skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie(...)cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk śliwek - kilka jeżyn(...)łyżki borówki amerykańskiej - 4 łyżki nasion chia + owoce do dekoracji W rondelku zagotowałam wszystkie owoce z 170 ml wody (do posłodzenia użyłam stewi, ale możesz dodać miód lub cukier). Owoce gotowałam około 5 minut, tak aby puściły sok i aromat do płynu. Owoce starannie wyjmujemy i umieszczamy na dnie w słoiczku. Z resztą płynu, mieszamy ziarenka, odstawiamy na 20 minut
SMYKWKUCHNIłyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy(...)minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również) i podajemy z rabarbarem i borówkami. Jeśli ktoś jest miłośnikiem słodkości polecam posypać cukrem pudrem, ja osobiście zostanę przy wersji podstawowej
Quinoa Raz!prosty sposób na domowe lody, do ich przygotowania wystarczy zwykły blender. Lody są szybkie, proste i ... dietetyczne :) Do ich przygotowania potrzebujemy tylko: 2-3 banany opakowanie borówek mleko sok z cytryny cukier Banany blendujemy z borówkami i mlekiem, do uzyskania jednolitej zawiesistej konsystencji. Dodajemy do smaku kilka kropel soku z cytryny i wedle upodobań odrobinę cukru. Tak przygotowany koktajl wlewamy
Lubię to gotujężółtka 75g. mąki ziemniaczanej 60g. cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych) Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g. cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)stopniowo). Wyłożyć ciasto do tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec ok. 1 godz w 180'c. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Lubię to gotujęwięcej w letni ciepły wieczór siedząc na tarasie! Niebo w gębie, a to tylko 3 składniki! Myślę, że byłby świetny także z innymi owocami. Jeśli szukacie innych przepisów z borówkami to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów białej czekolady dla szukających prostego deseru na lato dla powracających z lasu z jagodowymi zbiorami Składniki: 100g białej czekolady 125ml śmietany kremówki(...)szklanka borówek Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec wystudzoną białą czekoladę. Zmiksować razem. Nałożyć mus do kubeczków, a na wierzch nasypać świeżyć owoców. Mus schować do lodówki do schłodzenia (wtedy będzie pyszniejszy) :). Z przepisu otrzymamy 3 mini deserki lub 2 średnie
Mania WypiekaniaPodaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne
Czerwień i błękitChyba szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie(...)świeżych drożdży - 6 łyżek cukru - 17 dag masła - 1 szklanka mleka - 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: - 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta - 4 łyżki cukru Wierzch: - żółtko - cukier do posypania 1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkagoszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie
Smakołyki BerenikiPierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
Kukuleczkicukrem, dodaje żółtka i łączy z mąką, a potem piecze, tylko w wersji mini. Omleciki zawsze nadziewam bitą śmietaną i dodaję sezonowe owoce, tym razem z działki przywieźliśmy borówki i poziomki, więc one stanowią owocowy dodatek do bitej śmietany. Piotrek lubi też gdy omlety są obficie posypane cukrem pudrem. Ja przygotować biskwity z bitą śmietaną i owocami / omleciki biszkoptowe(...)jeśli uważacie że to za mało możecie dodać jeszcze ciut cukru pudru. Przekładamy ubitą śmietankę do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i nadziewamy śmietanką omleciki. Na bitą śmietanę kładziemy borówki i poziomki. Oprószamy przed podaniem obficie cukrem pudrem. Dzisiejsze Biskwity to moja propozycja słodkiego dodatku do słodkiego wina Monte Santi Original. Smacznego! The post Biskwity z bitą śmietaną i owocami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMleczko kokosowe idealnie komponuje się z owocami. To smoothie jest tego doskonałym przykładem.Wypróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki: 125ml mleczka kokosowego 100ml mleka 2% 100g borówek amerykańskich 1 banan Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe mieszamy z mlekiem. Do płynu dodajemy umyte i osuszone owoce borówki amerykańskiej oraz pokrojony na cząstki banan. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do szklanek. Dekorujemy owocami
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na pudding z borówkami: - 200ml mleka kokosowego - 2 łyżki nasion chia - łyżka miodu - borówki Przygotowanie: 1. Do mleka należy dodać nasiona chia i ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie należy dokładnie zamieszać i dodać miód do smaku. Odstawiamy na 6godzin a najlepiej na całą noc. Składniki na pudding z sosem malinowym: - 200ml mleka krowiego - 2 łyżki nasion chia - łyżka
Coś z niczegoKoktajl z borówek, jest symbolem wakacji u babci, która przygotowywała mi go z domowym kefirem. Tęsknie za tymi czasami. Składniki: kefir lub jogurt naturalny szklanka borówek 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Składniki umieść w kielichu i zmiksuj na gładki koktajl! Smacznego
Kukuleczkizresztą bardzo lubię za prostotę i dużą ilość rozgrzewającego cynamonu, przewijającą się przez jej karty. Tym razem jednak wyjątkowo letnia propozycja - proste ciasto ucierane ze sporą ilością jagód (lub borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz
Pożeraczka, czyli raz adobrze