mnie osóbki (D :*:*:*)Torcik to duża ilość owoców i czekolada, która ma dopełniać smak nie do końca słodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego(...)pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościoperację: przenieść tort ze stołu na talerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około(...)musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce.Po upieczeniu ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na stół. Metalową foremką wycinamy krążki (moja miała 10 cm, ciasta wystarczyło
CiastkozercyKruche z budyniową pianką i borówkami składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju 150 g borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie(...)ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć piankę . Na piankę wyłożyć borówki Na borówki zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota
Sama słodycz i szczypta chiliZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej(...)Wodzisław aby pasowała kolorystycznie do borówek.składniki:700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń50 g miękkiego masła1 żółtko1/2 szklanki drobnego cukru1/2 szklanki mleka3 łyżki żelatyny1 galaretka szafirowa Wodzisław350 g borówekbiszkoptyGalaretkę przygotować według przepisu i wystudzić. Wlać do foremki i odstawić do stężenia. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę ciągle mieszając. Odstawić
Monia miesza i gotujeczereśni- tak sobie obiecałam. Te roku udało nam się kupić małe pudełeczko truskawek i to by tyło na tyle z jedzenia owoców sezonowych. A jedyną pocieszą są borówki, mamy ich pod dostatkiem i tym rekompensujemy sobie straty na innych owocach. Dlatego też dzisiaj proponuje pyszne jagodzianki Składniki na 12 bułeczek: 50 g drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka(...)szklanki oleju szklanka mleka 0,5 kg mąki pszennej szczypta soli 250 g borówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie
ciastkarnia na kruchym spodzieDesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie. Składniki: 500 g borówek + do dekoracji(...)galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. W osobnym naczyniu blendujemy borówkę z cukrem i cukrem wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance łączymy żelatynę z wodą dobrze mieszając aby nie było grudek, dodajemy do masy cały czas
Niezły Młynekrynku warzywnym znalazłam borówki. Nie mogłam się im oprzeć, więc powstał deser ;) Inspirowałam się przepisem z bloga W Domowym Zaciszu. Dodatki zależą od Was, ja nie przepadam za bitą śmietaną, więc dla siebie jej nie dodałam (przecież miało być fit ;)), ale już dla słodyczowych łasuchów taka bita śmietana pasuje tutaj jak ulał ;) Składniki (3 porcje): duży jogurt naturalny 330ml(...)preferuję Danone, ma fajny, delikatny smak) 250g borówek 6 łyżek musli 200g śmietany 36% śmietan-fix cukier puder (opcjonalnie) Wykonanie:Borówki blendujemy z jogurtem. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i ewentualnie słodzimy ją cukrem pudrem. Na dno pucharków wsypujemy po 2 łyżki musli, zalewamy borówkowym jogurtem. Na wierzch możemy ułożyć bitą śmietanę, możemy też posypać borówkami lub musli.Wszystko zależy
Czerwona Porzeczkaprzed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego(...)cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie
Słodkości i nie tylkomiłośników śródziemnomorskich smaków nowa odsłona włoskiego Caprese. Tym razem z borówką amerykańską, która jest łudząco podobna do czarnych oliwek i zmyliła niejedną osobę sięgającą po tę sałatkę. Kolorystycznie i smakowo o niebo lepiej od zwykłego biało-czerwono-zielonego Caprese. Idealna na imprezy, bo i wygląda, i smkauje. Składniki: ? 2 szklanki pomidorków koktajlowych pomarańczowych ? 2 małe opakowania kulek mozzarelli ? 1 szklanka(...)borówki amerykańskiej ? 2 łyżki posiekanych liści bazylii ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: ? Pomidorki i mozzarellę przekroić na połowę. ? Wymieszać z borówką amerykańską i bazylią. ? Przyprawić solą, pieprzem i oliwą
To co kochamJagodowe z mango to rewelacyjnie pyszne ciasto bez pieczenia . Na biszkoptach, o delikatnie aksamitnym kremie jagodowym z dodatkiem białej czekolady. Wykończone galaretką z mango i udekorowane bitą śmietaną z borówkami. Polecam zrobić, bo warto. Po prostu pycha. Jak zrobić takie ciasto jagodowe mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz(...)mango: mango duże (potrzeba 400 g miąższu) galaretka żółta (1 opakowanie = 71 g) żelatyna sypka (2 łyżeczki) Dekoracja: śmietanka kremówka 36% (150 g) cukier puder (1 łyżka) borówki (garść) Potrzebne gadżety: foremka 24x24 cm. tylka Wilton nr: 1M mikser szpatułka miarka waga rękaw cukierniczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Przygotowanie. Na dno foremki wykładamy biszkopty. 2. Krem
RITA food channelPyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata. Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Ciasto(...)kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 szkl borówki amerykańskiej Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć
Smakołyki Asitemperaturze sprawia, iż z zewnątrz Pavlova jest chrupiąca a wewnątrz ma delikatną, lekką konsystencję. Najczęściej Pavlova dekorowana jest bitą śmietaną z owocami. Mogą to być maliny, truskawki, kiwi, jeżyny borówki lub dowolne miękkie owoce. Ja lubię kiedy Pavlova podana jest nie tylko z bitą śmietaną, ale także z dodatkiem kwaskowego kremu bądź owoców o kwaskowym smaku. Taki dodatek pomaga przełamać(...)nieco zrównoważyć słodki smak bezy . Nie powinno więc nikogo dziwić, iż poniższy przepis na bezę Pavlova jest z dodatkiem kremu cytrynowego. Bezę udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami i borówkami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Beza Pavlova Składniki na bezę Pavlova. 19 dkg białek 32 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
MeCooksprzychodzę z przepisem na szybkie i proste babeczki. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut. Uwielbiam wypieki i desery z cytrusową nutą i tutaj dodałam skórkę cytrynową. Borówki świetnie komponują się z cytrusami. Składniki: (7 sztuk) 2 jajka 100 ml. mleka 30 ml. oleju 60 g. cukru 140 g. mąki pszennej 50 g. mąki owsianej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 100 g. borówek cukier puder do posypania (opcjonalnie) Jajka rozbełtaj z mlekiem, olejem, cukrem i skórką cytrynową. W drugiej misce wymieszaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych wsyp mąkę i wrzuć borówki. Wymieszaj do połączenia składników. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Ciasto rozłóż do papilotek umieszczonych w formie
Delicious Placeprzychodzę z przepisem na szybkie i proste babeczki. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut. Uwielbiam wypieki i desery z cytrusową nutą i tutaj dodałam skórkę cytrynową. Borówki świetnie komponują się z cytrusami. Składniki: (7 sztuk) 2 jajka 100 ml. mleka 30 ml. oleju 60 g. cukru 140 g. mąki pszennej 50 g. mąki owsianej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 100 g. borówek cukier puder do posypania (opcjonalnie) Jajka rozbełtaj z mlekiem, olejem, cukrem i skórką cytrynową. W drugiej misce wymieszaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych wsyp mąkę i wrzuć borówki. Wymieszaj do połączenia składników. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Ciasto rozłóż do papilotek umieszczonych w formie
Delicious Placemascarpone 2) 200 g śmietany 36% 3) ok. 180 g konfitury z borówek 4) 60 g masła 5) 1 jajko 6) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Lemon curd(...)mleka 5) 1/3 szkl cukru Dodatkowo: 1) konfitura z owoców leśnych 2) borówki do dekoracji 3) gałązki świeżego tymianku 4) 200 ml przegotowanej wody 5) sok z połowy cytryny
Na kulinarnym poligonie