Deser na raz z owocami - mango, marakuja, winogrono, borówki, śmietanka lekko kokosowa. Orzeźwiające, nie za słodkie, najlepiej smakują dobrze schłodzone. Składniki: 450 g pulpy mango (można przygotować samemu), 660 ml śmietanki 30%, 2 galaretki woda kokosowa, 4 - 5 owoców marakuja, 250 g borówki amerykańskiej, kilka sztuk zielonego winogrona Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody - dobrze mieszamy. studzimy(...)minuty. Na dno pojemniczków wykładamy do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do lodówki na godzinkę, aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy na nią owoce: pulpę mango, kilka sztuk borówki, winogrono przekrojone na pół, trochę marakui. Wkładamy do lodów na kilka godzin
Lena GotujeŁatwe ciasto z borówkami, czereśniami i kruszonką to miękkie, delikatne i puszyste ciasto , przy którym nie ma wcale dużo pracy. Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Owoce można tu użyć dowolnie, kto co lubi. Teraz sezon owocowy trwa w najlepsze i z każdymi owocami ciasto będzie smakowało inaczej :) Ciasto to, dzięki temu, że nie wymaga sporo pracy i czasu doskonale nadaje(...)się w sytuacji "jadą goście" , ponieważ rozkroić je można praktycznie zaraz po upieczeniu. Składniki na łatwe ciasto z borówkami, czereśniami i kruszonką (blacha kwadratowa 24 cm): * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 1 szklanka oleju * 1,5 szklanki mąki pszennej * poł szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * około 200 g czereśni
Zrób to smacznieNajlepsze, podwójnie czekoladowe ptysie z dżemem na Dzień Czekolady! Tak, to dziś jest ten super dzień! Świętujmy go ptysiami z polewą czekoladową, kremem czekoladowym i dżemem Darbo 70% borówka który idealnie przełamuje smaki i nadaje ptysiom charakteru! Jest pyszny i super nadaje się do wypieków/deserów, ale i solo np. na świeżą chałkę (ajjj rozmarzyłam się!). Spróbujcie tego przepisu(...)dżemu) koniecznie! WSKAZÓWKI : Do ptysi zamiast dżemu 70% borówka Darbo śmiało możesz użyć dżemu malinowego lub wiśniowego 70% Darbo. Dżem świetnie przełamuje czekoladowy smak i nadaje charakteru ptysiom, nie pomijaj go! To on sprawia, że od ptysi ciężko się oderwać. Ciasto na ptysie powinno być gęste i ciężko się nakładać. Rzadkie ciasto spowoduje utratę kształtu i klapę ptysiową
CzarnawisienkaSkładniki: 750 g sera białego sera 4 łyżki cukru 500 g truskawek 250 g borówek amerykańskich 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne 200 ml mleka 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej 700 ml gorącej wody opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić(...)podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści się galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Masa borówkowa - 250 g borówki amerykańskiej wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Borówki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki
Ciastka - domowe słodkościWitam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki. Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny -50g drożdży -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g masła(...)sera półtłustego -2 jajka -2 łyżki cukru KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek DODATKOWO -ok 300g borówek leśnych Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę. Masło rozpuszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejny bardzo prosty deser, który można przygotować w kilka minut. G otowe ciasto francuskie, budyń waniliowy i pachnące latem borówki. Kilka składników a smaku 100 razy więcej Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, budyń waniliowy (proszek) + 480 ml mleka, 200 g borówek , 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając odrobinę mniej mleka, by budyń(...)francuskie pokroić w kwadraty o bokach około 10 cm x 10 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na środek każdego ciastka nałożyć łyżkę budyniu, ozdobić borówkami. Boki ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 minut. Piec do zrumienienia ciasta. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moja kraina smakówSłodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 3 banany 15 dag borówki amerykańskiej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania ciasta: Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz
Wanilia i KardamonRacuszki na jogurcie z owocami Puszyste, wilgotne i mięciutkie placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez potrzeby użycia miksera. Racuszki są przepyszne od razu po usmażeniu, ale odgrzewane też super smakują. Polecam! Składniki: 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej do smażenia owoce: truskawki i borówki – po garści *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkami, cukrem i olejem *** *** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta
Blog z Apetytemstaram się przygotowywać ekspresowo. Szczególnie w lecie doceniam mieszanki Multigrano Express Lunch. Dzięki nim mam gotowy obiad w kilka minut. Tym razem multigrano z płatkami fasoli borlotti podałam z borówkami, karmelizowaną rzodkiewką i naturalnym twarożkiem. Szybko, sezonowo i smakowicie, polecam :) 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z płatkami fasoli borlotti pół szklanki borowek pęczek rzodkiewek łyżka masła(...)łyżki naturalnego twarożku Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyte rzodkiewki podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy miód, pieprz, listki mięty i karmelizujemy. Ugotowaną kaszę mieszamy z borówkami i podajemy z rzodkiewkami, całość polewając powstałym sosem. Przed podaniem posypujemy twarożkiem. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Multigrano z borówkami, rzodkiewkami i twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru. Składniki: 600g świeżych truskawek 2/3 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana bezy borówki amerykańskie, truskawki Wykonanie: 1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać(...)wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia. 2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatna, słodka i orientalna. Kasza jaglana gotowana w mleku kokosowym z imbirem świeżym i otartą skórką z limonki. Z dodatkiem mango, borówek oraz kiwi. Właściwie sama nie spodziewałam się, że będzie aż tak smaczna. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 2 % 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka stewii skórka otarta(...)jednej limonki 2 cm imbiru 1/2 szklanki borówek 1/2 mango 1 kiwi Kaszę jaglaną gotuję w mleku krowim oraz mleku kokosowym z dodatkiem posiekanego drobno imbiru oraz skórką z limonki około 12 minut na wolnym ogniu, następnie odstawiam na kilka minut, by kasza wchłonęła resztę płynu. Po ugotowaniu słodzę kaszę jaglaną stewią. Ugotowaną i ciepłą
Mango Papajajogurtem. A potem tylko upiec jabłka - tym razem użyłam moich ulubionych Jabłek Grójeckich z odmiany Jonaprince - a później je zmiksować i gotowe. Na wierzch Wasze ulubione owoce, ja dałam borówki amerykańskie, i mamy pyszny i zdrowy deser, któremu nikt się nie oprze. Parę słów o jabłkach Grójeckich Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa(...)Pudding chia z pieczonym jabłkiem Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki Pudding: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka miodu 2 garści borówek amerykańskich listki melisy lub mięty Pieczone jabłka: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince spora szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków Wykonanie: Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne i kroimy
Kulinarne przygody Gatityznajdziecie także inne pyszne serniki na zimno: Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Agrestowy sernik na zimno Ciasto śnieżny puch z limonką Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik
Kulinarne przygody GatityGrube, puszyste, nie opadające, pachnące wanilią, jednym słowem wspaniałe biszkoptowe pancakes. Podane z masłem, słodkim syropem klonowym i borówkami, smakowały tak, że śniadanie mogłoby się nie kończyć. Zwróćcie uwagę, że to nie są talerzyki deserowe ;) To naprawdę wersja xxl :) Kto podejmuje wyzwanie i zje całą porcję? 3 porcje: 2 jajka szklanka kefiru 1,5 szklanki mąki 20 g cukru trzcinowego(...)prawdziwą wanilią łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka drobnego cukru szczypta soli dodatkowo: masło syrop klonowy borówki Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą i drobnym cukrem. Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie
Mienta blogpołączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki. Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl . Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda(...)szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g masła Krem kawowy: 500 ml śmietany 36% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka Dodatkowo: maliny, borówki (mogą być mrożone) Jak zrobić gofry belgijskie? Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych drożdży
Kuchcik gotuje