łyżeczek sproszkowanych jagód Acai (do podkręcenia koloru można dodać garść jagód) Spód kokosowy z nerkowcami -80g nerkowców -50g wiórków kokosowych -4-5 łyżek nektaru kokosowego Dodatkowo -borówki, truskawki lub inne ulubione owocki kliknij aby powiększyć SPÓD KOKOSOWY Z NERKOWCAMI Wiórki i orzechy nerkowca zmiksować na drobno z malakserze. Dodać płynny nektar, wszystko dokładnie wymieszać i ubić(...)oraz zawartość rondelka i przelać go do ciepłej masy. Całość ponownie zmiksować. kliknij aby powiększyć Wokół przygotowanego spodu ułożyć przecięte na pół truskawki. Następnie wylać trochę masy ryżowej, dodać borówki lub jagody i ponownie wylać masę. Całość zostawić w lodówce najlepiej przez całą noc. Udekorować śmietanką koksową bądź jogurtem i owocami. Uwaga!: Torcik najlepiej współpracował podczas krojenia
Candy Pandasduże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej Inki 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego opcjonalnie – świeże owoce np.: truskawki, borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej Inki 1 łyżka masła orzechowego(...)migdałowego opcjonalnie - świeże owoce np.: truskawki, borówki'; document.write(" "); Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy na ok. 3 godziny do zamrażarki. Kawę zbożową Inkę zalewamy ok. 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zamrożone banany wkładamy do blendera kielichowego lub malaksera (najlepiej jak jest przystosowany do kruszenia lodu), dodajemy zimną kawę, kakao i masło orzechowe. Miksujemy
Poezja smakuSmaki idealnie się komponują. 2 porcje: 190 g jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 3 plastry arbuza bez pestek 1 łyżka miodu rzepakowego 1,5 banana 3 plastry ananasa Garść borówek Mięta do dekoracji Do wysokich szklanek rozkładamy jogurt naturalny. Truskawki miksujemy z arbuzem i miodem. Delikatnie przelewamy na jogurt. Banany miksujemy z ananasem. Przelewamy na truskawki. Na wierzchu układamy borówki
VioletoweKucharzenieczas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców. chłodnik: 300 ml wody 1 chłodnik jagodowy Winiary 500 ml jogurtu greckiego 1 szklanka jagód 1/2 szklanki borówek bazylia świeża olej do smażenia szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól nadzienie: 15 dkg sera twarogowego 1/2 szklanka jagód 1 łyżka cukru(...)zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję opakowanie chłodnika jagodowego, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję z borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
wesoła kuchniaproblemy mam z przygotowaniem kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka(...)cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 75 dag mąki, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy. ewentualnie dowolne małe owoce sezonowe (porzeczki, truskawki, wiśnie, borówki, jagody itd.) Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. W garnku rozpuść tłuszcz. Do garnka dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewaj, mieszając
blog.moje-pasje.infoDzisiejszym przepisem otwieram tegoroczny sezon na jagody (borówkę czernicę). Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał(...)kaszy jaglanej 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru białego marki Polski Cukier (Krajowej Spółki Cukrowej) 3 łyżki śmietany 4 kłosy kwiatów lawendy (+ kwiaty do dekoracji) szklanka jagód (borówki czernicy) galaretka z owoców leśnych wrzątek Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia i lekkiego zżelowania. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami
Weekendy w domu i ogrodziedrobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu truskawkowego 3 op. galaretki truskawkowej 500 ml śmietany 36% borówki Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec delikatnie mieszając drewnianą łyżką, dodajemy(...)stężenia. Biszkopt dzielimy na dwie części. Spód ponownie wkładamy do formy, wylewamy piankę kisielową. W drugim biszkopcie za pomocą kieliszka wykrawamy otwory. Wykładamy na masę. W otwory wkładamy borówki. Zalewamy je tężejącą galaretką. Źródło
Smaki Na Talerzuznalazł. Dzisiaj mam dla Was przepis na wykorzystanie 11 białek... Tak więc z moich zamrożonych/rozmrożonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami. Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się(...)białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier puder. Następnie dodałam przesiane obie mąki, oraz wystudzone masło. Ubiłam mikserem żeby składniki
Kuchnia u Krysischłodzić w zamrażalniku) 3 łyżki bardzo zimnej wody (można schłodzić w zamrażalniku) 1 żółtko Nadzienie: 1/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki owoców jagodowych (użyłam truskawki, porzeczkę, borówki, maliny) Wierzch: 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około 1 i 1/2 szklanki owoców Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka wody około 1 łyżka brązowego cukru listki melisy
Mała Cukierenkaciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100 g białej czekolady - 320 g serka mascarpone - 100 g malin - 100 g borówek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Formę przekładamy do lodówki i chłodzimy około 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)minut. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a gdy lekko przestygnie miksujemy ją z serkiem. Masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście. Wierzch dekorujemy malinami i borówkami
Zainspirowana w kuchniSzybkie, pyszne, idealne do weekendowej kawki budyniowe muffinki z borówkami amerykańskimi. W mojej zamrażarce zostały resztki zeszłorocznych zamrożonych owoców, a teraz mam miejsce na nowe zapasy i smaczny deser :) Składniki na 12 sztuk: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka esencji waniliowej (lub kilka kropel olejku waniliowego) 1 duże jajko 1 szklanka zamrożonych (lub świeżych) borówek amerykańskich W dużej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz cukry. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli mleko, olej, esencję i jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką
Simply Foodpolukrować je i odstawić do zastygnięcia lukru. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: RÓŻOWA KUCHNIA - Jagodzianki TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego
Grunt to przepis!uwielbiam. Takie sałatki mogę jeść codziennie.Inspiracja z bloga Just a Salad. Jako dodatek pestki słonecznika, bardzo zdrowe. 1 opakowanie roszponki 1/2 opakowania mozzarelli kulki 7 pomidorków koktajlowych 100 g borówek 7 truskawek 2 łyżki słonecznika 1 brzoskwinia 120 g cieciorki z puszki olej sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka(...)obrane z szypułek. Brzoskwinię kroję na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju.Studzę i dodaję do sałatki. Cieciorkę odsączam z zalewy, i dodaję razem z borówkami, i mozzarellą. Sałatkę polewam sosem, posypuję słonecznikiem
wesoła kuchniasię tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny i biały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny(...)stabilny krem. Krem 3 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1/4 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego (można dodać mniej lub więcej w zależności jak lubicie) 300 gram borówek amerykańskich 300 gram truskawek pokrojonych jeśli są duże. Śmietanę z mascarpone ubić, dolewając słodkiego skondensowanego mleka na stabilny krem. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu z wierzchu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktylko potrafiłam, tak aby wyszło mi ich jak najwięcej, tym sposobem, oszukuje trochę oko i mózg ;-), naleśniki zrolowałam, w każdy wkładając przekrojoną na pół truskawkę, całość podałam z borówkami przekrojonymi na pół (wizualnie wydaje Nam się, że jest ich więcej ;-) i truskawkami. Do tego jedna mała łyżeczka konfitury z gorzkiej pomarańczy. Naleśniki bez owoców i dżemu: 243 kcal(...)owoce garść truskawek 70g to 20 kcal garść borówek 50g to 30 kcal Życzę smacznego! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNI