jest idealny na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Bardzo dobrze smakuje schłodzony. Polecam Składniki: 200 ml soku z brzozy od Victoria Cymes 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/2 kiwi garść borówek garść truskawek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować wlewamy sok z brzozy. Następnie obieramy jabłko, gruszkę i kiwi oraz kroimy drobno, dodajemy do soku. Potem(...)wrzucamy umyte borówki i truskawki bez szypułek. Na koniec dodajemy miód. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Podajemy. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnejajko 1 łyżka cukru lub słodzidła (u mnie erytrol) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli niewielka ilość oleju do smażenia Dodatki - ulubione owoce sezonowe, u mnie truskawki, borówki i granat; cukier puder lub syrop klonowy. PRZYGOTOWANIE Do miski wlewamy kefir i wbijamy jajko. Składniki mieszamy trzepaczką, Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą, dodajemy proszek do pieczenia, słodzidło oraz szczyptę soli. Mieszamy(...)pełnoziarniste placki w formie pizzy, czy tajemniczo brzmiące placuszki drwala :) Kolejna część to propozycje słodkie: tu np. obłędne serowe placuszki ze snickersem i solonym karmelem, drożdżowe racuszki z borówkami, jaglane placuszki z bakaliami, czy orzechowe z mango. Moc inspiracji na słodkie śniadanie czy deser :) Dalej odnajdujemy przepisy z różnych stron świata - ciekawe inspiracje z Grecji, Włoch, Japonii
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowałam dla Was Smoothie bowl w wersji czekoladowo-kawowo-orzechowej z owocami leśnymi, które już pojawiły się na targach. Pyszny koktajl na mleku kokosowym z dodatkiem kilku rodzajów orzechów, borówek i malin tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością naładuje energią na cały dzień! Do zrobienia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa Inka – tym razem w wersji z błonnikiem ( połączenie(...)jelit , wspomagającym oczyszczanie i powodującym szybsze uczucie sytości ] – rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 g * owoce leśne: borówki, maliny * mix orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, macadamia, piniowe * suszone figi oraz daktyle SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko kokosowe blendujemy z kawą Inka z błonnikiem oraz garścią orzechów i garstką daktyli ( Jeśli wolimy
Ostra na Słodkociepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków Corn flakes miód i czekolada LUBELLA 1 łyżeczka soli pomarańcza truskawki borówki wiórki kokosowe cukierki karmelowe Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut(...)powstania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na kamień do pizzy. Sam spód smarujemy jogurtem naturalnym a następnie pokrojoną w plastry pomarańczę i truskawki. Na sam wierzch dodajemy borówki. Pieczemy ok 20 minut, ale po 15 minutach na pizze posypujemy wiórki kokosowe. Pamiętajcie raz na jakiś czas można dzieciom na śniadanie podać owocową pizze... niech mają trchę radości z poranka
Kuchnia w oparachjajka 1 opakowanie budyniu toffi Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi(...)między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. 9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką) 10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią. *Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą SMACZNYCH WYPIEKÓW
Marcepanowa kuchniakruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Kulinarne przygody GatityKlasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę(...)pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka mała szczypta soli Ulubione dodatki: u nas bita śmietana, borówki i sos jagodowy. Dodatkowo przed podaniem można ozdobić listkami świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Rozgrzewamy gofrownicę. Ja używam gofrownicy Dezal Plus model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą(...)gofrownicy Dezal Plus czas oczekiwania na gofry jest bardzo krótki (gofrownica ma moc 1300 W). Wyciągamy chrupiące gofry. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Polecam połączenie bitej śmietany z borówkami i sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na pyszne, jagodowe ciasto. Mam w zamrażalniku spory zapas jagód, więc zimą często piekę to ciasto. Zamiast jagód możecie użyć borówek. Jeśli używacie zamrożonych jagód, nie rozmrażajcie ich! Przed dodaniem do ciasta, równomiernie obsypcie je skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu nie puszczą nadmiaru soku i nie opadną na dno. Składniki 2 duże(...)oleju roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny (skórka i sok) 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki borówek lub jagód cukier puder do posypania ciasta Jajka ubijamy z cukrem przez ok 5 minut. Dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczkę wanilii, sól. Mieszamy na niskich obrotach miksera
Kasia i jej kobiecy światOtóż razem z moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć(...)szkolnym konkursie piosenki dla pierwszaków… Nie, nie wygrałam Wiecie, że do tej pory, gdy robię gofry śpiewam to sobie? I od razu czuję zapach tamtych muszyńkich gofrów, czuję smak borówek i mam przed oczami uśmiechniętą buzię mojej Mamy <3 To są te chwile dzieciństwa, za którymi człowiek czasem tak strasznie tęskni. Za zapachem tamtejszego powietrza, podmuchem wiatru we włosach
Kate's Kitchendzięki owocom zawiera sporo witamin. Polecam zamiast tradycyjnego śniadania. Składniki: 2 sucharki od Mamut Polska 1 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 mały banan 2 spore truskawki 2 garście borówek amerykańskich Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki, banana obieramy ze skórki i kroimy go w plastry. Sucharki łamiemy na mniejsze części i mielimy. Przesypujemy do pojemnika(...)blendowania. Do zmielonych sucharków wlewamy mleko, miód oraz dodajemy truskawki, banana oraz borówki amerykańskie. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukru 100g masła 40g świeżych drożdży 4 jajka 200ml mleka szczypta soli cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone około 1,5 szklanki borówek Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, połową cukru waniliowego oraz szczyptą(...)płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomigapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie. Tak powinno być
Lejdi of the houseutartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie(...)jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek dżem z borówki Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe placuszki na złoty
codojedzeniapieczenia. Ciasto wylałam do tortownicy i piekłam 45 minut w temp. 170 st. C. Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix dodatki: - borówki - czekolada starta na grubych oczkach Aby dobrze ubić bitą śmietanę, przelałam ją do garnka, w której będę ją ubijać i włożyłam na 30 min. do zamrażalnika. Następnie ubijałam śmietanę na najwyższych(...)ubijałam do uzyskania gęstej konsystencji. Biszkopt szpinakowy przekroiłam na pół. Następnie posmarowała go bitą śmietaną i przykryłam górną częścią. Górę ciasta cienko posmarowałam bitą śmietaną i dekorowałam borówkami oraz startą na grubych oczkach czekoladą
Receptura smaku