TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI, przekładany waniliowym kremem z mascarpone i... Artykuł TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINERozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy(...)miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy drugą tabliczką startej białej czekolady a następnie kakao. Tiramisu wkładamy
Gotowanie i blogowaniePyszny kremowy sernik z dodatkiem prawdziwej wanilii pieczony z truskawkami i borówką amerykańską. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 24 cm: 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości 2 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny ziarenka z jednej laski wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)truskawek, przekrojonych na pół ok. 100 g borówek amerykańskich Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier, sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii i obie mąki. Miksujemy do połączenia składników. Formę smarujemy masłem, wylewamy masę. Układamy
My Culinary Artwyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia * 1 łyżka cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty(...)kwadrat naciąć na rogu ( jak na zdjęciu) na długość około 3 cm, pozostawiając nie nacięty środek i brzegi ciasta. Środkowy mniejszy kwadrat posmarować serkiem, przy brzegach ułożyć po jednej borówce. Po kolei zlepiać brzegi ciasta, sklejając je ze sobą po środku. Na sklejony środek ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około
Zrób to smacznieprawda borówek z przydomowego ogródka jeszcze nie mam, ale korzystając z tych dostępnych w sklepach przygotowałam smaczną słodką chałkę, która z kubkiem ciepłego mleka (lub zimnego- jak kto woli) smakuje jeszcze lepiej. Polecam przygotować ją rano, by zjeść w ciągu dnia, a jeśli coś zostanie to koniecznie przed pójściem spać owińcie w folię spożywczą, by się za bardzo(...)świeżych drożdży 100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu 1/2 łyżeczki soli 450g mąki + do podsypywania 2 jajka + 1 żółtko 100g margaryny 3 duże łyżki dżemu borówkowego 200g borówek Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: 1 opakowanie kaszy kuskus 150 g borówek - plus kilka do dekoracji 1 kiwi wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: Kaszę kukus przygotować wedle zaleceń producenta. Dodać do niej borówki i wszystko zmiksować na gładką masę. Możecie to zrobić blenderem, mikserem lub thermomixie (czas 1 minuta i 10 obrotów). Deser udekorowałam borówkami, kiwi, wiórkami kokosowymi
ClauditteMissCookingszklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, szczypta soli, Pianka: 300ml śmietany 36%, 2 opakowania galaretki niebieskiej, Dodatkowo: 150g borówek amerykańskich, 2 opakowania galaretki niebieskiej, niebieska posypka Dekor Pol z Cukieteria.pl. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję(...)Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny
Tradycyjna kuchnia Kasiczas przygotowania takiego śniadania wydaje się być naprawdę błyskawiczny ;) Składniki: Na 2 porcje: 400ml mleka 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 2 łyżki płatków owsianych 1 duży banan 100g świeżych borówek Sposób przygotowania: Mleko stawiamy w rondelku na małym ogniu. Do gotującego dodajemy płatki jaglane oraz owsiane i gotujemy przez ok 3 minuty stale mieszając. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy(...)jaglanki. Umyte i osuszone borówki również dodajemy, mieszamy i przekładamy całość do pucharków. Dekorujemy kawałkami banana, borówkami oraz miętą
Kuchnia w czekoladziebyła tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę. U mnie wersja z borówkami :)) Zapraszam! Składniki: 220 g jogurtu naturalnego 200 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego (8 g) 200g(...)borówek Wykonanie: Staramy się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy umyte borówki, mieszamy delikatnie i wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniemąka kokosowa, której akurat ostatnio mam dostatek. Samo przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a w zamian dostajemy pyszne cytrynowo-jagodowe muffinki. Jedynie co bym poprawił to dorzucił na górę borówki już na sam koniec pieczenia ponieważ wrzuciłem troszkę za wcześnie i upiekły się razem z muffinkami. Bez zbytniego przynudzania przejdźmy do przygotowania tych paleo muffinków. Składniki: skórka z cytryny(...)jajka 2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki oleju kokosowego szczypta soli ⅓ szklanki mąki kosowej ½ łyżeczki sody borówka amerykańska lub jagody Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Dorzucamy część owoców, a część zostawiamy na sam koniec pieczenia. Formę do muffinek smarujemy olejem kokosowym i pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach, aż nasze muffinki paleo zrobią się złote lub patyczek
PaleoLifektoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje 3 łyżki serka ricotta 3 łyżki jogurtu naturalnego 125 g lub więcej borówki amerykańskiej ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych(...)pozostawić jeszcze na patelce. Wszystko powinno być chrupiące i mimo małej ilości cukru słodkie. Pozostawić do ostygnięcia Serek i jogurt wymieszać w miseczce. Galaretkę pokroić w kostkę . Borówkę umyć, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku. Nakładać do pojemników w kolejności np. galaretka- masa serowa- borówki -masa serowa- crumble alt="Viva Ricotta! edycja
Kubki smakusztuk lub więcej jeśli mamy mniejsze foremki) 200g masła 200 g cukru pudru 100g mąki 100 g mielonych orzechów włoskich 6 białek skórka otarta z jednej cytryny 2 garście borówek Orzechy mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, otartą skórkę z cytryny. i mieszamy. W innej misce ubijamy pianę(...)ciasto nakładamy do papilotek na muffinki , które uprzednio wkładamy do formy muffinki. Możemy je wlać również bezpośrednio do formy, wtedy otworki smarujemy masłem. Na wierzch , wkładamy po 3,4 borówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu, muffinki posypujemy cukrem pudrem. Możemy przyozdobić je pozostałymi borówkami. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzepyszny szybki i prosty koktajl z borówek Składniki: 1 szklanka borówek kefir lub jogurt naturalny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Umyte borówki wsypujemy do kielicha, dodajemy kefir, miód. Wszystko blendujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki. Na zdrowie
KukuleczkiKompozycja owoców i warzyw cieszy się ostatnio dużym powodzeniem i właśnie dziś na taką pyszność chcemy Was namówić. Potrzebujemy tylko kilku składników - ulubione owoce, w tym przypadku truskawki i borówki, a do tego mój ulubiony seler naciowy. Wszystko blendujemy, dodajemy kefir i gotowe. Koktajl truskawkowo borówkowy z selerem naciowym SKŁADNIKI : 5-6 dużych truskawek około 100 g borówek amerykańskich(...)pędy selera naciowego 180 ml kefiru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Truskawki szypułkujemy, przekrawamy na pół i wraz z umytymi i osuszonymi borówki przekładamy do malaksera. następnie dodajemy pokrojony w plastry seler naciowy - całość blendujemy przez kilkanaście sekund. Dolewamy schłodzony kefir i ponownie blendujemy. Uzyskany koktajl rozlewamy do szklanek, dekorujemy świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowanie czegoś na słodko :) Muffinki można przygotować z różnymi dodatkami, zarówno jako słodki deser lub jako przystawkę, czyli bardziej wytrawnie. Dzisiaj przedstawiam przepis na słodko ... z borówką amerykańską z ogródka moich Dziadków. Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru (lub 1/2 dla mniej słodzących) 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)opak. cukru waniliowego Składniki mokre: 2 jajka 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju kilka kropli aromatu waniliowego 200g borówki amerykańskiej (lub jagód) cukier puder Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Jagody opłukać i osuszyć (lub rozmrozić, jeżeli takie mamy) Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche
Alutka-Gotuje