Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest dość łatwe, trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy(...)miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem
Kuchcik gotujeSernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8 Czekoladowych pucharków 30 dag twarogu chudego 25 dag mascarpone(...)szklanka śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą
Wanilia i Kardamonkolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)niebieskie 700 ml gorącej wody około 600 g borówki amerykańskiej Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 140 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian
Ala piecze i gotujeśliwek , które tak bardzo Wam smakowały, postanowiłam przygotować lody o bardzo odświeżającym smaku. I Tak dzisiaj zapraszam Was na domowe lody o smaku ananasowo- cytrynowym, z jeżynami i borówkami! Sprawdźcie krótką listę składników i przygotujcie pyszne lody domowe ;-))) SKŁADNIKI: - 2 bardzo dojrzałe banany (skórka jest cała brązowa) - 1 średni ananas świeży i dojrzały - sok z 1/2 cytryny - jeżyny(...)borówki Banana i ananasa, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę przekładamy do dwóch torebeczek i wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki. Jeżyny i borówki również mrozimy w osobnej torebeczce. Po trzech godzinach wyjmujemy 1 torebeczkę zamrożonych owoców i miksujemy blenderem z sokiem z cytryny, przekładamy masę do pojemnika plastikowego i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie miksujemy
SMYKWKUCHNIśmietanką. Nie dorównają im żadne inne lody ze sklepowej półki. Robi się je bardzo szybko, w zamrażarce wystarczy 3-4 godziny i można je jeść. Zamiast truskawek i borówek dodajcie każdy inny owoc, na jaki maci ochotę. Lody zawsze wyjdą pyszne! :) Ja użyłam truskawek, bo sezon jeszcze trwa, więc warto je wykorzystać w naszej kuchni do różnych deserów i dań(...)Składniki: 500 g śmietanki 30% 2 jajka 250 g świeżych truskawek 1/2 - 3/4 szklanki borówek 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli Wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka roztrzepujemy. Następnie do ubitej śmietanki 30% dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Na koniec złącz w misce wszystkie składniki: śmietankę, żółtka i białka. Umyte truskawki
Zasmakuj KuchniSkończyły się truskawki, ale zaczyna się sezon na przepyszne borówki amerykańskie. Są idealne do deserów, jako przekąska, czy dodatek do płatków śniadaniowych. Postanowiłam je wykorzystać do tarty, której spód zrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy. 5 godzin 12 kawałków składniki: 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone(...)masła 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając
Ania i Marcin gotująSezon na borówkę rozpoczęty, wiec trzeba korzystać. Polecam pyszne muffinki właśnie z tymi owocami. Smacznego! Muffinki z borówką amerykańską Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklanki mąki pszennej 120 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka cukier waniliowy borówka amerykańska (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy
Smaki Nataliiłyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania W rondelku podgrzewamy wodę (zostawiamy na wolnym ogniu), na to kładziemy miskę aluminiową. Bazę na brownie będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej(...)pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy
Fill The BowlJuż dwa razy robiłam malinowy curd . Zakochałam się w jego smaku. Dzisiaj chcę pokazać koktajl owocowy z malinowym curdem i borówkami. Myślę, że to zdrowa i pyszna propozycja z okazji Dnia Dziecka. Składniki: 4 miękkie brzoskwinie lub nektarynki 2 dojrzałe banany 1 pomarańcza 1 szklanka jogurtu naturalnego 6 łyżek malinowego curdu szklanka borówek Banany i pomarańczę obrać. Wszystkie składniki oprócz(...)borówek i malinowego curdu umieścić w blenderze, zmiksować na gładką masę. Dodać borówki, wymieszać. Na wierzch wyłożyć malinowy curd
Czerwień i błękitłyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania W rondelku podgrzewamy wodę (zostawiamy na wolnym ogniu), na to kładziemy miskę aluminiową. Bazę na brownie będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej(...)pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy
Fill The BowlWstydliwi! Nie kupiłam tulipana, ale różową różę, bo jakoś tak lubię działać trochę alternatywnie. A potem upiekłam wegańskie tartaletki różane: z kokosowo-migdałowym spodem i różanym wypełnieniem, udekorowane borówkami i posypką z lifiziowanych malin. Może i nie są tak piękne jak być powinny, ale uwierzcie mi, że ich wygląd jest mało ważny. Są pyszne. Po prostu. Wegańskie tartaletki różane(...)borówkami Składniki //na trzy większe tartaletki// spód 1/2 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki z tapioki 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki agawy 1 łyżeczka stewii z erytrytolem 60 ml oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy 125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka zmiksowanych malin/truskawek lifiziowanych (można pominąć)* 1 łyżeczka nieaktywnych płatków
Fill The Bowltrzech składników, blendera i po minucie deser gotowy. Już się nie mogę doczekać momentu kiedy pojawią się jagody, ale na razie zastępuje je, już dostępną w sklepach, borówką amerykańską. Zatem, dzisiejszym koktajlem rządzi brudny róż. Kolor borówek połączonych z bananem. Polecam. KOKTAJL BORÓWKOWY Składniki: 100 g borówek amerykańskich 1 banan 1 jogurt naturalny 1 łyżeczka soku z cytryny(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Borówki myjemy. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Smacznego popołudnia
Bon appetit mon amieDzisiaj na słodko. W dodatku ekspresowo. Muffiny można przygotować z mrożonymi borówkami, jeśli oczywiście macie jeszcze w zamrażalniku owoce. Składniki: 250 g borówek amerykańskich 2 jajka 80 ml oleju 250 g sera ricotta 300 g mąki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 150 g cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)stopni. Borówki umyć i odsączyć z wody. Jajka wymieszać z olejem i ricottą. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać borówki i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami i wyłożyć ciasto. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Z podanego przepisu wyszło mi 10 babeczek
Czerwień i błękittęsknocie za latem i słońcem, chodzą za mną od jakiegoś czasu borówki... Uwielbiam je :) W związku z tym, najwyższy czas na pierogi z borówkami! Jak dla mnie te owoce są same w sobie tak pyszne, że nic im więcej nie potrzeba, dlatego w naszych pierogach wszystko zależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe(...)twarde, wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona! Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli oprócz tego: ok. 500 ml borówek Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zagniatamy: do przesianej mąki dodajemy sól, jajko oraz stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Słodkie, niesamowicie mięciutkie i wilgotne muffinki z borówkami amerykańskimi i wyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi(...)przepadają. Składniki (na 12 sztuk): 200 g borówek amerykańskich (ew. jagód) 2-3 pomarańcze (2 duże lub 3 średniej wielkości) 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 duże jajko 6 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do posypania muffinek Wykonanie: Zaczynamy od rozgrzania piekarnika
MyCookBook.pl