więc trzeba nadrobić :) Delikatnie bo już późna pora, ale za to smacznie. Zapraszam na najszybszy i najprostszy deser. SKŁADNIKI: na 3 porcje 150 g malin 150 g borówki amerykańskiej 10 czereśni 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml serka homogenizowanegowaniliowego 3 łyżki musli z owocami i czekoladą A jak to zrobić: Przygotować wysokie szklanki. Na dno wsypać(...)łyżce musli i zalać jogurtem. Ułożyć warstwę malin, a następnie warstwę serka homogenizowanego. Teraz kolej na borówki i kolejną porcję jogurtu. Na wierzchu układamy połówki czereśni i 3-4 maliny
Kuchnia w opałachprzekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 jabłko 1/2 szklanki borówek olej do smażenia cukier puder do posypania A jak to zrobić: Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. W mące zrobić wgłębienie i pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem(...)minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachtemperatura w domu dodatkowo podskoczy o kilka stopni. Deser przygotowałam dla mojej córki i jej koleżanki, na nocne pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie im smakował. SKŁADNIKI: 300 g borówki amerykańskiej 100 g cukru 2 duże jajka 1 żółtko 100 g mąki pszennej szczypta soli 175 ml mleka 4 łyżki śmietanki 30 % ekstrakt waniliowy A jak to zrobić: Formę, najlepiej(...)ceramiczną o średnicy około 25 cm. wysmarować cienko tłuszczem i rozsypać w niej borówki. Naczynie ustawić na blasze do pieczenia. Ubić mikserem jajka i żółtko razem z cukrem, aż powstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika
Kuchnia w opałachmożemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie
Kuchnia Pełna Pasjiporcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli(...)naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam do pucharków i udekorowałam borówkami. Przypominam Wam również o Styczniowym Wyzwaniu !:) Nadal możecie wziąć w nim udział, wiec serdecznie Was zapraszam. Miłego dnia
Chocolate Stop Temptingprzepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy z dwóch stron , smarujemy nutellą zawijamy i gotowe :) Smacznego
Cukier&Puderpszennej (1 łyżka) - 1 łyżka mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi - 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos borówkowy: - 100 g jogurtu naturalnego - 100 g borówek - 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt) Siemię lniane zmiel, jeżeli masz już gotowe tym lepiej :) Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się
Zdrowie na języku :Pserii ogłoszeń drobnych, chciałabym Was poinformować, że od dziś rozpoczynam trzydniowy, weekendowy cykl poświęcony słodkim wypiekom, których motywem przewodnim są dostępne teraz sezonowe owoce. U mnie to maliny i borówki amerykańskie. Kiedy zobaczyłam je w sklepie nie mogłam się im oprzeć. Miałam co najmniej 5 pomysłów na ich wykorzystanie, ale ostatecznie ograniczyłam się do 3. Skupiłam się na przepisach, które(...)nimi zrobić, choć szczerze mówiąc, wątpię, by w naszej blogowej społeczności kulinarnych maniaków taki przypadek był możliwy :)Zapraszam do śledzenia bloga w weekend z miską pełną malin, jagód, borówek, poziomek i wszystkiego na co jeszcze macie ochotę
W kuchni wieczorempoprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny.Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2 szklanki wodyszklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże)1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnegoWYKONANIEKaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie
W kuchennym oknie Ewymilk,oil for frying,honey,blueberriesSkładniki:2 szklanki mąki,1.1/2 łyżeczki sody,4 łyżki cukru,1 jajko,300 ml mleka,olej do smażenia,miód,borówki.In food procesor mix flour, soda, and sugar. Add egg and blend until smooth batter. Heat a heavy pan and add oil, place spoonful of the batter on the hot pan cook(...)jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty.Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami
Kulinarna rozmowaopakowanie ciasta francuskiego 375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem(...)dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych
mojewypiekiinietylkosoliolejek cytrynowySer:350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy(...)swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia
Kuchnia domowa AniDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym
Kuchnia domowa AniSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne PrzebojeRatunku! Nie działa mi piekarnik! – czyli przepisy na ciasta bez pieczenia ;-)Pamiętam te niedawne czasy, gdy w studenckim mieszkaniu zmagałam się z piekarnikiem z wczesnego
Kulinarne Przeboje