Słodkie śniadania to coś co potrafi najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych(...)opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jagód 2 łyżki oliwy z oliwek do podania syrop klonowy, jagody i borówki lub jogurt naturalny Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni
Mango Papajacukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło boki torcika. Wierzch dekorujemy owocami , po między rozetki układamy borówki . Wierzch posypujemy kolorową posypką. Do boków torcika przyklejamy motylki i różyczki według uznania. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliczekoladowy , który upiekłam specjalnie dla gości z Iranu. Niestety nie mogłam pokazać torta w całości, bo czas naglił… Polecam tort czekoladowy z owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj borówki, truskawki i maliny. Tort czekoladowy Składniki: Biszkopt kakaowy tortownica o średnicy 27 cm 5 jajek 180 g cukru 80 g pszennej mąki 60 g kakao Masa czekoladowa ½ l śmietanki(...)czekolady, u mnie 70 % kakao 4 łyżki cukru Malinowa polewa 200 g malin 80 g cukru Do dekoracji Ganache, tutaj przepis owoce, u mnie maliny, borówki i truskawki Odziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę. Dodaj po łyżce cukru i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Przesiej mąkę z kakao, a następnie delikatnie wymieszaj
codojedzeniałyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami. W następnej kolejności w misce powinien znaleźć(...)wczoraj, nie ma czasu, może opuścić ten etap i posypać tarteletki orzechami po zalaniu rozpuszczonym dżemem. Ostatnim, co musimy zrobić, jest ułożenie na cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej
Życie zamknięte w smakumililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę(...)ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne). Wylewamy najciemniejszą masę na schłodzony wcześniej, starannie wyklejony w formie, spód. Następnie wykładamy najjaśniejszą
Życie zamknięte w smakuzrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia(...)galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewypomysł na dodanie mąki pełnoziarnistej do pierogów. Do farszu owocowego nie dodaję cukru, bo wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie. Dla kogo: dla kochających pierogi dla lubiących słodkie obiady dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami Składniki: szklanka mleka(...)jajka 2 szklanki mąki pszennej (do 2,5) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - pszennej ok. 400g borówek (umytych i osuszonych) cukier i/lub słodka śmietanka do podania Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej
Mania Wypiekaniacukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową(...)wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i całość przekładamy do pucharków na zastygłą galaretkę. Przekładamy do lodówki na ok. 30 minut a następnie dekorujemy plasterkami brzoskwini, borówkami i listkami mięty Smacznego
Kuchenne Wariacjeśmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt: 3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki 30%, 1 garść borówek, 1 masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce
Aga w kuchnikawowa muffina gryczana, z ufo i suszonym mango, do tego kawa w termos i idealne śniadanie na drogę płatki owsiane(zalane wodą) z jogurtem naturalnym z ufo i borówkami coś na szybko, bez wymysłów, a dającego energii na cały dzień chodzenia płatki owsiane(zalane wodą) z jogurtem naturalnym i rozgniecionym bananem; brzoskwinią i resztką borówek
More food, love and dreamsśmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI (klik) 200 g borówek amerykańskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy(...)Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji
VioletoweKucharzenieŁatwy, w miarę bezproblemowy, a jakże pyszny! Można przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru(...)jajko 300 g mąki pszennej MASA SEROWA: 200 g białego sera twarogowego w kostce 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej ok. 300 g świeżych jeżyn i borówek amerykańskich Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite
Cakes By Kejtpodstawowego składnika- to jest tych całych biszkoptów ! Zaglądam na bloga do Maniusi i w oko wpada mi Jej sernik na zimno! , prosty jak drut. Nie mam borówek, ale mam jeżyny, które zebraliśmy w Beskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie na testowanie ,czy aby wszystko należycie(...)całkowitego wystudzenia. Po czym dodajemy masę powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno
Z Kuchni Do Kuchninaturalny sok :) Składniki: sok z jabłka i żurawiny 750 ml Ogrody Sabinu 2.1/2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu ( cukier brzozowy) Dodatkowo : morele 6 szt borówki 200 g Wykonanie: Do garnka wlewamy sok 750 ml z tego odlewamy pół szklanki. Wsypujemy cukier brzozowy ( ksylitol). W pół szklanki zimnego soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną(...)mieszamy do zagęszczenia. Przelewamy kisiel w cztery zimne pucharki. Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem ( można obrać ze skórki jeśli wolicie). Morele kroimy w kostkę i posypujemy kisiel , dodajemy borówki i do lodówki do schłodzenia. Soki Beskidu to Bio soki bezpośrednio tłoczone. " 1. Powstają przez odparowanie wody, co oznacza, że wcześniej muszą być bardzo mocno podgrzane. 2. Tłoczy
Różowa kuchnia