przygotowałam dla Was Smoothie bowl w wersji czekoladowo-kawowo-orzechowej z owocami leśnymi, które już pojawiły się na targach. Pyszny koktajl na mleku kokosowym z dodatkiem kilku rodzajów orzechów, borówek i malin tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością naładuje energią na cały dzień! Do zrobienia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa Inka – tym razem w wersji z błonnikiem ( połączenie(...)jelit , wspomagającym oczyszczanie i powodującym szybsze uczucie sytości ] – rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 g * owoce leśne: borówki, maliny * mix orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, macadamia, piniowe * suszone figi oraz daktyle SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko kokosowe blendujemy z kawą Inka z błonnikiem oraz garścią orzechów i garstką daktyli ( Jeśli wolimy
Ostra na Słodkociepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków Corn flakes miód i czekolada LUBELLA 1 łyżeczka soli pomarańcza truskawki borówki wiórki kokosowe cukierki karmelowe Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut(...)powstania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na kamień do pizzy. Sam spód smarujemy jogurtem naturalnym a następnie pokrojoną w plastry pomarańczę i truskawki. Na sam wierzch dodajemy borówki. Pieczemy ok 20 minut, ale po 15 minutach na pizze posypujemy wiórki kokosowe. Pamiętajcie raz na jakiś czas można dzieciom na śniadanie podać owocową pizze... niech mają trchę radości z poranka
Kuchnia w oparachjajka 1 opakowanie budyniu toffi Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi(...)między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. 9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką) 10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią. *Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą SMACZNYCH WYPIEKÓW
Marcepanowa kuchniakruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Kulinarne przygody GatityKlasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę(...)pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka mała szczypta soli Ulubione dodatki: u nas bita śmietana, borówki i sos jagodowy. Dodatkowo przed podaniem można ozdobić listkami świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Rozgrzewamy gofrownicę. Ja używam gofrownicy Dezal Plus model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą(...)gofrownicy Dezal Plus czas oczekiwania na gofry jest bardzo krótki (gofrownica ma moc 1300 W). Wyciągamy chrupiące gofry. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Polecam połączenie bitej śmietany z borówkami i sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkiOtóż razem z moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć(...)szkolnym konkursie piosenki dla pierwszaków… Nie, nie wygrałam Wiecie, że do tej pory, gdy robię gofry śpiewam to sobie? I od razu czuję zapach tamtych muszyńkich gofrów, czuję smak borówek i mam przed oczami uśmiechniętą buzię mojej Mamy <3 To są te chwile dzieciństwa, za którymi człowiek czasem tak strasznie tęskni. Za zapachem tamtejszego powietrza, podmuchem wiatru we włosach
Kate's Kitchendzięki owocom zawiera sporo witamin. Polecam zamiast tradycyjnego śniadania. Składniki: 2 sucharki od Mamut Polska 1 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 mały banan 2 spore truskawki 2 garście borówek amerykańskich Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki, banana obieramy ze skórki i kroimy go w plastry. Sucharki łamiemy na mniejsze części i mielimy. Przesypujemy do pojemnika(...)blendowania. Do zmielonych sucharków wlewamy mleko, miód oraz dodajemy truskawki, banana oraz borówki amerykańskie. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukru 100g masła 40g świeżych drożdży 4 jajka 200ml mleka szczypta soli cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone około 1,5 szklanki borówek Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, połową cukru waniliowego oraz szczyptą(...)płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomigapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie. Tak powinno być
Lejdi of the houseutartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie(...)jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek dżem z borówki Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe placuszki na złoty
codojedzeniapieczenia. Ciasto wylałam do tortownicy i piekłam 45 minut w temp. 170 st. C. Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix dodatki: - borówki - czekolada starta na grubych oczkach Aby dobrze ubić bitą śmietanę, przelałam ją do garnka, w której będę ją ubijać i włożyłam na 30 min. do zamrażalnika. Następnie ubijałam śmietanę na najwyższych(...)ubijałam do uzyskania gęstej konsystencji. Biszkopt szpinakowy przekroiłam na pół. Następnie posmarowała go bitą śmietaną i przykryłam górną częścią. Górę ciasta cienko posmarowałam bitą śmietaną i dekorowałam borówkami oraz startą na grubych oczkach czekoladą
Receptura smakucukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując(...)ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą
Słodki ZakątekIdealna do różnych mięsnych pieczeni, szczególnie drobiu oraz serów. Choć smakuje także świetnie na świeżo przerwanej bagietce z dodatkiem masła. Słodycz, tak jak borówka i jarzębina W naszym domu jadamy ją do pieczonej kaczki, kurczaka i soczystej karkówki. Jeśli chodzi o sery to szczególnie dodaje smaku serom pleśniowym, najbardziej tym typu camembert przyrządzanym na ciepło. Dzięki temu, że możemy przyrządzić(...)opłukać i włożyć do garnka. Dodać wszystkie składniki i podsmażać na średnim ogniu. 2. Gdy zobaczymy, że żurawina mięknie to rozgniatamy ją delikatnie łyżką. Jeśli chodzi o żurawinę czy borówki z przeznaczeniem do mięsnych pieczeni i serów to wolę prawie całkowicie gładką masę, gdzie czasem można natrafić na kawałek małego owoca. 3. Następnym krokiem jest spróbowanie czy smak nam odpowiada
Zasmakuj Kuchniduże dobrze dojrzałe awokado (dobrze dojrzałe, maślane awokado jest warunkiem powodzenia) 2 banany 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 2 łyżki miodu Dodatkowo: 2 garści borówek garść pistacji Przygotowanie: 1) Awokado oraz banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Wszystkie składniki na mus wrzucić do wysokiego naczynia blendera i zblendować na jednolitą masę. 3) Przełożyć(...)słoiczków/pucharków i podawać z borówkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi pistacjami. Artykuł Czekoladowy mus z awokado pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me