Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki

Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki

Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki

Przepis na : deser

Jagodowych wypieków ciąg dalszy :) Tym razem drożdżowe jagodzianki z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest  jest delikatniejsze, bardziej puszyste i ma lekko rumiany kolor. Składniki 3 szklanki mąki 12 dag masła 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki mleka 5 ugotowanych żółtek jaja 1 jajko 3 dag drożdży 2 łyżki rumu 5 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka borówek 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółt... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, krem, drożdżowe, pieczywo, deser, desery, ciasta z masa, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, ciasta z kremami, ciasto z kremem

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.