było z tym plackiem, w internecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g(...)litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć
Kubki smakuJeśli jesteś wielkim fanem borówek tak jak ja, to jestem pewna że to ciasto trafi w Twoje gusta, szczególnie, że nie potrzebujesz do niego nawet miksera. Przygotowałam je z myślą o drugim śniadaniu, lubię od czasu do czasu zjeść coś innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem(...)mąki owsianej* ½ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki oleju (lub roztopionego oleju kokosowego) 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka borówek lub jagód Opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła (syrop klonowy/z agawy, miód, ksylitol czy cukier) – ja nie dawałam, bo wolę mniej słodsze wypieki i banany wg mnie spokojnie wystarczają *osoby z nietolerancjami
Fabryka pomysłówsezonowymi owocami sprawia, że mogła bym go jeść codziennie. Ten deser rozpływa się w ustach, orzeźwia i do tego nie trzeba go piec. Jeśli zamrozimy letnie owoce, (wierzcie mi borówki, maliny, jeżyny , brzoskwinie, czy tez winogrona świetnie się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok. Składniki: 500 ml twarogu kremowego 350 ml śmietanki 30% pół(...)szklanki cukru pudru paczka malutkich, okrągłych biszkoptów 2 łyżki żelatyny 3 żółtka 180 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe laska wanilii 2 czubate łyżki masła owoce -morele, brzoskwinie, winogrona, borówki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Połowę biszkoptów drobniutko rozkruszamy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną
Kasia i jej kobiecy światzbędnym będzie już dodatek tradycyjnych słodzideł. Tym sposobem, banany dzielnie zastępują i cukier, i spoiwo dla ciasta – zwykle w tej roli znajdziemy jajka. Do tego spora garść słodkich borówek, kilka minut przygotowań, parę zamieszań łyżką i po mniej niż godzinie, ciasto z piekarnika ponownie ląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki na formę(...)zwierzęcego dla wypieku niewegańskiego) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli 150 g borówek Piekarnik nagrzać do 175°C, formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesypać składniki suche, tj. wszystkie mąki, sodę, proszek i sól – dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki, odstawić
Even Better Foodsłodycz. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak z jedzeniem trzeba zaczekać i pozwolić, aby ciasto stężało. Sernik owocowy przygotowałam z dodatkiem nektarynek, truskawek i borówek, ale można zastąpić je innymi ulubionymi owocami np. zamiast nektarynek użyć brzoskwiń. Tak samo wygląda sprawa, jeśli chodzi o smak galaretki, dobrać go do swoich upodobań. Ser do sernika(...)łyżki cukru do śmietany 330 ml śmietany 30% (schłodzić) 4 łyżki żelatyny 5 sztuk dojrzałych nektarynek 500 g dojrzałych truskawek 150 g dojrzałych borówek 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 150 g maślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujeczęsto sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy raz do wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest(...)jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek (lub jagód) 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko
zadanie-gotowaniejasny: 6 jajek dużych 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia galaretka z owocami: 1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki(...)śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę
wesoła kuchniaDeser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć. Deser z klasą na leniwe słodkie letnie popołudnia….Do tego deseru polecam Wam żelatynę w listkach Dr.Oetker , jest dużo łatwiejsza w rozpuszczaniu i nie ma żadnych grudek w deserze. Składniki: Foremka(...)czekolady 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 2 łyżki wiórek czekoladowych różowych 4 listki żelatyny 10 dag masła 10 dag czerwonej porzeczki 10 dag borówki Dekoracja: Owoce lata(porzeczka i borówka) Wiórki czekoladowe różowe Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić osobno w miseczkach
Wanilia i Kardamondowolnego, Waszego ulubionego mleka, z krowim mlekiem włącznie A dodatki do naszego puddingu, koktajlu, deserku…. pełna dowolność, czyli to, co akurat macie pod ręką. U nas były brzoskwinie, borówki, maliny i porzeczki. Możecie owocki zblendować razem, albo pobawić się i blendować je kolorami a następnie układać warstwowo na chia. Możecie część owoców zblendować jak u nas – maliny(...)mleko z sza\u0142wi\u0105.\r","Na chia wyk\u0142adamy zblendowane lub pokrojone owoce. \r","Przybieramy wed\u0142ug upodobania."]} Drukuj Koktajl- pudding fit z chia, porzeczkami, malinami, brzoskwinią i borówkami Składniki 250 ml mleka 3 łyżki nasion chia 300 g dowolnych owoców Sposób przygotowania Mleko mieszamy z chia i odstawiamy do lodówki na tyle, ile mamy czasu. Najlepiej na całą
Mieszam w Garnkucieszą się sporą popularnością. Nie dość, że smakują niesamowicie to na dodatek świetnie wyglądają. Mnóstwo kolorów i naturalnych witamin. Ostatnio przygotowałem tartę, na której znalazły się truskawki, mandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto(...)Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne
Programista w kuchnidoznań:P Składniki: Bubble tea -4 łyżki tapioki (duże perełki) + 2 szkl. wody -saszetka herbaty (u nas Yogi Tea z imbirem i hibiskusem) + 300ml wrzątku -małe borówki i maliny -1-2 łyżki syropu kokosowego Deser z tapioką -4 łyżki tapioki (duże perełki) - ½ dojrzałego mango - ½ szkl. napoju ryżowego -borówki i maliny -1-2 łyżki syropu kokosowego BUBBLE(...)będą się do siebie lepić i można je tak przechowywać dłużej, nawet kilka godzin). Do ulubionej szklanki przełożyć kuleczki tapioki, wlać schłodzoną herbatą oraz dodać owoce (najlepiej aby borówki były małe, w wielkości kuleczek). DESER Z TAPIOKĄ Tapiokę ugotować tak jak wyżej oraz przygotować ją wraz z syropem. Mango zmiksować na gładko wraz z napojem ryżowym. Do ulubionej szklanki przełożyć
Candy Pandasbiałkowej (ja użyłam smaku kokosowa trufla) 30g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka jagód goi (mielimy razem z kaszą) 50g chudego twarogu opcjonalnie kilka sztuk borówek Sposób przygotowania: Blendujemy ze sobą wszystkie składniki (poza borówkami) na jednolitą masę przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny (jeśli dodajemy borówki to upychamy je do środka masy;)) pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćplanuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre(...)macie pomysłu co zrobić z tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka
Ugotowane pozamiataneLekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kuchenne zapiski EdytyMamy akurat teraz taki czas, gdy sezon truskawkowy się powoli kończy, a na borówki dopiero zaczyna. Warto sięgnąć po pyszne połączenie tych owoców w postaci koktajli. Składniki: niepełna szklanka truskawek garść leśnych borówek mleko ewentualnie miód do posłodzenia Sposób wykonania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować. Borówki delikatnie opłukać wodą. 2. Owoce umieścić w kielichu, dodać mleka wedle uznania, ewentualnie miodu. Zmiksować
Kuchnia domowa Ani