szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)talerzem. Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ciasto przełożyc masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninyszybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich(...)kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego
Trufelkowozimno. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: 1 plaster sera manouri przedzielony na pół 1 jajko mąkę sezam (jadłam też w wersji z migdałami, obie są pyszne) ewentualnie żurawinę, borówkę lub coś podobnego do podania Przygotujcie sobie trzy talerzyki – pierwszy na rozbełtane jajko, drugi na mąkę a trzeci na sezam/płatki migdałów. Każdy kawałek sera obtaczamy w jajko, potem(...)mące, znowu w jajku a na koniec w sezamie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 – 160 stopni ok 10-12 minut. Najlepiej podawać na gorąco z borówkami, żurawiną. Osobiście moim zdaniem najlepiej smakowało z keczupem żurawinowym : ). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniecukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek(...)zielonego koloru kremu można dodać 1 łyżeczkę syropu mi ę towego lub zielony barwnik w niewielkiej ilości. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim babeczki. Na wierzchu układamy kilka borówek
Bon appetit mon amiepołączą tworząc idealną harmonię. Pycha. Składniki: na dwie porcje 200 g solone płaty śledziowe 50 g cebula 50 g ogórek kiszony 100 g jabłka 150 g jogurtu 40 g borówka amerykańska Sok z cytryny Wykonanie: Płaty śledziowe warto namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny w zależności jakie są słone. Osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy(...)tarce warzywnej i również skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Przygotowany jogurt wykładamy na śledzie. Posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki na noc. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji – 206 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypieczenia. Tarta na mocno czekoladowym spodzie z ciasteczek cudownie komponuje si ę z przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej w najbliższym czasie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka(...)gorzkiego kakao Krem z mango 500 g mascarpone 50 g cukru pudru 1 mango Dekoracja maliny, mango, borówki **** INGREDIENTI Crostata 250 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro 1 cucchiaio di cacao amaro Crema di mango 500 g di mascarpone 50 g di zucchero a velo 1 mango Decorazione lamponi, mango, mirtilli PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty rozpoczynamy
La grande e la piccola cuocasprawdził na domowym przyjęciu obiadowym.Już samo wałkowanie ciasta wywoływało śmiech dorosłych jak i dzieci.Fantastyczna zabawa dla wszystkich.Bardzo polecam przepis ,możemy użyć tu owoców jagód z lasu lub popularnej borówki amerykańskiej. 2 szkl.mąki pszennej 4 łyżki oleju 20 dag.jagód lub borówki amerykańskiej 2 łyżeczki cukru 4łyżki wody stołowej sól bita śmietana Owoce jagodowe *************************** Owoce umyć.Zasypać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimogę im nadal dogadzać :) Składniki na biszkopt: jaja 6 szt cukier 2 łyżki mąka pszenna 6 łyżek Dodatkowo: śmietana 30% 600 g serek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy. Masa: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą
Różowa kuchniaSKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche(...)wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę, m ieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny . Miksujemy ricottę z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, borówki, czerwone porzeczki oraz brzoskwinie pokrojone na kawałeczki. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę. **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda
La grande e la piccola cuocaubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze(...)jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi borówkami lub jeżynami. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Konfiturę jeżynową zastąpiłam powidłami śliwkowymi Jamar
Zasmakuj KuchniZróbcie a Wasze dzieci je pokochają! 125 g półtłustego twarogu 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) ¼ szklanki mleka 1 jajko ¼ łyżeczki cynamonu Garść borówek 2 łyżki rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta(...)naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzeniełyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona(...)włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Lekko tężejącą polewę wylać na schłodzony tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wierzch tortu udekorować dodatkowymi jagodami lub borówkami amerykańskimi. Smacznego
Opowieści z piekarnikagórki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw zrobiłam zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyłam drożdże. Dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ¼ szklanki ciepłego(...)nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy przełożyłam na półmisek. Upudrowałam cukrem pudrem... ... i jeszcze ciepłe podałam na stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą skórkę, są mięciutkie i puszyste w środku
Kuchnia u Krysipyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku(...)SALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy
Kulinarne Fantazje Mariolitonicu. A Wy do czego byście je dodali? Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących proste przepisy dla przygotowujących garden party Składniki: owoce (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki) woda (np. mineralna lub źródlana) Wykonanie: Do pojemnika na lód (polecam silikonowe) nałożyć całe owoce lub kawałki owoców. Maliny, jeżyny czy borówki mogą być w całości, ale brzoskwinie czy truskawki już
Mania Wypiekania