borówki - 4037 przepisów (strona:41/270)

Tort lawendowy 472

różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się(...)miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym

Ciastkozercy
Śmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy) 171

Śmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy). Często mówię, że w „prostocie siła”. Nie wiem jak Wy, ale ja od dziecka uwielbiałam desery na bazie budyniu. Kilka chwil, kilka prostych składników i… już można cieszyć się słodką chwilą relaksu. Pysznie, prosto… i czasem nic więcej nie trzeba. Lubicie takie desery? Składniki: (na 2 porcje) 1 małe(...)opakowanie maślanych herbatników 500 ml zimnego mleka 1 łyżka cukru 1 budyń śmietankowy Cykoria około 1 pełnej łyżki borówek (w sezonie jagód) listki świeżej mięty gęsty sos jagodowy* *przygotowany z mrożonych jagód lub kupny Przygotowanie: Budyń gotujemy według instrukcji (ale dodaję wyłącznie 1 łyżkę cukru). Na dno pucharków / szklanek kruszymy maślane herbatniki, wykładamy porcję budyniu, znów tworzymy warstwę z pokruszonych

Słodkie okruszki
Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami 159

wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej + 1 łyżka do obsypania keksówki 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych) garść malin (świeżych lub mrożonych) Przygotowanie 1 Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu. 2 Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami(...)Najlepiej dodawać białko porcjami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nie chodzi o to aby wymieszać ciasto na gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu. 11 Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców. 12 Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną. 13 Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając

Book of spells
Ciasto z borówkami i galaretką bez pieczenia 211

Taka niby tarta. Smak zaskakujący a to zaledwie kilka składników. Pyyycha. Składniki: 350 ml śmietany 30% serek mascarpone 250 g 2 galaretki z owoców leśnych 1 opakowanie borówek (chyba 250 g) biszkopty okrągłe Rozpuszczam 1 galaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko(...)wody. Odstawiam masę do lodówki żeby szybciej stężała. W formie na tartę układam biszkopty. Wyjmuję masę serową z lodówki, wykładam na biszkopty (konsystencja masy jest jak miękkie masło). Układam borówki. Wkładam całość do lodówki. Gdy galaretka tężeje wykładam ją na owoce. Wkładam do lodówki na godzinę, po tym czasie jest czas start i ciacho znika w 20 minut Artykuł Ciasto

MojaQchnia.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem 199

łyżki cukru CIASTO DROŻDŻOWE 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 250 g borówki amerykańskiej KRUSZONKA: 1/4 szklanki mąki pszennej 50 g masła 1/4 szklanki cukru Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką(...)drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci

https:KKuchniaMniam
Jogurtowe placuszki borówkowe 110

Śniadanie idealne! Uwielbiamy te placuszki i latem zjadamy je z czym tylko się da. Borówki, maliny czy inne. Z podanych niżej proporcji wykarmicie całą rodzinę albo dwójkę głodomorów. Do przygotowania potrzebujemy (nam wyszło 15 całkiem sporych placuszków): 500 g jogurtu greckiego (10 % tłuszczu) ok 200 ml mleka 1 jajko 350 g mąki pszennej 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)waniliowego 400 g borówek (lub innych owoców) W misce umieśćcie jogurt, mleko, jajko, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszajcie wszystko trzepaczką lub mikserem. Do tej masy przesiejcie mąkę i ponownie zmiksujcie. Na samym końcu dodajcie umyte i osuszone borówki. Smażcie na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Pyszota

Szybko Tanio Smacznie
KASZA JAGLANA Z BORÓWKAMI 176

niedoceniana, a szkoda. Należy do bardzo zdrowych kasz. Dostarcza naszemu organizmowi sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.Przedstawiam zatem inspirację na śniadanie - jaglankę z borówkami.  SKŁADNIKI Przepis na dwie porcje 120g kaszy jaglanej (na sucho) 200g borówek 2 łyżeczki miodu 200g jogurtu naturalnego ok.30g orzechów włoskich WYKONANIE Kaszę jaglaną płukamy kilka razy pod bieżącą(...)gotujemy ok.15 min.Kaszę mieszamy tylko raz na początku potem nie bo zrobi się taka papkowata.Lekko ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem i miodem.Następnie posypujemy orzechami i dodajemy borówki.Mieszamy i śniadanko mamy gotowe :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Kokosowy deser z borówkami 157

nadrobić zaległości;) Bardzo lubię taką formę – każdy ma swoją porcję, jest elegancko i … sprawiedliwie;) To idealny deser po niedzielnym obiadku;) W ogródku, na krzaczkach, pięknie obrodziła nam borówka amerykańska. Uwielbiam jej smak. Uważam, że idealnie pasuje do różnych deserów. Postanowiłam więc ją wykorzystać. Na spodzie pucharka mamy, kontrastujące z białą masą, pokruszone na pył herbatniki kakaowe z nadzieniem(...)warstwą deseru jest kokosowa „pianka” oraz owoce przykryte przezroczystą galaretką. Niesamowicie mi się taka galaretka podoba. Dzięki niej owoce są ładnie wyeksponowane, a takie „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok. Na około 6-7 pucharków: 500 g mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny około 50 ml mleka Dodatkowo

Smaki Na Talerzu
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 158

krótkiej przerwie od upałów, dzisiaj znowu duszno na dworze. W sam raz na taka pogodę pasuje krucha tarta z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami. Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C   Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate łyżki cukru(...)szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy

Różne smaki w kuchni
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 154

Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki, borówki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta

Smak mojego domu
Karobowy pudding z tapioki i "Zapisane w wodzie" 134

kakaowy kolor deserowi. Składniki (na 3 spore pucharki): 0,5 litra mleka 5 łyżek tapioki (w perełkach) 3 czubate łyżki karobu  1 jajko szczypta soli ok. 120 g borówek amerykańskich 5 słodkich brzoskwiń lub dżem brzoskwiniowy Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę i karob. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Brzoskwinie obrać ze skórki, a miąższ zmiksować na pulpę(...)szczyptą soli. Pianę z białka delikatnie i dokładnie wmieszać w pudding. Na dno naczynek do serwowania włożyć po 2 łyżki dżemu lub musu z brzoskwiń i wrzucić po kilka borówek amerykańskich. Wyłożyć na nie pudding.  Na wierzch puddingu wyłożyć resztę musu lub dżemu z brzoskwiń i po kilkanaście borówek. Pudding odstawić do schłodzenia, a potem wstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami 125

uważam, że nie ma lepszego deseru niż beza z czapą bitej śmietany i świeżymi owocami. Te mini bezy to taki kawałeczek nieba dla każdego. Świeże borówki zerwane prosto z ogrodu o poranku otulone puszystą śmietanką i położone na chrupiącej bezie z miękkim, jak chmurka środkiem. Czy to nie brzmi jak bajka? Dla mnie jest to spełnienie najskrytszych marzeń o deserach(...)drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 g borówek * PRZYGOTOWANIE Beza Białka  ubij na   sztywno  ze szczyptą soli. Następnie dodawaj   powoli cukier  (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp   mąkę ziemniaczaną

Food Square
Herbaciane lody z borówkami 162

Dziś zapraszam Was na domowe herbaciane lody z borówkami . Idealne na letnie, słoneczne dni. W szczególności dla dzieci Moje szkraby je uwielbiają, a ja mam pewność że mrożony deser który im podaję jest pozbawiony niechcianych barwników czy ulepszaczy smaku. Przyjemność i ochłoda Pamiętajcie! aby do przygotowania lodów wykorzystać herbatę jak najlepszej jakości. Ja polecam Wam zieloną herbatę „Letnie trele(...)lodów – 75 ml) 500 ml wody 3 łyżeczki zielonej herbaty „Letnie trele-morele” – możecie ją nabyć w VarieTea (poleca!) 2-3 łyżeczki cukru kilka borówek odrobina 100% soku z jagód (jedynie dla lekkiego zabarwienia lodów) Przygotowanie: W 500 ml wody zaparzamy herbatę, dosładzamy ją do smaku. Przestudzoną herbatę przelewamy do foremek na lody. Jeśli nie używacie

Słodkie okruszki
Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) 224

gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim, lekkim ciastem. Mam nadzieję, że przepis ten przyda Ci się jako ochłoda podczas lata Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku pokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki(...)proszku do pieczenia 1 szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
RODZINNY OMLET BISZKOPTOWY Z OWOCAMI (z piekarnika) 120

Idealne rodzinne śniadanie na słodko... Puszysty omlet biszkoptowy z dodatkiem malin i borówek pieczony w piekarniku, dzięki temu cała rodzina w jednym czasie może zjeść śniadanie 😉 Zamiast borówek i malin możemy dodać dowolne owoce. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje doskonale. Świetny również na deser. Dzieci go uwielbiają! Składniki: 6 jajek 5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej(...)malin 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce myjemy na sitku, osuszamy ręcznikiem

Kuchnia MagdaLeny