chyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi(...)koniec polewamy sokiem pomarańczowym i dekorujemy borówkami
noteskulinarnyfigagalaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę. Jagody lub borówki płuczemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : na 7 małych słoiczków 2 kg borówek 1 kg cukru 1 dżemix (2:1) 1 opakowanie pektyny (3 dkg) Sposób wykonania : Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, zagotować. Wsypać 80 dkg cukru, wymieszać
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg borówek cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków. Do każdego słoiczka wsypać po 2 łyżki cukru. Zalać wodą , aż owoce zostaną całkowicie przykryte. Dokładnie zakręcić wieczkami i pasteryzować w kąpieli wodnej ( 85 C ) przez 15 minut. Kompot możemy pić lekko rozcieńczając
Przepisy i porady kulinarnebędzie - pieczcie ze zwykłymi - też będzie pysznie :) składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy(...)chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki. Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec
Stare GaryLawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze(...)morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej o warsztatach możecie poczytać na stronach Siedliska tu (klik) i tu (klik) . Fotorelacja z warsztatów zamieszczona jest w tym miejscu - klik . A już teraz z radością mogę zaprosić na kolejne warsztaty, które pod nazwą PIĄTA PORA ROKU będę prowadzić w Siedlisku w dniach 26-29 września
KUCHARNIAzaczynu -1 kubek mleka do ciasta -szczypta soli -łyżka miodu -cukier waniliowy -dwie garście cukru trzcinowego -40 gram świeżych drożdży -łyżeczka cukru -4 łyżki kakao -frużelina owocowa -borówki -płatki migdałów -łyżka oleju rzepakowego -semolina do posypania Do posypki -dwie duże łyżki otrębów owsianych -garść mąki TYP450 -50 gram masła -garść cukru Wszystkie składniki na posypkę zagniatamy(...)dodając łyżki oleju. Odstawiamy na 40 minut. Blat posypujemy semoliną, wykładamy ciasto i rękoma rozciągamy na kształt prostokąta. Posypujemy semoliną również z wierzchu. Smarujemy dokładnie całą powierzchnię frużeliną, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Zakładamy ciasto na trzy do środka, kroimy na 4 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Zaplatamy jak do warkocza
BaRepasjabłkiem 1 łyżka stewii 3- 4 łyżki mleka, u mnie 1,5% łyżka oliwy z oliwek do podania: jogurt naturalny, kwaśna śmietana, syrop z agawy bądź syrop klonowy, borówki Twaróg, jaja, mleko i stewię umieszczam w kielichu blendera i całość miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane, pokrojone owoce i dokładnie mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek i uzupełniam(...)owsianką. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Świetnie smakuje również na zimno. Podaję z jogurtem naturalnym, syropem z agawy i borówkami. Pychota
Mango PapajaChia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds owsianka no.23 autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen owsianka no.25 autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen kokosowa ryżanka z borówkami autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen owsianka no.24. pawlikowska autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen Pomarańczowa owsianka autorka: Pattka89 | blog: Pasja Patki Sernik light - na przekór karnawałowi... autorka: Szczypta Słodyczy(...)płatkami owsianymi, pomarańczą i żurawiną autorka: bastalena | blog: bastalena P... jak pomarańcza. I owsianka do tego. autorka: bastalena | blog: bastalena Cool smoothie autorka: bastalena | blog: bastalena Pieczona owsianka z borówkami autorka: kathi | blog: wyzwania kuchenne Jeszcze trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Styczniowa Owsianka autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Na śniadanie...Pieczona Owsianka! autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting
Chocolate Stop Temptingformie smacznej bezglutenowej, odpowiedniej dla wegan sałatce która da wam konkretny zastrzyk energii! Dla 1 osoby Czas przygotowania" 10 minut Składniki: Po kawałku: banana, gruszki, awokado i pomarańczy Kilkanaście borówek amerykańskich Suszony kokos w kostce lub płatki kokosa 2,5 łyżki ugotowanego amarantusa 1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki mielonych orzechów laskowych kilka orzechów włoskich kilka migdałów 3-4 łyżki oleju(...)olej z orzechów włoskich mieszamy aż utworzy się masa którą później nałożymy na sałatkę 2/ Kroimy w kostkę obrane awokado, pomarańcz, banana i gruszkę i przekładamy do salaretki. Dodajemy borówkę i nakładamy łyżeczką masę amarantusowo-orzechową którą posypujemy suszonym kokosem, orzechem włoski oraz migdałami. Dekorujemy listkami melisy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym oczkach na przemian. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni
Mój Smak na Życiemandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry
Ala piecze i gotujeWiem to z własnego doświadczenia :) SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 12 biszkoptów (długich jak do tiramisu) odrobina mleka (do namoczenia biszkoptów) borówki amerykańskie (w moim przypadku w formie dżemu) 1 duża śmietana 30 % 1 śmietanfix cukier puder do smaku 1 serek homogenizowany o smaku Straciatella 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - startej A jak to zrobić: Na dnie naczyń w których chcemy(...)podać deser układamy namoczone w mleku biszkopty.Jako następną warstwę układamy borówki (oczywiście mogą być inne owoce ). Ostatnią warstwą jest ubita śmietana ze śmietanfixem, do której dodajemy serek i startą czekoladę. Po dokładnym połączeniu składników, masę wykładamy na owoce. Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce
Kuchnia w opałach