kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko(...)energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem
Ala piecze i gotujePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach(...)szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Mus z borówek, resztę bitej śmietany, po 1,5 łyżki granoli orzechowej, mus z bananów, mus z malin na koniec udekorować całymi malinami i posypać granolą orzechową. Przed miksowaniem owoce najlepiej schłodzić a deser podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeskładników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru(...)łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki:250 g margaryny4 jajka1 szklanka mleka1 niepełna szklanka cukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić(...)cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia
Monia miesza i gotujeutopiłam w niej owoce, proponuję więc do tej ilości owoców ubić tylko 2 szklanki śmietany. Składniki: ? 500 g truskawek ? 4 banany ? 500 g moreli ? kiść zielonych bezpestkowych winogron ? garść borówki amerykańskiej ? 3 szklanki śmietany 30% ? 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: ? W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki, winogrona, morele bez pestek i pokrojone w plastry banany. Owoce ułożyć(...)cukrem pudrem, ale niezbyt sztywno, tak aby weszła między owoce do środka. ? Polać owoce ilością 3/4 tej śmietany. ? Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć łyżką na wierzch. ? Posypać borówką amerykańską
To co kochamzaserwować podczas kolacji we dwoje, czy kiedy po prostu będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. PRZEPIS NA DESER BORÓWKOWO-BANANOWY Składniki 1 galaretka borówkowa 1 galaretka cytrynowa 250 g borówek 2 średniej wielkości banany 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix 4 wafelki kokosowe „pryncy pałki” garść migdałów Wykonanie Galaretkę borówkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej(...)wody, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szklanki/pucharki na nasze deserki oraz 4 miseczki. Przestygniętą galaretkę przelewamy do szklanek (u mnie 4x 500 ml). Do galaretki wsypujemy porcję borówek. Następnie szklanki umieszczamy w miseczkach, przechylamy, tak by szklanka leżała pod kątem, opierając ją o krawędź miseczki. Całość wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy
Alle Dobre!drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła 2 żółtka jajek 400 g jagód lub borówek lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć(...)przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Jagody lub borówki umyć pod bieżącą wodą. Owoce przełożyć na cedzak aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe
Gotuj z PrezesemOceń ten przepis Sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym to kolejny przykład na to ,że dieta ketogeniczna może być lekka, smaczna i przyjemna. Połączenie różnego rodzaju sałat, truskawek, borówek, grillowanego sera halloumi z sosem na bazie masła orzechowego, oliwy bądź oleju MCT oraz soku z cytryny daje fantastyczny efekt finalny. Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu sprawdzi się szczególnie(...)sosie paprykowym . Składniki – sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym 70 g mixu sałat z rukolą, roszponką, szpinakiem 120 g sera halloumi 100 g truskawek 50 g borówek Składniki na sos 20 g zmiksowanych orzechów pecan lub kremu z orzechów pecan 10 ml oliwy z oliwek extra virgin lub oleju MCT 5 ml soku z cytryny Umytą i odsączoną
Ola la LCHFmascarpone, ale jeśli ktoś liczy kalorie to może spróbować zrobić je w wersji z jogurtem naturalnym. Można też użyć dowolnych owoców lata, u mnie są to maliny i borówki. Ciasto robi się bardzo szybko, więc polecam przygotować na ten siepniowy długi weekend. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone(...)smaku malinowym + ok. 450 ml gorącej wody 2 galaretki o smaku owoców leśnych + 700 ml gorącej wody ok. 350 owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki) Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni. Galaretki malinowe rozpuścić w 450 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Galaretki
Healthy food explorerWystarczy kilka chwil, aby wyczarować ten nieprawdopodobnie pyszny austriacki deser, który można podać na wiele różnych sposobów. U nas tym razem pojawiły się borówki i cukier puder, ale mogą być to także każde inne świeże owoce, konfitury czy słodkie sosy. Przepis na omlet cesarski Składniki: 2 jajka , kopiasta łyżka mąki pszennej, ćwierć szklanki mleka, łyżeczka cukru, masło, szczypta soli. Składniki(...)przez 1-2 minuty – aż od spodu się przyrumieni. Przewróć, następnie pokrój przy pomocy łopatki na grube paski, ponownie smaż do zrumienienia. Już na talerzu omlet obłożyliśmy świeżymi borówkami i posypaliśmy cukrem pudrem. Artykuł Omlet cesarski. Bardzo prosty przepis na niesamowicie smaczny deser pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna PolskaSłodkie, lekkie ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach posmarowanych kwaskowym dżemem porzeczkowym i leciuteńką pianką na bazie mleka zagęszczonego z dodatkiem świeżych malin i borówek! Z masy piankowej wyszła długa forma (ok 12 x 40 cm) oraz trzy pucharki o pojemności około 250 ml. Składniki: 9 podłużnych biszkoptów, 8 łyżeczek dżemu porzeczkowego, 2 galaretki malinowe, 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)kartoniku, 200 g malin, 180 g borówek amerykańskich, Przygotowanie: Galaretki rozrabiamy w 450 ml wody. Studzimy - musi być zimna, ale nie może się zacząć ścinać. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na wysokich obrotach w wysokiej misce, przez około 5 minut, następnie strumieniem cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy galaretkę, a następnie owoce - delikatnie mieszamy. Kilka owoców zostawiamy
Lena GotujeSkładniki: – 200 g gorzkiej czekolady min 70% – 200 g masła – 3 jajka – 160 g drobnego cukru zwykłego lub erytrolu – 2 łyżki masła orzechowego – duża garść borówek amerykańskich – 140 g mąki pszennej Przygotowanie: Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną jasną masę. Następnie dodaj ostudzoną(...)wymieszaj. Tak powstałą masę przelej do foremki o wymiarach ok 22 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160°C góra-dół. Na wierzch ułóż borówki i rozłóż robiąc malutkie kleksy z masła orzechowego. Pieczemy 35 minut. Brownie można podawać np. posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi. Artykuł Brownie z masłem orzechowym pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego ok. 250 g owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol oraz olej i dokładnie wymieszać(...)Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny i borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) Ciasto wyłożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorer