mleka. Całość można podać z ulubionymi dodatkami i polać syropem lub miodem. Składniki (ok. 8-10 placuszków): 2 dojrzałe banany 2 jajka 50 g wiórków kokosowych garść borówek 30 g gorzkiej czekolady olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Banany ugnieść widelcem na gładką masę, dodać jajka, wiórki kokosowe i wymieszać(...)uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodać borówki i czekoladę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i za pomocą łyżki formoać placuszki. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Healthy food explorerPełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)cukru waniliowego Dodatkowo: 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g ulubionych owoców – użyłam 100 g porzeczek i 100 g borówek Na wierzch: 4 kostki gorzkiej czekolady + 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny + ok. 50 g cukru pudru przygotowanie Na początek przygotuj ciasto. Jajka, miód, cukier
Via Gustoprosty. Składniki na blaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa, przeźroczysta - 400g jagód lub borówek - 100g malin (do serka z galaretką truskawkową, tu powinny być truskawki ale moje dzieci nie mogą truskawek dlatego zastąpiłam je malinami) - 200g brzoskwiń z puszki - kilka truskawek Sposób wykonania: Blaszkę(...)28cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki, każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników, dzielimy na 5 równych porcji
Wypieki Renewitamin! Warto przygotować więcej, schować do lodówki i podjadać Co nam trzeba? Na słoiczek 200ml jogurtu greckiego naturalnego 100ml jogurtu owocowego-dowolnego 2 łyżki nasion chia łyżeczka miodu 100g borówek amerykańskich dojrzałe mango – potrzebujemy 2 łyżki musu z miąższu 2 łyżki granoli z bakaliami (lub dowolne płatki, musli) Robimy! Jogurty mieszamy ze sobą, miodem i chia. Odstawiamy na pół(...)godziny, by nasionka napęczniały. Mango dobrze rozdrabniamy-nawet widelcem, na mus. Jogurty mieszamy z 1/3 borówek. Wsypujemy granolę z bakaliami, wykładamy na to mus i dajemy na wierzch resztę borówek. Schładzamy. Zajadamy sięgając do dna z jogurtem. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydomktórzy pieką z przyjemnością! Dziś razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na kolejne, pyszne, orzeźwiające ciasto inspirowane urlopem. Lekkie cytrynowe ciasto ucierane przykryte galaretką z mango, świeżymi borówkami i kandyzowaną cytryną ( jest genialna! ) jest świetnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci z całą pewnością wszystkich wielbicieli egzotycznych smaków i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! Polecam(...)mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sok i skórka z cytryny GALARETKA MANGO: * pulpa ( puree ) mango – 300 ml * żelatyna – 1 łyżka * borówki + kandyzowana cytryna Ps. używam szklanki o pojemności 250 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE: Kasię ucieramy stopniowo z cukrem. Dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie roztarta wsypujemy mąkę przesianą
Ostra na SłodkoCiasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest kakaowe z dodatkiem owoców - truskawek oraz borówek i słodzone bananami oraz daktylami. Jest ono wilgotne i ciężkie, w konsystencji podobne do chleba z kaszy gryczanej niepalonej. To idealna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek(...)odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny
Kuchnia MagdaLenyuwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenyprzygotowałam masę na bazie 18%owej śmietany, śnieżki w proszku utrwalonej żelatyną. Ciasto mimo, że ucierane w połączeniu z tą masą wcale nie powoduje uczucia ciężkości, a jagody i borówki amerykańskie nadają lekkiego kwasku. Moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło(...)śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 15 minut. Dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich WYKONANIE: blat ciasta zielonego frużelina jagodowa ( zostawiamy do całkowitego stężenia) + masa śmietanowa starte na tarce o drobnych oczkach ciasto zielone posypujemy borówkami amerykańskimi ( lekko je wciskamy
Domowe ciastaBułeczki z borówkami, jedne z naszych ulubionych słodkich bułeczek. Dodatek ricotty sprawia, że bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku. To trochę takie oszukane jagodzianki ;) idealne na weekendowe śniadanie. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie(...)aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito:) SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 200 g borówek 200 g ricotty 400 g m ą ki pszennej 30 g świeżych drożdży 75 ml mleka 50 g cukru 50 ml oleju s ł onecznikowego 1 jajko Dekoracja: 2-3 łyżki mleka 2-3 łyżki cukru w granulkach **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaSzybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w smaku i konsystencji. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 21-22 cm (najlepiej z wyjmowanym spodem) SPÓD 165 g kruchych ciastek kakaowych lub ciasteczek oreo 35 g roztopionego(...)śmietanki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru (50 g) 4 łyżki gorzkiego kakao (50 g) 180 g gorzkiej czekolady / użyłam takiej DODATKOWO: 1 szklanka borówek WYKONANIE Ciastka i roztopione masło rozmiksowujemy w malakserze, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę na tartę o średnicy około 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem. Wsypujemy
cool and mintyformie batoników i potraktować, jako zdrową przekąskę). Kolejno mamy puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;) * SKŁADNIKI na foremkę 22x32(...)tymianku 2 łyżeczki żelatyny (20 g) Warstwa jagodowa: 500 g sera ricotta 200 g jagód 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny (20 g) Dodatkowo: 100 g borówek gałązki tymianku do dekoracji suszone chabry do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Spód Figi namocz we wrzątku przez kwadrans. Następnie odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj
Food SquarePolecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste. składniki: 100 g masła 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 300 g twarogu 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki borówek (mogą być mrożone) cukier puder do posypania wykonanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję rozdrobniony widelcem twarożek i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo
babka w formiebiałek, 560 g (o temperaturze pokojowej) 240 g drobnego cukru (2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na borówkowy mus: 400 g borówek 50 g cukru (drobny kryształ) 40 g miękkiego masła 2 jajka (brak na zdjęciu) 1 żółtko (brak na zdjęciu) 2 łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem: 500 ml kremówki(...)Beza ma się raczej suszyć w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia/suszenia pozostawiłam bezę do całkowitego wystudzenia przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Kiedy bezy były w piekarniku zrobiłam borówkowy mus: Borówki zmiksowałam, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby cukier się rozpuścił. Przetarłam przez sito żeby pozbyć się drobnych pestek i skórki. Jajka i żółtko ubiłam na puszystą
Kuchnia u Krysiuwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenyróżnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się(...)miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym
Ciastkozercy