańska 1 szklanka, maliny 1 szklanka, białko serwatkowe natural 3 łyżki, płatki owsiane 3/4 szklanki, siemię lniane 2 łyżki, kostki lodu 4 sztuki, listki mięty - ile potrzeba uwielbiam taki koktajl,jest dla mnie posiłkiem regenerującym po operacji żołądka(...)jest również idealny dla osób dużo trenujących,bardziej zdrowy od kupnych odżywek = przygotować składniki do koktajlu, kiwi obrać cienko ze skórki, z nektarynki usunąć pestkę, banana obrać, maliny, borówki opłukać używam białko serwatkowe natural-bezsmakowe, smakuje jak mleko w proszku - wszystkie składniki oprócz kostek lodu dodać do blendera i zmiksować wszystko na koniec dodać kostki lodu i zmiksować wszystko, blender
W Mojej Kuchni Lubięochota na coś zimnego przy takim upale co teraz mamy to obowiązkowo. Schładza nas, a przy okazji jaka to przyjemność kosztować płynne lody :) lub szejk jak kto woli . Składniki: borówki 500 g śmietana 30% 500 g opcjonalnie cukier brzozowy( mniej kaloryczny i zdrowszy) z 2 łyżki Przygotowanie: Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno przy końcu dodajemy cukier. Borówki myjemy
Różowa kuchniawyczarować cuda dodając przeróżne owoce. 1 galaretka przezroczysta winogronowa Winiary 250 g arbuza czerwonego 250 g arbuza żółtego 1/2 szklanki śmietany 36 % 100 g malin mięta świeża kilka borówek Z galaretki odkładam jedną łyżeczkę proszku. Pozostałą wsypuję do 350 ml gorącej wody i rozpuszczam oraz studzę. Pudełeczko plastikowe wielkość od borówek wykładam je całe folią spożywczą. Wlewam 1/3 galaretki
wesoła kuchniapłatków owsianych 2 szklanki maślanki naturalnej 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru kryształu szczypta soli olej do smażenia 200 g borówek amerykańskich 200 g malin cukier puder do posypania placków przepis Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je maślanką, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie do płatków dodajemy makę, cukier(...)mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki podajemy z borówkami i malinami, posypane cukrem pudrem. Artykuł Placki owsiane z owocami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania