borówki - 4037 przepisów (strona:108/270)

.1041. piekarnik nie odpoczywa 113

gryczane kokosowe* crumble z malinami i borówkami~ *z olejem kokosowym Wybaczcie tyle zdjęć, nie mogłam się zdecydować :D Dzisiaj mamy kolejny gorący poranek, a ja znów odpalam piekarnik...Jednak ochota na pieczone śniadanie jest silniejsza niż upał na dworze :D Po zrobieniu zdjęć poszłam jednak zjeść do domu, bo było za gorąco... ;) Wieki nie jadłam crumbli i cudownie było sobie(...)wyszły :) KLIK PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki gryczanej ~30g miękkiego (nie z lodówki i nie rozpuszczonego) oleju kokosowego biolada.pl ~opcjonalnie cukier/stevia ~250g dowolnych owoców - u mnie maliny i borówki Mąkę mieszamy ze słodzidłem i olejem kokosowym dłońmi do momentu powstania kruszonki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy umyte owoce i zasypujemy je kruszonką. Pieczemy w 180*C do momentu zezłocenia kruszonki, niestety

breakfast of dreams
Ciasto z borówkami i porzeczkami 129

Lato w pełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego(...)masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki

noteskulinarnyfiga
Ciasto czekoladowe z jagodami 134

Można się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto,  borówki  polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy

Apetyczna babeczka
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 137

wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne(...)zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy

królestwo garów
Puchate ciasto z owocami 117

Dziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę(...)jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania

Kulinarne przygody Gatity
Deser z borówkami i porzeczkami 197

Chrupiące płatki owsiane w miodzie, bita śmietana, borówki i czarne porzeczki. Pyszne połączenie. W sam raz na szybki, letni deser. 200 g śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła ok. 200 g borówek i porzeczek Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Śmietanę

Bullio
Fioletowa fantazja - idealny deser na letnie dni 158

mój deser, spróbujcie. Przygotowanie: (dla ułatwienia podaje proporcje na 1 deser) 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym 140 g 1/4 szklanki jagód + kilka na wierzch 2/4 szklanki borówek + kilka na wierzch 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego * wszystkie składniki powinny być schłodzone wcześniej w lodówce Przygotowanie: Składniki wyciągamy z lodówki. Do misy blendera przekładamy cały serek homogenizowany. Dorzucamy 3/4 szklanki owoców(...)jagody i borówki), wszystko razem miksujemy. Przekładamy do kieliszka. Na wierzch łyżeczką wykładamy jogurt naturalny. Posypujemy całość owocami. Prosto, szybko i smacznie. Deser podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Sezon borówkowy 223

długiej przerwie wracam z kolejnymi pysznościami :) Na wstępie poruszę temat pysznych borówek, które są idealne jako dodatek do różnego rodzaju deserów, ciast. Dzisiaj jedynie zdjęcie borówek, które goszczą u mnie na stole :) Już niebawem sporo nowych przepisów. Pyszności na słodko, ale także obiadowo :) Coś nowego, pysznego i mam nadzieje ciekawego. Polecam i zapraszam gorąco

Serce zamknięte w formie pyszności
Ryż z malinowo-borówkowym sosem - idealne śniadanie lub pyszny i sycący deser 115

deser. Dlatego dziś zapraszam Was na ryż z malinowo-borówkowym sosem. Spróbujcie. ... prosto, smacznie i owocowo Składniki: 1 woreczek białego ryżu 100g 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek 2 1/2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Ryż gotujemy według wskazań producenta. Ugotowany ryż studzimy i wykładamy na talerzyki. Do rondelka przekładamy(...)nasze owoce, zalewamy je wodą i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu do zagotowania, mieszając. Mieszamy delikatnie, maliny powinny się rozbić, a część borówek pozostać w całości. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy w minimalnej ilości wody. Tak przygotowaną wlewamy ostrożnie do naszych owoców, gotujemy jeszcze chwil ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. Ryż polewamy malinowo-borówkowym sosem i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 322

kremu owoców. Do tej pory wypróbowałam trzy wersje i wszystkie uważam za udane: 1. Krem malinowy - mix z koszyczkiem malin, w krem na torcie powkładane całe maliny i borówki amerykańskie 2. Krem mandarynkowy - mix z 12 mandarynkami, w krem powkładane cząstki mandarynek 3. Krem nektarynkowy - mix z 10 nektarynkami, w krem powkładane plastry nektarynek. Na pewno sprawdzę jeszcze inne opcje(...)żeby całość była harmonijna.  Mój ostatni tort to biszkopt pieczony z wanilią i brązowym cukrem trzcinowym, krem nektarynkowy z ułożonymi na nim dodatkowymi nektarynkami, wykończony malinami i borówkami amerykańskimi, boki obsypane okruszkami ciasta. Podobno był to najlepszy tort z wszystkich, jakie zrobiłam, dlatego nareszcie zdobyłam się na odwagę, żeby Wam coś takiego pokazać... Mam nadzieję, że mój dzisiejszy wpis

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 190

mleka -  3 jajka -  łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka(...)miodem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Kiedy żelatyna delikatnie ostygnie małym strózkiem wlewaj do masy jaglanej równocześnie intensywnie mieszając. Na koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód i wstaw do lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sernik na zimno z borówką amerykańską i brzoskwinią 84

lepszego niż sernik na zimno z kawą na deser lub drugie śniadanie. U mnie w domu najczęściej pojawia się sernik z truskawkami, ale wersja z borówką amerykańską tylko nieznacznie ustępuje mu miejsca. Połączenie słodkiej borówki z brzoskwinią daje wyraźnie orzeźwiający smak - a o to właśnie chodzi o tej porze roku

Milion Smaków
Sernik na zimno z borówką amerykańską i mandarynką 68

lepszego niż sernik na zimno z kawą na deser lub drugie śniadanie. U mnie w domu najczęściej pojawia się sernik z truskawkami, ale wersja z borówką amerykańską tylko nieznacznie ustępuje mu miejsca. Połączenie słodkiej borówki z słodko-kwaśną mandarynką daje wyraźnie orzeźwiający smak - a o to właśnie chodzi o tej porze roku

Milion Smaków
Suska sechlońska i stara chata pod Korabem 143

koniecznie spróbujcie Suski sechlońskiej :) Na odchodne dostałam w prezencie rewelacyjny twaróg biały wyrabiany domowymi sposobami z mleka od Baśki, co to pasie się na pobliskim pastwisku :) A! I jeszcze borówki! Borówki, których kupiłam ogrom za śmieszne pieniądze. Zdjęć za wiele nie mam, więc wrzucę wam po prostu kilka niezobowiązujących pocztówek. Za jakość przepraszam, mój wątpliwej świetności smartfon jest bardzo ograniczony

Spektrum Smaku
Pianka owocowa z poziomkami i borówkami 100

Ekspresowa, pyszna i orzeźwiająca pianka owocowa z poziomkami i borówkami! Składniki: 1 galaretka owocowa, 25 dag serka homogenizowanego, ½ szklanki świeżych owoców sezonowych- poziomki i borówki. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki wrzącej wody i ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć , dodać serek, ubić , przełożyć do salaterki i udekorować owocami

Tradycyjna Kuchnia