najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce podajemy cukier(...)kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się zważyć. Krem powinien być lekki i sztywny. Owoce: 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny 5-6 brzoskwiń 80 g borówek Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plastry. Borówki myjemy i osuszamy. Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy do momentu aż karmel
Made By Mom And SonPachnie w całym domu.. Pachnie miłością do gotowania... ;-) Zapraszam! Takie śniadanie na pewno Was rozbudzi, zachwyci kolorami, zdobędzie serca smakiem. Dietetyczne owsiano- bananowe placuszki z dodatkiem fioletowej amerykańskiej borówki. Obłędny sos słodko-kwaśny z dojrzałej polskiej czarnej porzeczki ;-) To będzie dobry dzień! DZIEŃ DOBRY! ŚNIADANIE PODANO! SKŁADNIKI : (mi wyszło 14 placuszków, 3 porcje) 1/2 szklanki namoczonych przez(...)płatków owsianych 1/2 banana 2 białka 1 żółtko 2 słodziki rozpuszczone 1 płaska łyżka mąki pszennej opakowanie borówek Namoczone płatki owsiane miksujemy z bananem, żółtkiem, mąką i słodzikami. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Dodaj borówki. Smaż na patelni teflonowej (najlepiej bez tłuszczu, jak się nie uda to minimalna ilość! ). Placuszki smaż małe, zbyt duże będzie
SMYKWKUCHNIMocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder
Ala piecze i gotujelicząc czasu schładzania owoców robi się bardzo szybko. Kompozycja owoców dowolna. Składniki: 4 szt brzoskwinie dojrzałe 100 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki golden syrup 2 szk borówki amerykańskiej 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki golden syrup Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne. Brzoskwinie obrać z skórki pokroić i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać golden syrup oraz(...)zimną wodę i zmiksować na jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. Borówki umyć przełożyć do naczynia z blendera dodać jogurt naturalny, golden syrup i również zmiksować na jednolitą konsystencję. Za pomocą łyżki rozlać na masę brzoskwiniową. Udekorować i od razu podawać do konsumpcji. Masa z borówek z czasem zmienia kolor
Ala piecze i gotujekremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko(...)energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem
Ala piecze i gotujePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach(...)szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Mus z borówek, resztę bitej śmietany, po 1,5 łyżki granoli orzechowej, mus z bananów, mus z malin na koniec udekorować całymi malinami i posypać granolą orzechową. Przed miksowaniem owoce najlepiej schłodzić a deser podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeskładników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru(...)łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki:250 g margaryny4 jajka1 szklanka mleka1 niepełna szklanka cukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić(...)cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia
Monia miesza i gotujeutopiłam w niej owoce, proponuję więc do tej ilości owoców ubić tylko 2 szklanki śmietany. Składniki: ? 500 g truskawek ? 4 banany ? 500 g moreli ? kiść zielonych bezpestkowych winogron ? garść borówki amerykańskiej ? 3 szklanki śmietany 30% ? 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: ? W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki, winogrona, morele bez pestek i pokrojone w plastry banany. Owoce ułożyć(...)cukrem pudrem, ale niezbyt sztywno, tak aby weszła między owoce do środka. ? Polać owoce ilością 3/4 tej śmietany. ? Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć łyżką na wierzch. ? Posypać borówką amerykańską
To co kochamzaserwować podczas kolacji we dwoje, czy kiedy po prostu będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. PRZEPIS NA DESER BORÓWKOWO-BANANOWY Składniki 1 galaretka borówkowa 1 galaretka cytrynowa 250 g borówek 2 średniej wielkości banany 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix 4 wafelki kokosowe „pryncy pałki” garść migdałów Wykonanie Galaretkę borówkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej(...)wody, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szklanki/pucharki na nasze deserki oraz 4 miseczki. Przestygniętą galaretkę przelewamy do szklanek (u mnie 4x 500 ml). Do galaretki wsypujemy porcję borówek. Następnie szklanki umieszczamy w miseczkach, przechylamy, tak by szklanka leżała pod kątem, opierając ją o krawędź miseczki. Całość wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy
Alle Dobre!drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła 2 żółtka jajek 400 g jagód lub borówek lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć(...)przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Jagody lub borówki umyć pod bieżącą wodą. Owoce przełożyć na cedzak aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe
Gotuj z PrezesemOceń ten przepis Sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym to kolejny przykład na to ,że dieta ketogeniczna może być lekka, smaczna i przyjemna. Połączenie różnego rodzaju sałat, truskawek, borówek, grillowanego sera halloumi z sosem na bazie masła orzechowego, oliwy bądź oleju MCT oraz soku z cytryny daje fantastyczny efekt finalny. Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu sprawdzi się szczególnie(...)sosie paprykowym . Składniki – sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym 70 g mixu sałat z rukolą, roszponką, szpinakiem 120 g sera halloumi 100 g truskawek 50 g borówek Składniki na sos 20 g zmiksowanych orzechów pecan lub kremu z orzechów pecan 10 ml oliwy z oliwek extra virgin lub oleju MCT 5 ml soku z cytryny Umytą i odsączoną
Ola la LCHF