łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki(...)układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym
JejKuchniaKREM BORÓWKOWY : 250 g serka ricotty 100 g borówek 1-2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE : Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku(...)Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut. Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy część borówek i miód, ugniatamy widelcem aż owoce się rozgniotą. Brownie kroimy i rozkładamy na talerze. Na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce serka i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliktórym udowadniam że w modelach LCHF jest też miejsce na desery Tym razem coś dla wielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, które mogą być przygotowane z jagodami, malinami, borówkami czy porzeczkami. Osobom, które nie trzymają bardzo niskich węglowodanów polecam też wersję z jabłkami i cynamonem Składniki na 6 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej(...)LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni
Ola la LCHFpuree mango-dynia z jogurtem to pyszne połączenie :) Produkt przeznaczony dla dzieci od 7 miesiąca życia. RYŻOWA OWSIANKA Z DZIKIMI JAGODAMI woda * mleko * ryż (9%) * fruktoza * jagoda (4%) * borówka brusznica (4%) Ta ryżowa owsianka nie ma wyrazistego aromatu, tak na prawdę ja nie wyczułam żadnego zapachu. Smak ma specyficzny. Na początku trochę dziwny, niezbyt zadowalający, ale później już było(...)lepiej. Owsianka ma kremową, gęstą konsystencję, niekiedy można zauważyć ziarenka ryżu. Kolor trochę przypominający jagody, jednak szkoda, że nie są one tak znacząco wyczuwalne podczas jedzenia. Ciekawym dodatkiem jest borówka brusznica, którą w lasach widuje się bardzo często, ale nie zbiera się jej tak często jak jagód. Słodki smak jest bardzo delikatny, ale wyczuwalny. Podsumowując, bardzo dobra :) Produkt przeznaczony
Zdrowie na języku :PSkładniki: 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych szklanka mleka łyżka domowego masła orzechowego garść borówek Wykonanie: 1. Płatki zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, ok 4 min, ciągle mieszając. 2. Dodać łyżkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut. 3. Owsiankę podawać posypaną borówkami
Atlas Smakówkawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej(...)wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchniasuper jedzenia", dzięki zawartości cennych witamin i mikroelementów :) Składniki (3-4 koktajle) 1 saszetka kawy Inka z Orkiszem 200 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu garść mrożonych borówek 1 mrożony banan Wykonanie: Saszetkę kawy Inki Orkiszowej parzymy w 120 ml wody i odstawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy w lodówce. Warstwa bananowa: zblenduj połowę kawy Inki z 100 g jogurtu greckiego(...)łyżeczką miodu. Sprawdź czy słodkość Ci odpowiada, jeśli tak, przelej do szklanek i włóż do lodówki. Warstwa borówkowa: zblenduj 60 ml kawy Inki z 100 g jogurtu greckiego, mrożonymi borówkami i 1 łyżeczką miodu. Przelej do szklanek na warstwę bananową. Udekoruj według uznania i ciesz się pysznym koktajlem kawowo-bananowo-borówkowym J Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćktóry oczaruje każdego. Mało tego ! Smakuje nieziemsko ! Pyszne brownie orzechowe na oleju Kujawskim, który świetnie się sprawdził - jako spód oraz delikatny mus (bez żółtek ) i owoce takie jak borówki i czereśnie. Każdy kęs tego ciasta jest rajem dla podniebienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe, więc polecam każdemu na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia i działa(...)czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka 100 gram cukier muscovado 2 łyżki Wierzch: śmietana kremówka 500 ml. czereśnie kilka szt. borówki kilkanaście szt. kakao 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Ciasto: 1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą
Kuchnia Paulettespiękny, złoty kolor. Składniki na 10 sztuk: • 200 g kaszy gryczanej niepalonej • 2 banany • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Dodatki • gęsty jogurt grecki • miód naturalny • banan, borówka amerykańska lub inne dowolne owoce Wykonanie: • Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny do napęcznienia. • Po tym czasie odlać wodę, pozostawiając tylko(...)odrobinie oliwy, następne już na sucho. Ja smażyłam na małej patelence o średnicy 10 cm. • Podawać z gęstym jogurtem greckim, pokrojonym bananem i borówkami amerykańskimi. • Po wierzchu polać miodem do smaku. Inspiracja przepisem ze Smakoterapii.{jcomments
To co kochamcięższym kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam(...)cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać
To co kochamDodatki można komponować dowolnie, czyli co kto lubi lub ma pod ręką. I nie trzeba liczyć kalorii, bo ich tu prawie nie ma. Składniki: • plaster arbuza • morele • borówka amerykańska • czereśnie • liście melisy Wykonanie: • Wycięty z arbuza okrągły plaster położyć na półmisku i pociąć na 6 części. • Na każdej położyć plasterki moreli, wyrdążone czereśnie(...)borówki amerykańskie. • Udekorować liśćmi melisy
To co kochamposzłam do Tchibo w swoje urodziny:) i dostałam od sklepu prezent w postaci takiej właśnie bezy. Tylko tamta miała żurawinę. A ja chciałam mieć ze świeżymi owocami. Niestety borówek w sklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą(...)gramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci
Szczęśliwa kuchniaIdealna do różnych mięsnych pieczeni, szczególnie drobiu oraz serów. Choć smakuje także świetnie na świeżo przerwanej bagietce z dodatkiem masła. Słodycz, tak jak borówka i jarzębina;) W naszym domu jadamy ją do pieczonej kaczki, kurczaka i soczystej karkówki. Jeśli chodzi o sery to szczególnie dodaje smaku serom pleśniowym, najbardziej tym typu camembert przyrządzanym na ciepło. Dzięki temu, że możemy(...)garnka. Dodać wszystkie składniki i podsmażać na średnim ogniu. 2. Gdy zobaczymy, że żurawina mięknie to rozgniatamy ją delikatnie łyżką. Jeśli chodzi o żurawinę czy borówki z przeznaczeniem do mięsnych pieczeni i serów to wolę prawie całkowicie gładką masę, gdzie czasem można natrafić na kawałek małego owoca. 3. Następnym krokiem jest spróbowanie czy smak nam odpowiada
Zasmakuj Kuchniobiadu gotuję większą ilość ryżu, aby później połączyć go z mlekiem i mieć pyszny posiłek - czasami na słodko lub w wersji wytrawnej. Tym razem postawiłam na żurawinę liofilizowaną (*), borówki i płatki migdałowe. Owoce liofilizowane są lekkie, zdrowe i mają mniej kalorii niż kandyzowane. Żurawina posiada właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, a medycyna ludowa zaleca jej stosowanie w przeziębieniach(...)100g ryżu 1 szczypta soli 500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu) (**) Dodatkowo: syrop z agawy (wg smaku) (***) żurawina liofilizowana Opcjonalnie: ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe) Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.) Mleko podgrzać i wymieszać z ryżem. Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek. Każdą porcję posypać
Di gotujewody 2 łyżki kakao Składniki na krem do ciasta: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/3 szklanki cukru pudru owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką(...)mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ostudzony biszkopt dekorujemy kremem i obkładamy owocami takimi jak lubimy, ja wykorzystałam pokrojone nektarynki, poziomki i borówki. Wstawiamy ciasto z owocami do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy je z lodówki tuż przed podaniem na stół. Smacznego! The post Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię