Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek borówek(...)temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką
VioletoweKucharzenieblogu dzisiaj czeka na Was przepis na kruche ciasteczka z kokosową bezą i oczkiem z konfitury z czerwonych borówek w świątecznej odsłonie. Ciasteczka nie są trudne do przygotowania i nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień manualnych. Wystarczy do nich okrągła foremka i worek silikonowy do wyciśnięcia równej kokosowej bezy. Takie ciasteczka ładnie zapakowane będą doskonale nadawać się do obdarowania gości jako(...)okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy do ubitych białek wiórki kokosowe. Całość mieszam łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej(...)nasączamy ponczem (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym na który wykładamy borówki, następnie kolejny blat na który ponownie nakładamy część śmietanki i truskawki. Na przedostatni blat wykładamy śmietankę i pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykrywamy ostatnim - lekko przyciskamy. Na wierzch tortu wykładamy
Słodkie Przyjemnościodcisnęła na mnie swoje piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych(...)łyżki do masy żółtkowej. Mieszamy energicznie. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia, delikatnie. Składniki do złożenia całości: - spody dacquois - krem cytrynowy - 300 gramów borówek amerykańskich Składanie: Spód bez orzechów wykładamy na odpowiedniej wielkości talerz z obejmą od tortownicy. Wykładamy krem partiami posypując go borówkami. Całość przykrywamy krążkiem z orzechami (orzechami do góry). Chłodzimy w lodówce przez
Życie zamknięte w smakudodatkowo jeszcze jeden magiczny składnik, który sprawił, że stały się jeszcze lepsze. Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go. To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie(...)porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki śmietany Dodatkowo 250 ml śmietany słodkiej borówki amerykańskie syrop klonowy 50 g masła Twarożek ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie
O kuchni z uczuciempieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie(...)oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy
Bajeczna KuchniaCiasto jest wilgotne o lekko śmietankowym smaku, doskonale pasują do niego borówki. Moja rodzina uwielbia to ciasto z różnymi owocami, mi najlepiej smakuje z borówkami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ kostki masła Dodatkowo: Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku(...)Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Układamy na wierzchu umyte i osuszone borówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniamuffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne babeczki - wilgotne, słodkie - pyszne po prostu! Można je upiec nie tylko z borówka ale i innymi ulubionymi owocami a zamiast oleju można spróbować dodać rozpuszczone masło - nabiorą wtedy maślanego smaku Babeczki z borówką amerykańska Składniki: 3 duże jajka 1/2 szklanki zukru(...)szklanki mąki 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy ok 200 g borówki amerykańskiej lub innych owoców Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem - gdy powstanie nam gładka, gęsta piana dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następie dodajemy resztę składników. Masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek
sierotka maRysia w kuchniCiasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka(...)cukier i dosypywałam mąkę do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką
potrawyregionalnebyłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka(...)masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLatem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka(...)ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki nadzienie: borówki mrożone lub świeże dodatkowo: roztrzepane jajko do smarowania Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolędwiczka słodka sól pieprz 1 łyżka oliwy garść świeżych leśnych borówek 1 łyżeczka cukru ziemniaki ok 400 g pół batata ok 200 g sól pieprz pieprz ziołowy musztarda 200 g śmietany 22% 1/4 szl mleka Polędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem(...)ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko i również utłuc na puree . Patelnię rozgrzać, przełożyć polędwiczkę razem z oliwą którą była polana, podsmażyć chwilę, dodać borówki i cukier, smażyć jeszcze kilka minut aż borówki zaczną się karmelizować. Podawać dwa rodzaje puree , polędwiczkę i dowolną sałatkę . Opublikowany
Gotowanie jest łatwemusi być nudne ;) Zaczynając od owsianki z malinami, przez: - owsiankę z mandarynkami, - z kakao i kiwi zamiast malin, - ze śliwkami i cynamonem, - mój ukochany zestaw - z malinami i borówkami, - ze śliwkami i borówkami, - z jabłkiem i cynamonem, do owsianki z pomarańczami, przerobiliśmy niby jedną i tę samą owsiankę na 7 różnych sposobów, wszystkich bardzo smakowitych. Owsianka "zmieniana" była co drugi(...)pomidorami grillowane, z solą, bazylią i olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado, - kanapki z olejami kokosowym i konopnym, awokado, czosnkiem, ogórkami świeżymi i kiszonymi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się o wypróbowanie troszkę innego przepisu Margarytki na muffinki z jagodami , zastępując jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :))) Składniki: (na 18szt) 35 0 g mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki(...)jajko 1 szklanka mleka dodatkowo: 300g borów ek cukier brązowy po posypania Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się
Walijskie PichceniePyszna i lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej(...)gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy
Mango Papaja