śmietany kremówi (30%) 4 łyżki żelatyny 120 ml gorącej wody Dodatkowo: 350 ml śmietany kremówki (30%) odrobina barwnika spożywczego w kolorze jagodowym jagody, lub borówki do dekoracji Wykonanie: Upiekłam spód do sernika. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy ( średnicy 26 cm) włożyłam papierem do pieczenia. Oddzieliłam białka od żółtek. Mąkę i kakao przesiałam(...)Ubiłam kremówkę na puch, dodałam odrobinę barwnika spożywczego, żeby uzyskać kolor jagodowy. Gotowy krem przełożyłam do rękawa i wycisnęłam rozetki na moim serniku. Zabrakło mi jagód, więc ozdobiłam go borówkami. Wyszło ładnie. Wyszło smacznie. W końcu o to chodzi.... Jeśli zachęciłam Was do zrobienia tego sernika, to się cieszę. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysiobiecuję, że ten jest strzałem w dziesiątkę ;) SKŁADNIKI: ok. 100 g ciasteczek typu digestive/ pełnoziarniste/owsiane 250g serka mascarpone 130g śmietanki 30% ok. 2 łyżek cukru pudru DODATKOWO: Maliny Borówki Świeża mięta Gorzka czekolada Ciasteczka mielimy w malakserze lub tłuczemy ręcznie we woreczku i odstawiamy. Małą miseczkę malin, ok. 100 g wsypujemy do malaksera i miksujemy do uzyskania musu. Można(...)dodać więcej cukru) i chwilę miksujemy. Na samym dnie pucharka lub szklanki układamy po kolei: ciasteczka, mus malinowy, masę z mascarpone, a po górze sypiemy świeże owoce: maliny i borówki. Można przyozdobić świeżą miętą
Calzonella.comZapraszam! Jagodzianki Składniki: 500g mąki pszennej\ 50g drożdży świeżych 1 jajko 3 żółtka 100g cukru 100g masła 1 szklanka ciepłego mleka 16g cukru waniliowego szczypta soli nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki i pokruszone drożdże wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić i odstawić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość należy jeszcze raz delikatnie wyrobić. Odcinać w miarę równe kawałki mniejsze od pięści. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy jedna przy drugiej. Wszystkie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Białka rozkłócamy widelcem
Tagebuch po polskuwody, 1 1/2 łyżeczki żelatyny, 350 ml śmietany kremówki (30%), 1 szklanka cukru pudru, 250 g serka śmietankowego Philadelphia, 285 g Lemon Curd. Do dekoracji: bita śmietana, plasterki cytryny, borówka amerykańska, listki mięty. Opcjonalnie: żółty barwnik spożywczy. Cytrynowe serniczki, to idealny deser na lato. Delikatna, puszysta masa o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, ułożona na ciasteczkowym spodzie - stanowić może idealny, słodki dodatek(...)łyżce ubitą wcześniej śmietanę. Wymieszać ręcznie za pomocą łyżki drewnianej. Nałożyć masę do pucharków (na warstwę ciasteczkową) i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować bitą śmietaną, borówkami, plasterkami cytryny i miętą. Podawać na zimno. Źródło: cookingclassy.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimąki (u mnie ryżowa, ale może być np. zwykła biała, pełnoziarnista pszenna) 100 ml mleka 4 jajka 5 g kakao (1 łyżeczka) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kiwi Borówka amerykańska – ilość wg uznania 1 łyżka cukru (lub innego słodzidła) – do smaku 150g jogurtu greckiego, serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i proszek(...)pomocą pędzla). Serek lub jogurt możecie wymieszać dodatkowo z cukrem (ja tego nie robiłam). Omlet pokroić na 4 części. Przełożyć serkiem lub jogurtem, a wierzch udekorować pokrojonym kiwi i borówką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówodejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem). Krem: 750 ml śmietany kremówki 1 szklanka leśnych jagód (do masy dodałam leśne jagody bo oddają piękny kolor, ale można użyć także borówki amerykańskiej) pół szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania) 1 opakowanie cukru waniliowego żelatyna 5 łyżeczek rozpuszczonych w 100 ml wody wg przepisu na opakowaniu 100 g wiórek kokosowych Kremówkę(...)łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki : 1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania : O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie
Przepisy i porady kulinarneskandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie(...)cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk śliwek - kilka jeżyn(...)łyżki borówki amerykańskiej - 4 łyżki nasion chia + owoce do dekoracji W rondelku zagotowałam wszystkie owoce z 170 ml wody (do posłodzenia użyłam stewi, ale możesz dodać miód lub cukier). Owoce gotowałam około 5 minut, tak aby puściły sok i aromat do płynu. Owoce starannie wyjmujemy i umieszczamy na dnie w słoiczku. Z resztą płynu, mieszamy ziarenka, odstawiamy na 20 minut
SMYKWKUCHNIłyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy(...)minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również) i podajemy z rabarbarem i borówkami. Jeśli ktoś jest miłośnikiem słodkości polecam posypać cukrem pudrem, ja osobiście zostanę przy wersji podstawowej
Quinoa Raz!prosty sposób na domowe lody, do ich przygotowania wystarczy zwykły blender. Lody są szybkie, proste i ... dietetyczne :) Do ich przygotowania potrzebujemy tylko: 2-3 banany opakowanie borówek mleko sok z cytryny cukier Banany blendujemy z borówkami i mlekiem, do uzyskania jednolitej zawiesistej konsystencji. Dodajemy do smaku kilka kropel soku z cytryny i wedle upodobań odrobinę cukru. Tak przygotowany koktajl wlewamy
Lubię to gotujężółtka 75g. mąki ziemniaczanej 60g. cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych) Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g. cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)stopniowo). Wyłożyć ciasto do tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec ok. 1 godz w 180'c. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Lubię to gotujęwięcej w letni ciepły wieczór siedząc na tarasie! Niebo w gębie, a to tylko 3 składniki! Myślę, że byłby świetny także z innymi owocami. Jeśli szukacie innych przepisów z borówkami to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów białej czekolady dla szukających prostego deseru na lato dla powracających z lasu z jagodowymi zbiorami Składniki: 100g białej czekolady 125ml śmietany kremówki(...)szklanka borówek Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec wystudzoną białą czekoladę. Zmiksować razem. Nałożyć mus do kubeczków, a na wierzch nasypać świeżyć owoców. Mus schować do lodówki do schłodzenia (wtedy będzie pyszniejszy) :). Z przepisu otrzymamy 3 mini deserki lub 2 średnie
Mania WypiekaniaPodaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne
Czerwień i błękitChyba szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie(...)świeżych drożdży - 6 łyżek cukru - 17 dag masła - 1 szklanka mleka - 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: - 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta - 4 łyżki cukru Wierzch: - żółtko - cukier do posypania 1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczka